Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 22:28, 03 lip 2017

I jeszcze trzy, bo mi się nacykało, to nie będę żałować

Gruszka_na_w... 22:35, 03 lip 2017

Panny dziewanny uroczo się wkomponowały. Hortensje pasują jak ulał. Kwitnących liliowców zazdroszczę, bo u mnie jeszcze nie kwitną.
A Novalis mi się podoba. Ma taki nieoczywisty kolor.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 22:36, 03 lip 2017

Aniu/Anabuko ciekawa jestem czy hortki utrzymają swoją pozycję pionową, to te tzw. strong anabelki, teraz mają trzeci sezon, wiosną krótko cięte. Jak się położą to już chyba nie uwierzę w wersję strong. Powojnik u mnie tylko jeden, a właściwie to tam są dwie sztuki tej samej odmiany. Ty jesteś wielbicielka powojników, a mnie one jakoś nie leżą.

Alis fajne takie ułożenie, ja się na nią co róż gapiłam

Róża Charles de Nervaux, drugi rok u mnie, nieco chaotyczna, rozkłada się na boki, a kwiatki wiszą i trudno je sfocić:

AgataBC 22:38, 03 lip 2017

To może jeszcze ja się podzielę moimi spostrzeżeniami co do gnojówki. Również nie ważę zielska zanim zaleję, ile w beczce miejsca tyle ugniatam. Bardziej niż proporcji trzymam się koloru gnojówki. Wtedy nie trzeba tak panikować. Strach to podlewać nawozami sztucznymi, naturą się ziemia "ucieszy" w nawet dużej ilości. Można zalać mniej zielska i wtedy gnojówka jest słabsza, ma jaśniejszy kolor. Wtedy nawet nie rozcieńczam, jeśli mam sporo zalane, wtedy jest ciemniejsza i rozcieńczam ją do koloru bardzo słabej herbaty. Wtedy jest optymalna co nie znaczy, że jeśli będzie ciemniejsza czy jaśniejsza to coś złego. Ważne jest też, żeby nie lać gnojówki na suchą glebę, najpierw dobrze jest zlać ziemię a dopiero potem lać gnojówkę. Wtedy się równomiernie rozłoży i da oczekiwany efekt. Zwykle zdejmuję sitko z konewki, bo fąfle zatykają dziurki. Czasem te kawałki zielska spadną na liście i nie ściągam ich-jeszcze mi niczego nie spaliły. Nie dajmy się zwariować, ludzie częściej palą rośliny sztucznymi nawozami. To, że ona jest 1 do 20 to napisali, żebyś wiedziała, że z jednego worka to takie wydajne. Zastanawia mnie tylko, jak się ma zalane świeże ziele do tego zmielonego, suszonego w worku.
Nie martw się bo się zniechęcisz do takich naturalnych działań. Szkoda, że nie mieszkam bliżej-za 20zł to bym Ci narwała pokrzywy, żywokostu, mniszka i czego byś nie chciała na 10 takich worków
frezja 22:46, 03 lip 2017

Mądrze powiedziane Agato
Zana 22:47, 03 lip 2017

Haniu nie wiem skąd te dziewanny przywędrowały, bo w okolicy ich nie widuję. Element napływowy z odległych stron. Te liliowce to jeden z moich pierwszych zakupów i mam do nich sentyment, wtedy jeszcze nie wiedziałam, że są w ogóle jakieś inne liliowce, co mi się dzisiaj niewiarygodne wydaje. Rosną tam zaniedbane, zarośnięte trawą, muszę im stworzyć trochę więcej miejsca do życia, gdzieś się może w przyszłości wkomponują. Pomarańczowy ładnie wygląda z niebieskim.
Novalis skusiła mnie tym kolorem, ale troszkę słabo się rozrosły.

Minerva cudnie pachnąca, w różnym świetle inny kolor. Który prawdziwy? Obydwa.

anka_ 22:57, 03 lip 2017

Cudowna ta Minerva. A jak z jej długością kwitnienia i zdrowotnością?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
MirellaB 23:01, 03 lip 2017

Anula czy masz podwiązane hortensje?

Novalis piękna. Na rozkwit mojej nadal czekam, ale wydaje mi się, że Lavender mają ładniejszy kolor.
Zana 23:02, 03 lip 2017

Agciu jakże miło Cię widzieć i przeczytać rozsądne wywody gnojówkowe. Na logikę wydawało mi się, że ziemia powinna być wilgotna. Na szczęście ostatnio dużo padało, więc nie musiałam dodatkowo nawadniać.
Kochana, nawet nie wiesz ile bym dała, żeby mieć czas wybrać się na taką wycieczkę i nazbierać sobie tego dobrodziejstwa. No ale w tygodniu dużo pracy w pracy, inne obowiązki a w weekendy lecę odstresować się do ogrodu. Tak właśnie sobie uświadamiam, że strasznie dawno nie byłam na takim zwykłym spacerze w lesie. Dobra, nie będę się rozwodzić nad upływem i przemijaniem czasu, bo wpadnę w zły nastrój.
Dziękuję
Zana 23:03, 03 lip 2017

frezja napisał(a)
Mądrze powiedziane Agato

Bo Agata to mądra, zdolna dziewczyna jest