Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Sebek 17:29, 25 lip 2016

Genialne zdjęcia Zwlaszcza traw
anna_t 19:39, 25 lip 2016

fotki robisz boskie
i jak zdecydowalaś się z czego żywopłot?
Zana 20:10, 25 lip 2016

Dominika dobry aparat to na pewno duuża część sukcesu, bardzo ważny jest obiektyw, trochę wiedzy jak to wykorzystać. Moje umiejętności techniczne nie są jakieś super wielkie. Znam parę trików, ale muszę sobie trochę możliwości sprzętu jeszcze poćwiczyć.

Asiu te cisy, które oglądałam były mniej więcej takiej samej wysokości, ale ceny nie pamiętam. Jak kupiłać 80/90 to wcale nie takie niskie. Zanim się obejrzysz będą już spore. Wbrew ogólnie panującej opinii cisy ponoć wcale tak wolno nie rosną.

Przemek no my już chyba nieco nienormalni jesteśmy, żeby czas wolny w ogrodniczych spędzać

Bea mikołajek powinien przeżyć bez problemu, w końcu na naszych plażach jest go pełno i nikt się nimi nie zajmuje. Chyba tylko za mokro mieć nie może. Mój rośnie w miejscu gdzie warunki niemal pustynne ma.

Madżenka dzięki
Zana 20:16, 25 lip 2016

Agata niezmiernie mi miło i bardzo się cieszę

Kasia jednak jakieś fotki z wczoraj, na której trochę je widać mam. Jak się dobrze wpatrzysz, to zobaczysz, że zaczynają się przewieszać. W realu lepiej to widać, one mają bardzo cieniutkie te ździebełka:

Zana 20:28, 25 lip 2016

Iwka uuufff, tak ok. 70 procent ulokowane. Balkon przejaśniał. No ale ja w amoku jeszcze to i owo domówiłam. Chora chyba jestem.

Małgosia z czerwienią wbrew nazwie to one nie mają moim zdaniem nic wspólnego. Powiedziałabym, że ich kolor to fiolet pomieszany z różem. Te zdjęcia są robione pod słońce i kolor wygląda inaczej niż w rzeczywistości. Strasznie się wkurzałam robiąc im zdjęcia, bo za licho nie mogłam ich prawdziwego koloru wydobyć. Zresztą one zupełnie inaczej wyglądają w cieniu, inaczej w słońcu, inaczej w pochmurny, ale jasny dzień. Są trochę jak kameleony.

Aniu/Makao no jednak kurcze nie dam rady. Myślałam, że jeszcze uda mi się jakiś dzień wolny w pracy w tym tygodniu mieć, ale nie da rady. A za dwa tygodnie na urlop! Może dopiero we wrześniu, jak wrócę to coś zadziałam w tym temacie.

Sebek wow! dzięki wielkie!

Ania zmieniłaś awatarek! No chyba jednak będą szmaragdy. Ale jeszcze przez zimę będę się zastanawiać. W tym roku chcę zdążyć przygotować miejsce, czyli zdjąć darń, wywieźć ileś tam taczek piachu itd.
Anda 20:39, 25 lip 2016

Anula, śliczne foty i ślicznie u Ciebie Jednak najbardziej za serce ujęły mnie letnie łączki nad Bugiem. Tak odbiegając od tematu ogrodów to bardzo lubię film "Nad Niemnem" za te piękne widoki... a jeszcze nigdy nie byłam na wschodzie Polski.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MirellaB 20:47, 25 lip 2016

Cześć Anula
Zdjęcia robisz fantastyczne,ale to już pisałam.

Czy Twoje hortensje są podwiązane?
zoja 20:51, 25 lip 2016

Piekna ta rabata z hortensja!
A te czerwone jezowki na tle bieli kwiatow hortensji to po prostu umami
Zana 21:06, 25 lip 2016

Ewa/Anda nie wiem czy dobrze wnioskuję z Twojego wpisu, że lokujesz mój ogród ze wschodem Polski? Bug potrafi czasami zmylić, jak mówię, że mam działkę nad Bugiem wszyscy w pierwszej chwili myślą o nasze wschodniej granicy. A to jest dosłownie 40 kilometrów od Warszawy

Mirelka hortensje mają metalowe obręcze na wysokości ok. 50 cm. W tym roku wyrosły tak ogromne, że jestem w szoku. Mają chyba ze 150 cm. Ale ta z prawej strony jak widać kwitnie najsłabiej. Zastanawiam się nad tym, bo w ubiegłym roku też tak było i myślałam, że po prostu słabsza sadzonka. Ale w tym roku jest to samo i nie wiem o co chodzi.

Zoja te jeżówki to Secret Affair, one są takie ciemnoróżowe.
Zana 21:52, 25 lip 2016

Na początek pokażę co zdziałałam w ostatnią sobotę, a właściwie ta rabata zajęła mi łącznie dwa dni, bo połowę robiłam też w ubiegły weekend. Rabata nie jest duża, ale ilość wywiezionego żółtego piachu była ogromna. Rabata jest na wprost tarasu i patrzenie na bałagan, jaki tam był doprowadzało mnie do rozpaczy. Rosły tam złotlin japoński, hortensja Magical Candle, parzydło leśne, jaśminowiec. Złotlina i jaśminowca oddałam bez żalu sąsiadom

Tak wyglądało to miejsce trzy tygodnie temu, no dramat:

Tak więc wykopki:

Wstępny efekt w sobotę po południu: po bokach dwie hortensje Magical Candle (ta po lewej tegoroczna z wiosny i nie zakwitła) i cztery róże Novalis. Z tyłu chcę posadzić dwie żółte trzmieliny na pniu, białe rutewki. Brakuje tła, ale to miejsce jest nie jest na tyle głębokie, żeby mi się tam tuje zmieściły. Może posadzę w tyłach trzcinniki Karl Forster, one bardzo wysokie wąsko rosną i wcześnie kwitną.

Przy okazji widać marniutkie jeszcze hakone pod sosną zwaną trzema siostrami.