Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Mala_Mi 11:26, 13 sie 2017

ana_art napisał(a)
Wróciłam z wakacji i poczytałam to co napisała Ania i inni w jej wątku i zgadzam się z tym... dlatego mnie tutaj mało Wszystko to kwestia priorytetów. Nie zdążyłam przyciąć wszystkich bukszpanów, więc jest połowa ogarniętych, druga połowa rozwichrzona, nie zdążyłam zrobić oprysku i mam przędziorka na bukszpanach, pomimo olejowania wiosną mam czerwce na cisach. Przesadziłam wiosną hortensję przy thujach i pogodziłam się z myślą że kwiaty w tym roku odchorują i tak też się stało. Mój ogród jest niewielki bo cała działka to 9 arów, wszystko robię w nim sama i generalnie wygląda na ogarnięty bo wystarczy że mimochodem wyrwę jakiś chwast dopiero po nieobecności prawie trzytygodniowej (patrz priorytety ) widać ile znaczy to mimochodem, systematycznie. Wróciłam i trawnik był skoszony (syneczek najstarszy zadbał o to) reszta no cóż żyje swoim życiem jedno jest pewne mam chwasty, nawet w donicach pokrzywy, na różance na gęsto dziadostwa którzy tworzy zbity dywan plus jakiś "powojnik" na kratce dla róż piennych, mszyce na różach i pewnie jeszcze wiele innych ciekawych okazów których nie dostrzegłam w szybkim obchodzie ale cóż tam... świat jest piękny, ja wypoczęta, dzieci szczęśliwe, poznani nowi ludzie, nowe miejsca, nowe przygody...

Grunt to systematyczność... do tej pory sie jakos to sprawdzało.. lepiej lub gorzej.. Za takie wakacje zniosłabym mszyce, chwasty i wiele innych .. ale mam tylko to pierwsze Ale fotki wakacyjne bardzo mi się podobały
I ogród nawet z chwastami mi się tez podoba
ana_art 08:07, 16 sie 2017

Kokesz napisał(a)

Ja myślę, że bywanie na forum jest w dużej mierze uzależnione od tego, na jakim etapie jest nasz ogród.
Na początku większość osób szuka pomocy, później pokazuje swoje sukcesy, nie można czasem nadążyć z czytaniem postów a jak ogród jest dojrzały to jakoś wątki samoistnie się wyciszają.
Taka chyba kolej rzeczy.
Pozdrawiam

Ps.
Szkoda tylko , że niektórych ogrodów nie ma już na Ogrodowisku (Marty - Zielonej poprzedni wątek) bo bardzo lubiłam do niego wracać...

Mam nadzieję Anetko, że nie przyjdzie Ci to do głowy
Ja pojawiam się i znikam, Marty nr ma z zupełnie innego powodu niż priorytety...
ana_art 08:09, 16 sie 2017

Aneczka napisał(a)
Witaj Anetko, przychodzę do ciebie po poradę, jeśli można. Chodzi o to, że planuję kupić takie palenisko z grillem wiszącym na trójnogu takim jak ty posiadasz, a że kosztuje niemało, to bardzo proszę ciebie o opinię. Czy jesteś zadowolona z takiego grilla? Czy na trasie drewnianym będzie on bezpieczny przy palenisku 70cm, a ruszcie 60cm. Czy jeśli rozpalę w nim ognisko żeby posiedzieć przy nim wieczorem ze znajomymi, to nadal będzie bezpieczne na drewnianym tarasie? Marzę o takim rozwiązaniu na taras, ale martwię się czy palenisko jest wystarczająco głębokie żeby było bezpieczne i czy tłuszcz z mięsa nie ochlapie mi desek tarasowych. Bardzo cię proszę o opinię. Pozdrawiam.
wiesz ja bym chyba odpuściła takie palenisko na drewnianym tarasie. Czasami skry wypadną podczas palenia, tłuszcz nie kapie bo jednak ruszt jest ciut mniejszy niż pakenisko
ana_art 08:10, 16 sie 2017

Mala_Mi napisał(a)

Grunt to systematyczność... do tej pory sie jakos to sprawdzało.. lepiej lub gorzej.. Za takie wakacje zniosłabym mszyce, chwasty i wiele innych .. ale mam tylko to pierwsze Ale fotki wakacyjne bardzo mi się podobały
I ogród nawet z chwastami mi się tez podoba
Ania
Aneczka 20:46, 16 sie 2017

Dziękuję bardzo za odpowiedź
Ewa777 23:20, 16 sie 2017

Ogródek śliczny Nawet z chwastami zachwyca
Gdybyś nie pokazała "palcem", to byśmy nie zauważyły
ana_art 10:40, 20 sie 2017

Kokesz napisał(a)

Ps.
Szkoda tylko , że niektórych ogrodów nie ma już na Ogrodowisku (Marty - Zielonej poprzedni wątek) bo bardzo lubiłam do niego wracać...

Mam nadzieję Anetko, że nie przyjdzie Ci to do głowy
zawsze kibicowałam Marcie i z przykrością muszę wrócić do Twojego komentarza... Oczywiście bardzo żałuje że Marta " zrezygnowala z ogrodowiska. Bo bardzo lubiłam jej widzenie świata...do dzisiaj nie dziwiłam się dlaczego, tymbardziej że znałam jej "stanowisko i powody" ... Niektorzy mają szanse oglądaj jej ogród na innym portalu, gdzie publikuje codziennie kilka postów ze zdjęciami. Doskonale pamietam jej początki na ogrodowisku w 2013 i do dzisiaj mam w oczach pierwszy kadr z jej ogrodu. Trawnik a w nim drzewo obsadzone z jednej strony konwalnikiem a z drugiej red baronem. wczoraj wyraziłam swój zachwyt nad tym jak olbrzymią metamorfozę przeszedł jej ogród dzięki ogrodowisku od tego symbolicznego drzewa do tego co ma teraz. I komentarz został przez Martę usunięty... dlaczego ? Nie wiem i chyba nue chce wnikać dlaczego zawiodłam się bardzo... Nie kwestionuje jej pracy i zaangażowania w tworzenie ogrodu ale uważam za " nieuczciwe" to że "ukrywa" jak i dzięki komu/czemu ma tak jak ma....
ana_art 10:45, 20 sie 2017

W oczekiwaniu na pierwsze mieczyki ,)

ana_art 10:47, 20 sie 2017

Hortki łapią kolor...

ana_art 10:50, 20 sie 2017