Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 09:39, 13 sie 2018

Mój Phantom kwitł nawet w lekko ocienionym miejscu. Tej wiosny przesadzałam go i dostał się w obręb słońcaI chyba ma więcej kwiatów,ale ogólnie to nigdy nie kaprysił
April 10:00, 13 sie 2018

Dziewczyny, no właśnie im więcej słonka tym więcej kwiatów. Taką sytuację miałam z Limkami. Musiałam przesadzić z lasu na słoneczną rabatę bo słabo kwitły. Teraz jest super. Polecam też Polar Bear. Mają tylko późno zachodnie słońce a rosną rewelacyjnie.
Silver Dolar też mam, trzy sztuki. Niby na słońcu ale pod sosnami więc brak wody im dokucza. Jak nie urok to s...
Zazdroszczę tym co to wykopią dołek i sadzą rośliny w czarnoziem. Ja muszę wykopać piasek, wyciąć karpy, przytargać ziemię. Dobrze, że mam gdzie wywozić ten piasek. Odechciewa się już potem robienia zdjęć i prowadzenia jakiś wynurzeń na wątku. Choć ostatnio u Was się ciut obudziłam, więc może znów będzie jakiś zryw
UrsaMaior 10:02, 13 sie 2018

Haha April, skąd ja to znam U mnie do kopania dołków z siekierą trzeba chodzić Teraz już trochę lepiej, ale zawsze coś tam się znajdzie
A w cieniu dobrze mi kwitną Polar Bear i Silver Dollar. Aa i jeszcze Phantom.
mrokasia 10:03, 13 sie 2018

Moje limki na cienistej od strony lasu (tylko rankiem i pod wieczór je liźnie słońce) rosną i kwitną bez problemu. W innych, bardziej słonecznych miejscach są gorsze .
malgol 10:05, 13 sie 2018

A u mnie w pełnym słońcu kwitna Anabelki i Blue Bird
UrsaMaior 10:05, 13 sie 2018

Z tymi roślinami zawsze jakiś cyrk... W zeszłym roku narzekałam, że mi Diamantino się pokłada, wyczytałam, że one jednak potrzebują słońca. No i dostały je, po wycince u sąsiadów mają parę ładnych godzin więcej. I co? W tym roku kwiatów ZERO
mrokasia 10:10, 13 sie 2018

UrsaMaior napisał(a)
Z tymi roślinami zawsze jakiś cyrk... W zeszłym roku narzekałam, że mi Diamantino się pokłada, wyczytałam, że one jednak potrzebują słońca. No i dostały je, po wycince u sąsiadów mają parę ładnych godzin więcej. I co? W tym roku kwiatów ZERO

To zobaczę co będzie z moim jednym Silver Dollarem - rósł w cieniu, w tym roku zero kwiatów, niedawno przesadziłam w miejsce ze słońcem przez klika godzin. Zobaczymy w przyszłym roku co będzie.
UlaB 10:16, 13 sie 2018

Czyli regułą jest brak reguły
U mnie Phantom w cieniu zdechlak, u innych - git.
U mnie Silverki w cieniu bosskie - u innych albo zdechlaki albo git.
I tak dalej

U mnie ogolnie hortki rosną bardzo dobrze (tfu tfu) (edytuje - mam ich z 10 czy 11 odmian). Ziemie mam zróznicowaną - i piach i glina i fajne podłoze, przy czym gline mam głebiej - na wierzchu nie. Nigdy nie wiem na co trafie jak kopie i jak głeboko. Chociaz teraz to juz najpewniej na korzenie sąsiednich roslin
Zana 10:19, 13 sie 2018

April, mam dokładnie to samo - żółty piach wywożony jest tonami, dzisiaj albo jutro wstawię u siebie kolejny "dołek" do przygotowania pod nasadzenia, możesz zajrzeć, może się podbudujesz.
A u mnie limki w półcieniu w tym roku znowu strajkują, już mnie zaczynają irytować, tym bardziej jak patrzę jak u innych kwitną.
Toszka 10:36, 13 sie 2018

Piaszczyste dziewczyny
Może moja uwaga pozwoli wam dochować się więcej kwiatów. Otóż korzenie hortek - takich rosnących 4-5 lat - są szerokie co najmniej tak jak szeroki jest krzew przed cięciem. I dołek szykowany pod sadzenie tez powinien być szeroko naszykowany na zapas. Hortki potrzebują dużo wody i ph od kwaśnego do obojętnego. Takie kwiaty są wściekle żarłoczne.
Jesli dołek był za mały, to korzenie dochodzą do mało pożywnego podłoża i nie mają z czego czerpać.
Mam vanilkę, którą kupiłam zabiedzoną i -prawdopodobnie - zasuszoną. Trzy lata wegetowała i ożywała. Na wiosnę tego roku powiedziałam na głos, że jesli znów nic nie będzie to idzie na kompost...podsypałam obornikiem z korą i kompostem. No i co? Kwitnie jak głooopia...nie wiem czy od dobroci, czy ze strachu...
Niemniej stała i ukorzeniała się poprzednie 3 lata.