Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 21:53, 19 sie 2017

OOo dzięki kochana! Bardzo mi się podoba ten kontrast liści z łodyżkami
Zagajanka 22:46, 19 sie 2017

Kasia_CS napisał(a)
Kasiu, muszę nadrabiać zbliżeniami, bo inaczej się nie zgrywa jakoś Szerokie kady u mnie mi się nie widzą

A propo - stan rózanki - jesienne golaski 2016 + 3 sezon wielkokwiatowej NN

Bardzo ładnie różanka się rozrosła.
Sporo tu purpury. A nie miała tam gdzieś Queen of Sweden się pojawić?

I czy nie myślałaś, by na brzegu dać jakieś rozświetlające trawki, jak carex morrowa Variegata albo carex Evergold?
Kasia_CS 23:21, 19 sie 2017

Janko - rabata jest po powiększaniu o jakieś 30cm do 0,5m więc nagle przód zrobił się łysy - wcześniej opaska była tuż przy szałwiach. Własnie Evergolda chcialam sobie kupić, ale nigdzie nie mogę dostać stacjonarnie...

Muszę przenieść Stefanie baronin na brzeg, bo nagle znalazła się na srodku rabaty. Myslisz, że wrzesień to będzie dobry moment?

Queen of sweden tam jest, ale jest na razie taka dość wąska i tylko kilka kwiatków ma (to te jasne kwiatki po lewej stronie zdjęcia). MNie też tu brakuje przełamania kolorystycznego, ale dopiero jak wszystko zakwitło to się tak okazało NIe wiem tylko teraz co tu dobrać, żeby się nie gryzło kolorystycznie a było w jaśńiejszej tonacji...
Toszka 09:31, 20 sie 2017

Evergold będzie za duży, bo to nie jest mały carex. Ale jeśli faktycznie można go tam wcisnąć to nie wiem czy Frosted Curls nie będzie lepiej kolorem pasować do sąsiednich rabat z kocimiętką i lawendą.
Albo - chyba dawałam - ten niski carex, NN. Z niego mozna zrobić cudną jasną obwódkę i on jest niezawodny na wiosnę (po ścięciu).
Catalinasdiary 09:51, 20 sie 2017

Ale piękne kadry robia wrazenie. I taka moja kolorystyka.
Kasia_CS 10:18, 20 sie 2017

Iwonko, dostałam tą niską od Ciebie ! Zrobiłam z niej na razie "obwódkę" na rabacie z hortensjami. A co myślisz o remocie? Podobala mi się u Izy a montana? To tez mój typ trawy, jaką chcę w ogrodzie, a jeszcze nie udało mi się kupić.

Tak w ogóle to muszę Ciebie prosić o instrukcję do tych traw. Czy je ciąć na wiosnę, czy nie. Rozumiem, ze niską tak, bo to wyżej juz napisałaś. A silvera? A Frosted? I jeszcze taka mi dałaś jedna.. chyba muszę cyknąć..
Kokesz 10:30, 20 sie 2017

Toszka napisał(a)
Evergold będzie za duży
Albo - chyba dawałam - ten niski carex, NN. Z niego mozna zrobić cudną jasną obwódkę i on jest niezawodny na wiosnę (po ścięciu).

Toszko, a mogłabym też poprosić o sadzonkę tej trawki
Też myślałam o jasnym carexie, oglądałam nawet wczoraj Everest bo nie było Evergolda ale nie kupiłam.
Pan powiedział że Evergold bardziej się pokłada, nie wiem czy tak mówił, żeby mi sprzedać Everesta czy tak faktycznie jest.
Gdybyś miała nadwyżki innych roślin to też byłabym chętna
Toszka 10:43, 20 sie 2017

Renatko, roślinami dzielę się chętnie. Nie ma problemu...stacjonarnie. To tylko kwestia wielkości bagażnika Jednak zazwyczaj nie wysyłam, bo u mnie tylko kurier wchodzi w grę, a koszt wysyłki kurierem nie jest mały.
Info o zasobach trawiastych dam na pw

Kasiu, Montanę ma chyba Tessa
Będąc u Izy nie zwróciłam uwagi na Remotę - z niezależnych ode mnie powodów nie było czasu (Izo, dzięki za wyrozumiałość). Tu nie podpowiem. Montana strasznie wielka. Przynajmniej ta u Tessy. Do naszych ogródków chyba za wielka.
Malucha NN raczej daj przy różach, a o Evergoldy przypomnij się na wiosnę (jesli grzyb ich znów nie dopadnie)
Kasia_CS 10:46, 20 sie 2017

Dzięki Catalina! Staram się chociaż zdjęcia zrobić, poki całokształtowi brakuje obilo mi się o uszy, że może przygarniesz tuje Kasi
Kasia_CS 10:54, 20 sie 2017

Wiesz co.. a może ta,co nie wiem jak się nazywa to właśnie evergold? Jak wrócę do domu to ją cyknę. Teraz sobie pluje w brodę, że red baronow nie wzielam Jakoś się do nich przekonuje

A u Tessy to chyba wszystko rośnie większe niż natura przewidziala, przynajmniej z opowiadan wnioskuje