Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 19:41, 11 sie 2018

Ja dziś wylawialam z zupy! Masakra.
Zmierzylam pH trawnika...mam 7. Czy to źle? Coś powinnam z nim zrobić?
Wiolka5_7 21:16, 11 sie 2018

Przepiękne widoczki i hakonki jakie bujne,uwielbiam
malgol 21:47, 11 sie 2018

Dzięki Wiola też je zaczęłam uwielbiac odkąd zaczęły szybciej rosnac
MirellaB 00:35, 12 sie 2018

Gosiu te żółte kwiatki to jakie? Pięknie u Ciebie. Hortki takie zdrowe, nie spalone słońcem. Trawy bujne - super :/
malgol 09:53, 12 sie 2018

Mirella, te żółte to rudbekie. I fakt słońcem nic nie spalone bo dzrewa jednak chronią
April 07:21, 13 sie 2018

Obejrzałam sobie zdjęcia twoich hakone i faktycznie All Gold bardzo zielona się wydaje. Aż dziwnie zielona. Jesteś pewna, że to ona? Niby pokrój się zgadza, taki bardziej zwarty, nie wypiętrza się tak mocno.

Bajeczne masz te hortensje. Phantoma jeszcze nie mam, a ty tak bardzo kusisz tymi zdjęciami.

Dlaczego masz wątpliwości co do trawnika? Ph 7 jest obojętne, chyba idealne. To nawet jeszcze nie zasadowe, które jest powyżej 7,4. Przynajmniej mech ci nie rośnie a wierz mi, że to zmora straszna.
malgol 08:11, 13 sie 2018

April napisał(a)
Obejrzałam sobie zdjęcia twoich hakone i faktycznie All Gold bardzo zielona się wydaje. Aż dziwnie zielona. Jesteś pewna, że to ona? Niby pokrój się zgadza, taki bardziej zwarty, nie wypiętrza się tak mocno.

Bajeczne masz te hortensje. Phantoma jeszcze nie mam, a ty tak bardzo kusisz tymi zdjęciami.

Dlaczego masz wątpliwości co do trawnika? Ph 7 jest obojętne, chyba idealne. To nawet jeszcze nie zasadowe, które jest powyżej 7,4. Przynajmniej mech ci nie rośnie a wierz mi, że to zmora straszna.

Po pierwsze All Gold To na pewno ona, tylko nie potrafie jej jasniejszego zdjęcia zrobić .Tak aparat przekłamuje w tym cieniu , w którym rosnie.Ale na zywo jest jaśniejsza, ma liście w różnych odcieniach jasnej zielni
A po drugie trawnik. No więc mech mi rosnie dlatego sądziłam,że mam pH poniżej 7.Ale widać on rosnie z uwagi na cień chyba i drzewa.Nie byłam pewna jakie pH najbardziej lubi trawnik.
Poza tym myślałam ,że przy tych upałach w niektórych miejscach podsycha i mocniej go podlewałam a okazuje się ,ze to jakaś zgorzel traw Musiałam oprysk zrobić a teraz czeka mnie wygrabianie i pewnie jakies dosiewki.No ciagle coś!
UlaB 08:44, 13 sie 2018

April, kupuj Phantoma. Cudowna hortensja! Tylko wybierając stanowisko trzeba jednak dac jej sporo słońca.

Gosia, mój trawnik w miejscach ocienionych jest bardzo ładny - na słońcu jest słabo. Zwłaszcza w jednym miejscu - nie wiem co się stało ale trawa własciwie tam zaginęła - zrobiło sie klepicho, a ziemia w sumie jest tam dobra. Robilismy tam dosiewkę i nadal wygląda jak wyglądało. Lada dzień zrobimy drugie podejście.
April 08:59, 13 sie 2018

Gosiu, znam ten problem z robieniem zdjęć w cieniu. Nie dość, że ze mnie kiepski fotograf to i krajobraz wymagający
To z twoim trawnikiem to już nie wiem.
Ja też robiłam wczoraj dosiewki. Tam gdzie mam nierówności, dołki, to te ostatnie ulewy niemal mi wypłukały trawę, zrobiły się rzadkie kępki. Wyrównywałam i dosiewałam. No i plamy po sikaniu suni. Masakra. Ale koniec z tym, wakacje się skończyły, ogród zamknęłam dla psów. Żal mi ich że nie poleżą na trawce, ale mają tyle miejsca gdzie indziej, że musiałam już być wredna.

Ula, ze słońcem u mnie problem. Jedna rabata jest słoneczna, na której i tak gęsto od innych hortensji. Reszta to cień lub tzw.świetlisty cień. Ale jak tak chwalisz to muszę podumać. Może jakąś różę eksmituję. Mam dość ich kaprysów.
UlaB 09:14, 13 sie 2018

April, ja mam chyba podobne warunki, chociaż mam tez dodatkowo rabatę ze słońcem do 14-15.
W ubiegłym roku jesienią przesadzałam Phantoma, bo wczesniej słabo mi kwitła w miejscu słabo nasłonecznionym - w tym roku dała czadu. U mnie rośnie po północno wschodniej stronie i nie sięga do niej za bardzo cień domu więc teraz ma sporo słońca. Przy północnej ścianie domu mam SilverDollars - warunki jej bardzo pasują i jest równie piękna, ale mniejsza od Phantoma. Bezposrednie słonce ma tylko rano i poznym popołudniem. U mnie ogólnie hortki nie rosną na nasłonecznionych rabatach, nawet PinkAnabelle - jedynie ten Phantom dostał fartowną miejscówke. Nawet Limka ma mniej słońca niz on.