Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

BKosimkArt 20:34, 22 cze 2018

Mogła się ugotować w tej mniejszej donicy...
Monia81 21:08, 22 cze 2018

DorKa napisał(a)
Widzę,że tu więcej kibicek futbolowych jest fajnie będzie o czym rozmawiać w niedzielę po meczu o wszystko Ławeczkę cudną masz

Nie wiem, czy będzie o czym rozmawiać, oby, bo z tego co widzę może być trudnoooo, bardzo trudno, a nasze gwiazdy budzą się za późno...

Anuśka ławeczka i donica już zachwycają, ależ masz cudnie klimatyczny ten kawałek raju buźka
Zana 21:46, 22 cze 2018

Tesiu zdrowa hortka jest jeszcze w donicy plastikowej zakupowej, nie przesadzona. Mam na balkonie jeszcze cztery sztuki w takich zakupowych donicach i wszystkie cztery mają się bardzo dobrze, podlewane do podstawek. Tylko te dwie posadzone w donicach docelowych są takie padnięte. Ziemia taka sama w jakiej rosną rośliny w ogrodzie. Nie wiem o co chodzi. Balkon mam cienisty, z bardzo małą ilością słońca.

Tesiu, ja Twej wypowiedzi kompletnie nie odczytuję jako wymądrzania się czy też straszenia. Doskonale rozumiem intencję podzielenia się doświadczeniem.

Ula właśnie mi się przypomniało, że moi sąsiedzi mają kilka donic z tej firmy już wiele lat i wszystkie mają się świetnie, nigdy na zimę nigdzie nie są chowane.
Może to jest faktycznie kwestia podłoża? Może w ogrodzie się sprawdza a w donicy niekoniecznie.

Basiu ugotować to się raczej nie ugotowała, słońca tam tyle co na lekarstwo.

Moniś życzmy sobie, żebyśmy mieli o czym rozmawiać w dobrych nastrojach.
eVka 21:59, 22 cze 2018

Zana, nie poradzę z hortkami w donicach ponieważ jak do tej pory zabiłam wszystkie rośliny jakie miałam w doniczkach. Postanowiłam, że rezygnuje z donic, trudno nie mam ręki do pojemnikowych roślin. Hortka ogrodowa wsadzona wiosną w donuxzke do super mieszanki ziemi wygląda jak obraz nędzy i rozpaczy...
Zana 22:05, 22 cze 2018

Ewa, no popatrz, a ja mam hosty i trzmielinę na pniu w donicach, jednoroczne w skrzynkach, wszystko ma się bardzo dobrze, a te hortensje padają.

A no i mam jeszcze brzózkę w donicy. Tu nastąpiła pewna porażka - brzozę obsiadły mszyce i eM tak ją spsikał, że bidula w przyspieszonym tempie osiągnęła stan jesienny. Uschły wszystkie liście, ale w tej chwili pojawiają się nowe. Żyje. A hortensje zagwozdka.
UrsaMaior 22:13, 22 cze 2018

Anula, mnie tak nagle iglak w donicy zdechł. Drugi obok super, a ten nagle zbrązowiał. Rośliny czasami trudno zrozumieć...
Bumblebee 22:50, 22 cze 2018

Dziękuję za informację odnośnie rododendrona jeśli dobrze zrozumiałam jest to "Loreley".
Co do hortensji w doniczkach to z tego co wiem nie należy ich przelewać - nie znoszą stojącej wody. Może to było przyczyną ?
paniprzyroda 23:04, 22 cze 2018

Szafirowa donica jak najbardziej solo, nie dawałabym szarej. W donicach zostawiałam na zimę hosty i zioła. Z tego co zaobserwowałam, lepiej jest wcześniej zakończyć podlewanie, tak, by na zimę ziemia w donicach była w miarę sucha. Swoim dużym nie zmieniałam miejsca, ale mają zadaszenie. Z hortką miałam kiedyś podobną sytuację, ale rosła w gruncie. Zgubiła wszystkie liście, wyglądało to fatalnie, ale w następnym sezonie po cięciu odbiła jak gdyby nic się nie działo. Obok w tym samym podłożu rosły zdrowo inne. Nie dociekałam przyczyny, bo sytuacja już się nie powtórzyła.
inka74 08:01, 23 cze 2018

Anula - z hortki usunęłabym suche liście, podlewała i poczekała. Mi to też wygląda jak poparzenie słoneczne.

Z tą grą zespołową to święta racja. W firmie chłopaki wiecznie komentują. Czy chcę, czy nie, muszę być w miarę na bieżąco. W sumie z synem nawet na jednym meczu byłam na Legii - przed meczem zostałam wyposażona w atrybuty kibica i przeszkolona co, gdzie i jak. Nawet fajnie było teraz jestem na etapie czytania historii futbolu polskiego synowi przed snem. To dopiero jest wyzwanie )))
eVka 15:32, 26 cze 2018

Zana napisał(a)
Ewa, no popatrz, a ja mam hosty i trzmielinę na pniu w donicach, jednoroczne w skrzynkach, wszystko ma się bardzo dobrze, a te hortensje padają.

A no i mam jeszcze brzózkę w donicy. Tu nastąpiła pewna porażka - brzozę obsiadły mszyce i eM tak ją spsikał, że bidula w przyspieszonym tempie osiągnęła stan jesienny. Uschły wszystkie liście, ale w tej chwili pojawiają się nowe. Żyje. A hortensje zagwozdka.

a one pierwszy rok w donicy?