Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Gruszka_na_w... 23:09, 19 cze 2018

U mnie molinia variegata też kiepsko rośnie i też nie znam przyczyny.
Cieszy mnie u Ciebie widok przywrotników z różami. Podejrzewałam już u siebie jakieś zboczenie kolorystyczne, bo trochę takich duetów kolorystycznych mam (róż i żółty! ). Czuję się uspokojona wewnętrznie.
Moje przesadzane jesienią dorodne grazielle wyglądają podobnie jak Twoje adagio. Pozostaję w nadziei, że się odbudują.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
lindsay80 23:21, 19 cze 2018

Aniu, cudowne widoczki z Twojego ogrodu - zachwyty nad Jordanową i tą rabatą z hostami zostawiam.
Róża Ventilo też cudnie sie prezentuje, nie znałam jej w ogóle, a warta uwagi.
Makao_J 23:26, 19 cze 2018

Zana napisał(a)

Przede wszystkim są przywrotniki i jarzmianki. Są jeszcze jeżówki Vintage Wine, to na czas kiedy róże mają przestój w kwitnieniu. Na brzegu są kulki tujki Mirjam. Pomiędzy dwiema kulkami jest szpalerek trawy Carex Montana. No i w środku były niskie miskanty Adagio, ale padły (zdjęcia wyżej). Przywrotniki z kwiatami mają jakieś 50 cm. W przyszłym roku na pewno Ci bujną, moje są z ubiegłorocznego wiosennego dzielenia i też były w zeszłym roku dużo mniejsze. To bezproblemowa roślina i na dodatek się wysiewa.
Są jeszcze dwie liatry fioletowe i przy Pashminie hakone All Gold, którą po prostu trzeba było gdzieś wsadzić a tam po prostu było miejsce no i tak sobie tam została. A, jeszcze rośnie z brzegu przy tarasie hortensja a pod nią bordowe żurawki. Widać na fotce wyżej, dla Asi wstawiłam.

Przywrotniki bardzo lubię, ta chmura jaką tworzą z żółtych kwiatków jest urocza.

Dzięki za opis. Mam prawie wszystko z tego co napisałaś u siebie. Prócz Montany i hakone. Muszę więc tylko podzielić co nie co i poukładać na rabacie.
Ławeczka cudna. Ideał.
inka74 06:19, 20 cze 2018

Ta szara doniczka z urną mi się kojarzy...
Wtyczkę z zasilaczem na mniejsze napięcie kupujesz w markecie. Zobaczcie połączenia. U mnie panel słoneczny był dołączany na taki wtyk i skręcany. Można też całą pompkę wymienić. To nie jest duży koszt a wygoda wielka. U mnie panel słoneczny się nie sprawdził bo chciałam by wieczorem też ciurkało.
Kasya 07:09, 20 cze 2018

bardzo piekna laweczka z donicami bardzo...
tez mam niektore miskanty kiepskie i nie wiem jak im pomoc

a myslisz ze rozplenice to mozna wykopac i wyciac jej suchy srodek teraz ? czy czekac do wiosny ?
Johanka77 07:18, 20 cze 2018

Zana napisał(a)

Ale są też porażki. Po obu stronach pnia wiśni Umbry powinny już falować miskanty Adagio. Niestety wyglądają nader nędznie. Nie wiem co je tak załatwiło, czy te mrozy marcowe czy trochę je za głęboko posadziłam. Jakoś stawiam na tę drugą opcję.

I drugi:

Wykopię, oddzielę to co żyje i gdzieś w doniczce zadołuję. A na różankę zamiast nich posadzę chyba trzcinnika krótkowłosego. Mam dwie kępy, mam nadzieję że jak w przyszłym tygodniu je przetransportuję to przeżyją. Strasznie mi szkoda tych miskantów. A może podjąć jeszcze jedną próbę i kupić nowe?

Moje gracki wyglądają tak samo! A mam ich cały szpaler... I zaznaczam, że mam nawadnianie...

Ale Twoje hakone też zachwycające!
Cudze chwalicie, swego nie znacie
lindsay80 09:02, 20 cze 2018

A wiesz, że moje Adagio sadzone rok temu też tak wyglądają?
Ale najważniejsze, że żyją - za rok powinny się pozbierać, ja obstawiam, że młode i ciężko zareagowały na te wiosenne mroźne dni, bo wszystkie moje starsze miskanty tego nie odczuły.
Makusia 09:28, 20 cze 2018

Anula ale wypas u Ciebie! Nie dość, ze ogród cudny, to jeszcze fotograf pierwsza klasa!
Ławeczka cudna, a malowałaś ją czymś?
Donice szał!!!!

Róże....co roku o tej porze, jak chodzę po wątkach, zaczynam się łamać
Brzozowadzie... 10:41, 20 cze 2018

Anulko, ta donica jest piękna! Oczyma wyobraźni ujrzałam w niej hortensje i wokół te zielenie, żółcień hakone. Ta, z tymi cytrynowymi odcieniami będzie jej do twarzy. Wydaje mi się, że narazie taka pusta i bez odpowiedniego otoczenia trochę przytłacza, ale znając Ciebie, zapewnisz jej dobre towarzystwo....Tylko jedno - ja chyba nie zasłaniałabym jej tą szarą donicą.Jest zbyt piękna Uściski ciepłe przesyłam
malgol 11:07, 20 cze 2018

Zana napisał(a)

Tawułki trafiły tam przez przypadek, trzeba było je "na chwilę" gdzieś przesadzić, ale podobają mi się na tej rabacie i tam zostaną.

A jak się mają Twoje sporobolusy? Moje ładnie się "wieszają", ale trochę środki niektórym łyse się zrobiły. Szałwię powinnam ściąć, ale tak mi się nie chciało w ten upał.

Moje sporobolusy jeszcze małe i szałwia posadzona za nimi jakaś marna...Nie wiem czy tam nie za dużo wody maja bo zraszacz trawnika do nich sięga. A one( szałwia tez)przecież preriowe.?

A co do donic...sa super uważam.A hosty w donicach to w ogóle strasznie mi się podobają.Nie wiem tylko jak z zimowaniem?