Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Pszczelarnia 15:52, 20 lip 2018

Gosiu, ten bez (jak każdy sambucus) rośnie jak szalony. Ma wigor i nie musisz czekać na niego latami.

Wstawiam poglądowe zdjęcie Summergolda po 15 latach od sadzonki 20-30 cm.

Nigdy nie jest podlewany i jego zadaniem jest na razie być, kiedyś zagospodaruję ten kawałek z nimi. Ale kolejne muszą dorosnąć.

malgol 17:08, 20 lip 2018

Dzięki Ewa za fotki cisa. Wygląda tak jakbym chciala...ale juz muszę kupić większe sadzonki żeby nie czekać 15 lat

A bez posadze wiosna gdy hortek I traw jeszcze nie bedzie na rabacie. Będzie miał fory na starcie to go nie zaduszą
malgol 18:55, 20 lip 2018

A tak dla podsumowania dyskusji o bzie Black lace zamieszczam fotki z wycieczki do Berlina z poczatku czerwca.To tu wpadł mi w oko
Pod bzem rosły bordowe azalie i rózaneczniki.Niestety juz były przekwitniete,ale wyobrażam sobie tą masę kwiecia i ten czarny bez wśród nich... pozostały tylko bordowe berberysy, chyba Bagatela

UlaB 19:15, 20 lip 2018

Berlin ma pięknie zagospodarowane tereny zielone. Slyszalam, że stawiają nawet ule i produkują miód berliński
malgol 20:11, 20 lip 2018

UlaB napisał(a)
Berlin ma pięknie zagospodarowane tereny zielone. Slyszalam, że stawiają nawet ule i produkują miód berliński

O ulach słyszałam, ale nie widziałam. Natomiast ten park ( bo to normalny park między osiedlami) jest przepięknie zagospodarowany. Ogrody z różnych stron świata, rozanki, piękne rabaty, oczka woden, fontanny...a wśród tego mnóstwo ławek, hamakow, miejsc do biesiadowania I spędzania czasu. Można tam cały dzień spędzić.
Kasia_CS 23:06, 20 lip 2018

malgol napisał(a)
Udała mi się taka sztuczka

Tu myślałam wsadzić ten Black Lace...
i co myslicie?

Ale Ty masz głębokie rabaty! Jeszcze nie znam Twojego ogrodu za dobrze, bo ciągle w niedoczasie, żeby porządnie się cofnąć.

Ten bez bardzo lubię, więc byłabym za, gdyby nie to, że mi tam już u Ciebie za ciasno Może jak właśnie wyprowadzisz na wysokiej nóżce, jak ten z linku od Ewy, to będzie bardziej grało ?
Gruszka_na_w... 23:06, 20 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Fajnie będzie, tylko musisz od razu takie większy, w sensie wyższy egzemplarz upolować.
Ja jednak zostanę przy pissardi

Ten bez rośnie równie szybko, co ten dziki. Na dobrej glebie po 3 sezonach będzie miał 3 metry.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 23:08, 20 lip 2018

malgol napisał(a)

O ulach słyszałam, ale nie widziałam. Natomiast ten park ( bo to normalny park między osiedlami) jest przepięknie zagospodarowany. Ogrody z różnych stron świata, rozanki, piękne rabaty, oczka woden, fontanny...a wśród tego mnóstwo ławek, hamakow, miejsc do biesiadowania I spędzania czasu. Można tam cały dzień spędzić.

Mnie się nie udało dotrzeć w czasie pobytu w Berlinie do takiego parku/ogrodu, choć chciałam.. za to w jednym z parków, przez który chodziliśmy z eMem rosły ogromniaste rododendrony, które sięgaly co najmniej 1 piętra.. ale to musi być widok wiosną!!
MirellaB 08:50, 21 lip 2018

Mi ten bez się nie podoba. Kiedyś Ewa Anda mi go polecała, ale jednak zrezygnowałam i nie posadziłam.
UrsaMaior 08:59, 21 lip 2018

Kwartecik kupił sobie ostatnio Black Tower, też piękny.