Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Milka 11:26, 28 cze 2017

Zana napisał(a)
Ania one mi się kurcze blade tak rozrosły, że zaczynają mnie przerażać! Zastanawiam się, jak wykopuje się takie potwory, żeby je podzielić???

Monika hostowa była robiona w sierpniu 2014 roku i wyglądała wtedy tak:

Będziesz miała efekt szybciej niż się spodziewasz

Widzę tu pluskawice, jak się tu spisują i jakie tu mają warunki, chodzi o słońce i wilgoć?
p.s.
pstrokacizny nie ma, przejrzyście, a rzeźba super
AngelikaX 11:29, 28 cze 2017

Nie liczę ile razy wracałam dziś do Twoich zdjęć przy kawce Uczta dla oczu

Zana 21:48, 28 cze 2017

Mrokasia tak, to takie nasze "fantastyczne" podlewanie, odziedziczone po dziadku. Nie ma linii kroplujacych, są tylko zraszacze w trawniku, które leją wodę po całości, a na dodatek podlewają chaszcze za płotem. Ale już powoli przymierzamy się do założenia nowego nawadniania, może w tym sezonie jeszcze się uda.

Marga wiem, wiem że uwielbiasz. Ale z tym nożem to masz na myśli, żeby nie wykopywać całej, tylko wykroić z kępy i wykopać tę odkrojoną część? O takiej metodzie to jeszcze nie słyszałam, ale to byłoby nawet fajne. I z małego kawałka korzonka odbijają??? No szok normalnie, tego też nie wiedziałam.

Aniu cieszę się, że się podobają. Host będzie u mnie więcej, kiedyś...

Asiu postaram się zaraz wytłumaczyć o co mi chodzi z tą pstrokacizną.

Mirelka dziękuję Ci kochana. Myślę, że całą robotę to robi na tym zdjęciu ta zielona ściana w tle. Gdyby nie ona to wszystko wyglądałoby zgoła inaczej.
Co do host to może nie uwierzysz, ale ostatni raz były nawożone dwa lata temu wiosną odrobina azofoski (tak, tak na pewno się nie pomyliłam, dwa lata temu). Dostały dobrą próchniczo-torfową ziemię i to im chyba podpasowało, bo urosły jak wściekłe. Co prawda nie wszystkie, bo są tam też te biało-zielone odmiany, które słabo przyrastają. Rosną sobie niemal w całkowitym cieniu, bo dostają troszkę słoneczka bardzo wcześnie rano i odrobinkę wieczorem. Cień daje ściana budynku, więc jest to cień całkowity, żaden rozproszony. Można powiedzieć, że w ogóle o nie nie dbam a one mają to w nosie.
Moje hortki ogrodowe tak mnie wkurzają, że ich w ogóle nie focę, ale zrobię zdjęcie w ten weekend, to Ci pokażę.

Zana 22:17, 28 cze 2017

Natka eee tam z katalogu, zdjęcia jak z katalogu to właśnie Jazzy u siebie wstawiła. Nie jestem fotografem, cykam sobie czysto amatorsko.

Ola ja sobie nie wyobrażam jak wykopać takiego potwora kiedy obok rosną inne potwory. Jak tam w ogóle się w tej gęstwinie z łopatą/widłami ustawić, zaprzeć, podkopać i wykopać. Już wykopywałam takie dziadkowe olbrzymy, ale one można rzec że jako solitery rosły, to nie było to większym problemem.
Śmiałka wywalam stamtąd, bo go tam zmarnowałam. Podobno nie są wymagające co do podłoża, ale w piachu to nawet one nie będą jednak rosły. Różom wykopałam doły i dałam dobrą ziemię, a śmiałki potraktowałam po macoszemu. W ubiegłym roku siłą rozpędu pięknie kwitły, a w tym roku wypuściły troszkę kwiatostanów i szybko uschły. Druga sprawa to czy nie miały za sucho. I może Munstead Wood też z tego powodu tak słabo mi kwitła w tym roku.
Eee tam zaraz głupawka, rozumiem, miałaś trudne przejścia.[

Ania/Makao wszystko jest dla mnie jasne. Mam tylko jeden problem, jak takiego potwora z tej hostowej dżungli wykopać? Marga podała fajny pomysł, tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałam.

Gosiek jarzmianka i tiarelka rosną w bezpiecznej odległości, to tylko tak na zdjęciu wygląda

Basia to ja nadal nie rozumiem. Czyli jak wychodzą kwiatostany (bo one przecież kępą wychodzą) to je podcinasz zanim się rozwiną? Jak dużo?

lindsay80 22:19, 28 cze 2017

Ale się hostowa rozrosła i czaruje teraz.

Piękne to zdjęcie z rzeźbą z oddali
Pawlus 22:22, 28 cze 2017

Jednego Ci współczuję - że nie masz ogrodu na co dzień. W takim otoczeniu chciałoby się spędzać całe dnie
Moniq 22:35, 28 cze 2017

Piękna ta carex Montana.
Masz dar i wyczucie do robienia pięknych zdjeć. Czytałam ze tłumaczyłam jak to sie robi, ale ja chyba jakaś nie pozbierała jestem
jolanka 22:36, 28 cze 2017

Nie marudź, ema zagonisz do wykopywania tych host
Eisvogel ma jeden kwiatek Zdjecia dzisiaj mu nie zrobiłem bo padało ale powachalam - ślicznie
anna_t 22:40, 28 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Sprawdziłam na sobie, że im więcej rozmyślam nad planem nasadzeń, tym efekt mniej mi się podoba. Takie spontaniczne nasadzenia często uwzględniają podświadome tęsknoty, a one są najbardziej zgodne z naszą naturą. Nie ma "spinki". Może dlatego wszystko tam gra.
Hania normalnie tekst totalny, wyryje go sobie chyba gdzieś na ścianie. Podświadomie tęsknoty...
alis 22:41, 28 cze 2017

Bajecznie u Ciebie, spacer w takim ogrodzie to rozpusta dla oczu i duszy