Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

anbu 10:47, 20 kwi 2018

makadamia napisał(a)

Teraz to mnie zaniepokoiłaś....

Nie ma się co niepokoić Chyba chodzi o to, że ta granulowana ma długofalowe działanie w przeciwieństwie do pylistej
Kasia_CS 10:55, 20 kwi 2018

No właśnie ja kupowałam kiedyś siarkę wg zaleceń Toszkowych i siarkę mam granulowaną
makadamia 10:55, 20 kwi 2018

Dziewczyny, zanim Wam odpowiem, podzielę się z Wami raczej smutną refleksją, która mnie naszła.
A ponieważ refleksja jest związana z raczej nieelegancką krytyką czyjejś pracy*, to będzie krótka i szybko o niej zapomnimy

Wrzuciłam Wani linka do instruktażu komponowania iglaków po czym z ciekawości przeszłam na stronę źródłową. Okazuje się, że to ogrodnik-hobbysta pisze m.in. o swoim ogrodzie i pokazuje go. Facet dużo powołuje się na teoretyczne zasady komponowania roślin, pisze o kontrastach, fakturach, powtórzeniach i różnych takich. Ale tak oglądam jego ogród w różnych odsłonach i wiecie co? Nie podoba mi się. Nie to, że styl mi nie odpowiada. Czegoś mi w jego ogrodzie brakuje. Chociażby ta długa bylinówka na froncie. Przecież lubię busz, prawda? A jednak.... w tym przypadku jestem na nie. Zupełnie nie przypomina chociażby bylinówki Kondzia. W sumie nie wiem dlaczego.
Wniosek z tego taki, że jeśli talentu brak, to nawet znajomość reguł sztuki nie gwarantuje sukcesu

I teraz ta smutna refleksja: kojarzycie kogoś innego, kto nieustannie powołuje się na jakieś "zasady", tłumaczy reguły i ogólnie strasznie się mądrzy, a jego własny ogród, mówiąc krótko i węzłowato, d.py nie urywa? Hm? Ktoś, coś?

*swoją drogą to jest zastanawiające: nie czujemy dyskomfortu krytykując pracę profesjonalistów. Chociażby o pokazowych ogrodach wypowiadamy się swobodnie. Natomiast mamy opory żeby źle mówić o ogrodach prywatnych. Czyżby profesjonaliści nie mieli uczuć? W każdym razie myślę że Pan Fred Gonsowski na ogrodowisko nie zagląda i się za moją opinię nie obrazi.
makadamia 10:58, 20 kwi 2018

anbu napisał(a)

Nie ma się co niepokoić Chyba chodzi o to, że ta granulowana ma długofalowe działanie w przeciwieństwie do pylistej

Ja zapamiętałam, że obydwie mają działanie długoterminowe, ale pylista - ze względu na drobniejszą strukturę - szybciej zadziała. Ale całkiem możliwe, że mi się coś pozajączkowało. Nie byłby to pierwszy raz (i z pewnością nie ostatni)
makadamia 10:59, 20 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
No właśnie ja kupowałam kiedyś siarkę wg zaleceń Toszkowych i siarkę mam granulowaną

2 do 1.

Coraz większe prawdopodobieństwo, że mnie skleroza, alchajmer i inne choroby wieku starczego zaczynają dopadać
makadamia 11:01, 20 kwi 2018

Kasya napisał(a)

Ja tez nie potrafię ale bardziej dlatego ze nasadzenia są potrzebą chwili

Tu właśnie jest problem.
Moje nasadzenia są długo i namiętnie przemyśliwane.
A jaki tego efekt? Vide: smutna refleksja powyżej
makadamia 11:03, 20 kwi 2018

mrokasia napisał(a)

Tiaaaa, właśnie wczoraj po posadzeniu pierwszych tuj na pojałowcowej doszłam do wniosku, że ten dereń na końcu szpaleru to zły pomysł i trzeba ten szpaler pociągnąć dalej bez przerw. I już nawet wymyśliłam temu dereniowi inne miejsce w ogrodzie. A dziś rano spłynęło na mnie olśnienie i będzie jeszcze inaczej .

Znam dobrze to uczucie
Monia81 11:04, 20 kwi 2018

No to ja też dodam, że w notatkach mam granulowaną i taką kupiłam se na jesieni i na przyszłej kwaśnej sypałam
DorKa 11:04, 20 kwi 2018

makadamia napisał(a)

*swoją drogą to jest zastanawiające: nie czujemy dyskomfortu krytykując pracę profesjonalistów. Chociażby o pokazowych ogrodach wypowiadamy się swobodnie. Natomiast mamy opory żeby źle mówić o ogrodach prywatnych. Czyżby profesjonaliści nie mieli uczuć? W każdym razie myślę że Pan Fred Gonsowski na ogrodowisko nie zagląda i się za moją opinię nie obrazi.

gdyby za glądał to jego rabaty zdecydowanie wyglądałyby inaczej
Zgadzam się , nie mój styl zupełnie. To trochę tak jak z projektantem wnętrz. Co z tego ,że zna się na rzeczy jeżeli jak każdy człowiek ma swój własny osobisty, niekoniecznie idący w parze z gustem klienta gust.Ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje
Kasia_CS 11:07, 20 kwi 2018

makadamia napisał(a)

I teraz ta smutna refleksja: kojarzycie kogoś innego, kto nieustannie powołuje się na jakieś "zasady", tłumaczy reguły i ogólnie strasznie się mądrzy, a jego własny ogród, mówiąc krótko i węzłowato, d.py nie urywa? Hm? Ktoś, coś?

Jak mi się jakaś "zasada" przypomni i coś komuś podpowiadam, to ja się nadaję na powyższy opis ha! daleko nie szukałam