Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 08:56, 29 maj 2016

Asiu oj jeszcze długo się z tego bractwa taczkersów nie wypiszę. Madżenka chyba już nie ma róż pod magnolią, bardzo pięknych zresztą, ale o nieustalonej nazwie.
A trawa z brylantami jakoś tak mi się udała
07_Rene 09:08, 29 maj 2016

Fantastyczne zdjęcia czosnków, w deszczu i po deszczu
Widzę, że pracowity weekend miałaś Będzie ślicznie.
AnnaCh 10:10, 29 maj 2016

Ania piękne zdjęcia robisz, bardzo lubię je oglądać
Rabata mi się podoba, kawał roboty, jeżdżenia taczką nie zazdroszczę, sama to ciągle przechodzę
Widoki masz piękne i Twój ogród ma niesamowity klimat
Zana 18:29, 29 maj 2016

Reniu cieszę się, że zdjęcia się podobają. Piątek bardzo zarobiony i sobota do południa też. Cieszę się, że we czwartek poodpoczywałam, chociaż w sobotę na leżaku może z pół godziny poleżałam
Zana 18:31, 29 maj 2016

Aniu Fajnie, że się podoba. Pobyt na działce bez taczkowania to można rzec pobyt stracony.
Zana 18:36, 29 maj 2016

Siedzę sama w domu i pomyślałam sobie, że pokażę wreszcie krótko historię rabaty avatarkowej. Jest to miejsce pod ścianą boczną domu.

Dwa lata temu było tak czyli obraz nędzy i rozpaczy:

W marcu 2015 rozpoczęłam działania na tym terenie:

Zana 18:44, 29 maj 2016

Wzdłuż domu jest spory spadek terenu. Postanowiłam, że będzie tam murek taki sam jak na hostowej rabacie. Kupiłam paletę kamienia, ale po rozładowaniu okazało się, że kamienie nie są ładne, mnóstwo poszło na odpad. Zaczęłam układać z tego co się jakoś nadawało, chociaż efekt mnie wcale nie zadowalał. Na dodatek popełniłam ten sam błąd co na hostowej, układając bezpośrednio na trawie (łudząc się, że potem coś wymyślę). Ale rośliny już czekały i trzeba było się spieszyć.

Dokupiłam turzyce Frosted Curls i Bronze Form, miały malowniczo zwieszać się z murka, z tyłu pomiędzy hortensjami cztery miskanty ML:

Doszły żurawki Buttered Rum, przed murkiem problemy z koszeniem trawy:

Sonia 18:50, 29 maj 2016

Zana napisał(a)
Już za chwileczkę, już za momencik:

W tle wykopane rośliny, przesadzone w inne wolne (chyba też tymczasowe) miejsce:

"Urobek" powykopaliskowy (pomiędzy górami piachu ostał się mikołajek, to jest miejsce przy bramie, gdzie jesienią prawie wszystkie rośliny trzeba było stąd zabrać, bo wycinaliśmy starą sosnę i modrzewia):

Witaj, pięknie u Ciebie, zaglądam i nie mogę się napatrzeć
Zana 18:55, 29 maj 2016

Powoli sobie rosło. Przy okazji lewa część tej rabaty mi nie wyszła, nie współgra z częścią z hortensjami i cały czas czeka na poprawę. Miskanty ML z tyłu jednak wcale nie chciały przyrastać, w efekcie zostały zdominowane przez werbenę patagońską.

Na kratce cieszył oko powojnik:

Zana 19:07, 29 maj 2016

Sprawa murka wymagała natychmiastowej interwencji. Wąsy z niedokoszonej trawy były wkurzające, na dodatek ryjące zwierzę wyryło ziemię wzdłuż murka. Wyglądało to okropnie. Jednocześnie stwierdziłam, że rabata jest za wąska (chociaż jak ją zaczynałam to wydawała mi się taaaka duża).
Rozpoczęłam prace korygujące, czyli poszerzenie:

Przy okazji powstawało wejście na taras:

Jako wzmocnienie pod kamienie ułożyłam cegły na siatce, jako ochronie przed ryjącymi. Sporo kamieni kupiłam nowych. Znalazłam w Wa-wie panią z kamieniami, u której mogę sobie wybierać pojedyncze egzemplarze i już nigdy więcej nie kupię całej palety. Strasznie się nacięłam. Ułożyłam też ekobord na granicy z trawą:

I prawie skończone. Przed murkiem wysypałam drobne kamyki i jak na razie ta obwódka zdaje egzamin przy koszeniu trawy. Część kamieni dokupiłam i kończyłam w tym roku: