Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kawa 14:15, 18 kwi 2018

no Asia
łączę się z tobą w bólu bo też sadzić tulipanów ne umiem ale i też nie mam pasów wolnego terenu aby zrobić efekt wow
u mnie tez takie pojedyncze wypierdki bez szału ale ciesze się że są
łanami sadzą i "kępami" pewnie co kto lubi
ps. też mam między piwoniami tulipany i czosnki hihih
Kasia_CS 21:09, 18 kwi 2018

Ja w zeszlym roku myslalam, że sporo posadziłam, a tu takie nic wylazło... Zeby by efekt to faktycznie trzeba po kilka opakowan dosc ciasno posadzić i wtedy jakoś wygląda to okazalej
JoannaDe 21:42, 18 kwi 2018

Pokradlam Ci troche pinow

A propo sadzenia cebulowych
Napia 22:29, 18 kwi 2018

O chlebie do zakwaszania nie słyszałam, ale wypróbuję go na rodkach. One u mnie najbardziej potrzebują kwaśnego wsparcia. I siarkę im kupię

Piękne wiosna u Ciebie. Ceglany murek super
Gruszka_na_w... 22:38, 18 kwi 2018

Jeśli się często coś miesza(przesadza) na rabatach, to chyba najlepiej i najłatwiej jest sadzić tulipany w kępach. Jeśli się na takową trafi, to przynajmniej wiadomo, że ma jedność kolorystyczną.
Mnie niepokoi sól w chlebie i jej wpływ na rośliny. Coś mi się tłucze w głowie, że z powodu owej soli Mazan wykluczył z zastosowań ogrodniczych wodę po kiszonych ogórkach.
Najprościej byłoby wysłać Anie Kwartecikową do owego borówkowego potentata na zwiady. Może zdradzi sekret owego zakwasu z chleba.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 07:23, 19 kwi 2018

JoannaDe napisał(a)
Pokradlam Ci troche pinow

A propo sadzenia cebulowych

No widzisz? Tu właśnie jest takie oszukaństwo, na które ja się dałam nabrać.
Z tych paru cebulek w koszyczku, które widać na środkowym zdjęciu, z całą pewnością nie wyrosło takie poletko jak widać na ostatnim
makadamia 07:26, 19 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mnie niepokoi sól w chlebie i jej wpływ na rośliny. Coś mi się tłucze w głowie, że z powodu owej soli Mazan wykluczył z zastosowań ogrodniczych wodę po kiszonych ogórkach.
Najprościej byłoby wysłać Anie Kwartecikową do owego borówkowego potentata na zwiady. Może zdradzi sekret owego zakwasu z chleba.

O widzisz - to ciekawe. Nie pomyślałam o soli.
Może, jeśli robi się roztwór, tak jak Zoja, a nie wkłada bezpośrednio kromki do gleby, to ta sól nie dostaje się do gleby (albo w mikroskopijnych ilościach, bez wpływu na rośliny?)
makadamia 07:30, 19 kwi 2018

Napia napisał(a)
O chlebie do zakwaszania nie słyszałam, ale wypróbuję go na rodkach. One u mnie najbardziej potrzebują kwaśnego wsparcia. I siarkę im kupię

Piękne wiosna u Ciebie. Ceglany murek super

Siarka działa długoterminowo i skutecznie - Toszka poleca. Tylko kup pylistą, a nie granulowaną.

Do tego do rodków polecana jest ściółka z lasu (spod sosen i dębów, w niewielkich ilościach) oraz przekompostowane liście dębowe (no, tutaj to długo trzeba czekać)
makadamia 07:31, 19 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ja w zeszlym roku myslalam, że sporo posadziłam, a tu takie nic wylazło... Zeby by efekt to faktycznie trzeba po kilka opakowan dosc ciasno posadzić i wtedy jakoś wygląda to okazalej

Kilkanaście...
makadamia 07:37, 19 kwi 2018

mrokasia napisał(a)
Asia, z tego co wiem to my obie mamy ambiwalentny stosunek do tulipanów .
Ale u mnie to tylko Emperorki takie zaawansowane, a u Ciebie widzę też inne .

Chyba jestem jedyna na Ogrodowisku, która nie ma Emperiorów. Jakoś nie po drodze mi ani do B ani do L

Ja mam chyba tylko Van Eijki dwóch czy trzech wersjach. I jakieś białe Crystale, które jeszcze nie kwitną.
Tulipanów chyba w tym roku nie będę dokupować - posadzę te, które mam, w gęściejszych kępach, natomiast mam zamiar kupić obłędną ilośc recurvusów na lipową

Dominika11 napisał(a)
pierwsze wiosenne kwiaty już są - pieknie

powoli ogród się zazielenia - i pierwsza azalia zbiera się do kwitnienia

Kawa napisał(a)

ps. też mam między piwoniami tulipany i czosnki hihih

Aż się prosi sadzić do nich cebulowe, bo dużo miejsca jest miedzy karpami, prawda?