Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja glebo terapia

Moja glebo terapia

kerii 23:50, 01 wrz 2017

Ania Zana dziękuje

Skoro dwie Anie mówią, że Pinky Winky to pewno to ona
kerii 23:56, 01 wrz 2017

Radziu2013 napisał(a)
Jola mieczyki się rozmnaża przez cebulki przybyszowe rosnące przy cebuli matecznej. Jak je zbierzesz i będziesz sadzić co roku na wiosnę to za kilka lat będą kwitly.

Ja bynajmniej innego sposobu nie znam

Kilka lat mówisz. To trochę długo ale jak wykopię cebulki to zobaczę co tam jeszcze rośnie
zawitka 17:37, 02 wrz 2017

Hortka to Pinky Winky mam taką samą u mnie już różowieje. tuje ładnie ci wyszły ale fakt że potem ciężko je utrzymać w ryzach
patrycja 20:28, 02 wrz 2017

Mam od mieczyków cebulki przybyszowe dwu i trzyletnie kwitną.W zeszłym roku oddzielone też kwitną tylko że mają krótsze "miecze" kwiaty
Aurelllia 21:16, 02 wrz 2017

Trzeba zapamiętać nazwę - Pinky Winky - do kupienia, bo śliczna
kerii 21:28, 03 wrz 2017

Dzisiaj u nas cały dzień z niewielkimi przerwami padało więc z czystym sumieniem mogłam się oddać błogiemu lenistwu zwłaszcza, że wczoraj udało się trochę w ogródku popracować.

Skosiłam trawkę, przeważnie eM to robi ale czasami i mnie się zdarza. Przy okazji przyglądnęłam się z bliska temu trawnikowi i niestety d...y nie urywa.

O ile w przed ogródku jakoś to wygląda pod warunkiem, że się nie patrzy na żółte placki po moich słodziakach (wyczytałam, oczywiście na O że sposobem na te placki jest polewanie piwem, podobno neutralizuje ono działanie amoniaku, będę testować )

To trawnik w ogrodzie to jakaś masakra. Co prawda mchu się udało pozbyć za to inne chwaściska, pomimo pryskania całkiem dobrze się mają. Stokrotki, jakieś dziwne rozetowe trawska, coś płożącego co do tej pory rosło tylko na rabatach przeniosło się na trawnik. Zastanawiam się czy nie skopać tego wszystkiego i nie posiać na wiosnę trawki od nowa. Tylko kto to zrobi ???

Porobiłam kanciki, wyplewiłam co większe trawy i jakoś tak szybko zrobiło się ciemno
Po tej kosmetyce to nawet te hortensje kwitnące w kratkę wygladaja jakoś lepiej

ups bambusy do skrócenia dopiero na fotkach człowiek zauważa niedociągnięcia

Nawet ta mahonia jakoś tak "szlachetniej" wygląda po moich eksperymentach z sekatorem, trochę się zagęściła i nie jest już taka rozczochrana. Choć do kuli to jej jeszcze trochę brakuje

Muszę ją czymś podsadzić, tylko nie wiem czym. Jak myślicie, żółta hakonechloa dobrze by tam wyglądała?

kerii 21:39, 03 wrz 2017

I moja kamienna po liftingu a z tyłu za płotem widać przycięty żywopłot z graba

Mam zamiar przesadzić tego lilaka Meyera za hortensję a na jego miejsce posadzić drugą hortensję, tylko nie wiem czy na wiosnę nie będzie tu za łyso ale tak by mi tu teraz pasowała hortensja

A tu mi takie coś wyrosło i nie wiem co to jest?

kerii 21:44, 03 wrz 2017

I trochę ogrodu róże jeszcze będą kwitły

Margaretka, chyba i trochę zmoczony aster. I widać moje olbrzymie stipy na dole po prawej.

Zastanawiam się co zrobić w przyszłym roku, żeby z wiosennej siewki wyszedł okazały okaz, kiedy je powinnam wysiewać

A taka jeszcze biała aksamitka deszcz ją trochę położył

kerii 21:48, 03 wrz 2017

I jesiennie.

Ziemowity bardzo fajnie wyglądają tylko szkoda, że na wiosnę te ich liście takie wielkie wyrastają to mnie strasznie denerwuje i dlatego część z nich poszła na wygnanie pod orzecha, myślałam że nie zakwitną a tu proszę

kerii 21:54, 03 wrz 2017

Konwalnik szaleje

w drugim kółku też go już widać