Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 20:35, 23 wrz 2013

Bogda napisał(a)
Anet, normalnie nie moge się napatrzeć na Twoje Vanilijki!cofam i cofami oglądam i oglądam!cudne!!!muszę sobie zdjęcia skopiować do schowkaa masz ich więcej?
w tej chwili mam 6sztuk
ana_art 20:36, 23 wrz 2013

baraga1904 napisał(a)
...Aniu...jeszcze raz bardzo dziękuję
...stawiam na stożki....będą bardzo oryginalne
nie ma sprawy
Mala_Mi 20:58, 23 wrz 2013

Ja odnośnie terminów kwitnięcia cebulowych...... jako, że mam trochę doświadczenia w Twoich klimatach (bo wiesz że moja mama jest z B.) i w moich (podobnych do Marzenki).
Ustaliłyśmy z mamą że przesunięcie w wegetacji pomiędzy Rzeszowem, a Białymstokiem.. jest ok. 7-12 dni To sprawdzone od kilku lat.. bo sadzimy sobie to samo (wspólne zakupy) i zdajemy relację co której zakwitło).. jest temat do rozmów i pretekst aby zadzwonić ... U mnie przekwita u mamy zaczyna.... a niby tylko północ=południe 440km.

Wiec możesz sadzić wszytko co Marzenka.. będzie później.... tylko u mnie iryski recticulata.. kwitną mniej więcej jak krokusy.. W tym roku wszytko było pokręcone z powodu przedłużającej sie zimy.... wiec wszytko próbowało nadrobić zaległości i kwitło na raz...

Zwykle (nie mówię o tym roku, bo on był nienormalny)
Krokusy pierwsze u mnie połowa marca.. i tydzień po krokusach (tych najwcześniejszych) kwitną irysy i krokusy wielkokwatowe.
Początek kwietnia ok. 5, to pierwsze narcyze i wczesne tulipany...
Połowa kwietnia hiacynty, kolejne narcyze i tulipany
Koło 20 kwietnia szachownice i tulipany te szlachetniejsze.... i tak kolejne rozwijaj sie.. aż do pierwszych dni maja.. gdzie zakwitają papuzie.. one ostatnie

ana_art 06:54, 24 wrz 2013

Aniu wziełam poprawkę na termin kwitnięcia bo wiadomo, że u mnie biegun zimna... i jak u Was witlo to u mnie jeszcze nic widać nie było
Matka 08:45, 24 wrz 2013

ana_art napisał(a)
w tej chwili mam 6sztuk

mi chodzi o to czy masz więcej...ale zdjęć bo napatrzeć się nie mogę
atena35 11:16, 24 wrz 2013

ana_art napisał(a)

no i co jak myślicie????
rabata ma ok 6x3m

Myślę, że mi się podobają obie wersje
Buśki przesyłam
Margarete 13:45, 24 wrz 2013

Zielona napisał(a)

Uśmiałam się. Ale pomysł zmiany popieram. Lepsze podobno jest zawsze wrogiem dobrego Było dobrze. A "tylko" dobrze to za mało

Pozwolisz Anetko że zacytuje u ciebie słowa naszej Izy-Konstancji wpisane co prawda u Mandżen ale spokojnie można je odnieść i do twojego ogrodowego dzieła - nieskończenie cudnej kompozycji roślin ....
Konstancja30 napisał(a)

.......nie wiem po starałam się neurona ukatrupić nakazując mu pamiętać ... pamiętać ... jak wiele - choć nie wszystko - uległo przeobrażeniu, a każde przeobrażenie zwiększyło zawartość piękna w pięknie ... choć wydawałoby się to niemożliwe ))) ...

I właśnie tak będzie u ciebie po wykopaniu tych dużych horti i dołożeniu kolejnych vanilek....zwiekszy sie zawartośc piękna w pięknie
Buziaki Ano-art i wracam do dalszego czytania i oglądania twoich cudowności ...
Margarete 14:16, 24 wrz 2013

ana_art napisał(a)
Marta ściana będzie zgodna z projektem Jeśli miałabym Ci doradzać to rób rabata po rabacie, wsadzanie roślin to tu to tam bardzo zniechęca bo efektu brak, a jak zrobisz jedną rabatę i zobaczysz efekt to skrzydła Ci urosną, nie zniechęcisz się i nawet nie spostrzeżesz się a będziesz miała pięknie zagospodarowany ogród. Wiem że mam mały ogród w porównaniu do Ciebie ale właśnie tak robiłam

Swięta prawda Anetko, ja własnie tak zaczęłam ( wiem że troche od d..y strony bo nie zastapiłam niczym starego zywopłotu i nie mam "ekranu" dla moich nasadzeń) ale i tak ciesze sie że mi ta jedna moja rabatka dała tyle satysfakcji i przyjemności z tego jak teraz zmienia sie od wiosny i rosnie,że mi sie bardzo chce działać dalej....juz mam w głowie koncepcje na dalsze zmiany i powolutku je wprowadzam w zycie....
Sebek 14:53, 24 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)
Napisałam u mnie terminarz kwitnienia szafirków i irysów w ubiegłym roku
Ja głosuję za trzema stożkami z grabów Ja lubię iść pod prąd. Kule wszyscy mają A stożki grabowe na razie chyba tylko ja???

Jeszcze rosną na jednej ulicy w Brukseli Ale to sięe chyba nie liczy
ana_art 15:58, 24 wrz 2013

Bogda specjalnie dla Ciebie moje dzisiejsze Vanilki