Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Zagajanka 21:18, 20 sie 2017

Kasia_CS napisał(a)

Muszę przenieść Stefanie baronin na brzeg, bo nagle znalazła się na srodku rabaty. Myslisz, że wrzesień to będzie dobry moment?

Queen of sweden tam jest, ale jest na razie taka dość wąska i tylko kilka kwiatków ma (to te jasne kwiatki po lewej stronie zdjęcia). MNie też tu brakuje przełamania kolorystycznego, ale dopiero jak wszystko zakwitło to się tak okazało NIe wiem tylko teraz co tu dobrać, żeby się nie gryzło kolorystycznie a było w jaśńiejszej tonacji...

Jak chcesz przesadzac roze, to raczej poczekaj na pazdziernik. Nie zapomnij oberwac lisci i przyciąć pedow po przesadzeniu, by zmniejszyc parowanie i ulatwic ukorzenianie sie na nowym miejscu.

QoS po 3 pełnych sezonach moze miec z 160 cm wysokości i ze 110 cm szerokosci... wez to pod uwage, bo wydaje mi sie ze troche za gesto masz teraz tam rozyczki posadzone. By rozswietlic purpury z drugiej strony mozna by bylo dać np Alnwick rose, ona jest podobna do QoS, ale jednak inna.
Kasia_CS 23:01, 20 sie 2017

Janko, na pewno ten sposob bedzie bardziej wskazany na przesadzanie niz po prostu przeniesienie z dużą bryłą korzeniową. Wstrzymam się z tym. Dziś padało cały dzień i juz mnie rączki swierzbily

Nie przewidzialam, ze ta wielkokwiatowa nn nad Stefanie będzie taka obszerna. Mocno ją ciachnę wiosną. Na prawej ściance mam Goethe - jak ona rośnie? Jest sens przed nią dawac Alnwick?
Anitka 12:07, 21 sie 2017

Kasia_CS napisał(a)
Forum to niezawodne źródło informacji padlo hasło, ze są cebulki w biedronie i wlasnie tacham do domu 8 paczek

Kasiu, ogrodowisko to niezła tablica ogłoszeniowa. Przeczytałam u ciebie o cebulkach, a że się na ogrodowisku łanów cebulowych naoglądałam to mnie też dopadło opętanie cebulowe. Do tej pory może wsadzałam 20-30 cebulek i to nie co roku.
O dziwo, wybór był jeszcze duży i tylko ja w nich buszowałam . Mam nadzieje, że ogrodowisko mnie zmobilizuje do wsadzenia nowego nabytku. Nie wiem jakie są doświadczenie z cebulami z B..., czy pomyłki często się zdarzają. Zobaczymy na wiosnę. Zaakceptuje wszystkie oprócz żółtych i pomarańczowych
Kasia_CS 12:21, 21 sie 2017

Anitko, z tego co czytałam na różnych wątkach pomyłki się praktycznie w B nie zdarzały
Anitka 12:54, 21 sie 2017

Kasia_CS napisał(a)
Anitko, z tego co czytałam na różnych wątkach pomyłki się praktycznie w B nie zdarzały

Kasiu bardzo się ciesze z tej informacji. A maiłaś u siebie te Purple Pion wcześniej? Bo się zastanawiam czy są bardziej różowe czy ciemno purpurowe? Też mi one wpadły do koszyczka i Queen of Night. I nie wiem jak te dwa kolory się do siebie mają.
Kasia_CS 13:56, 21 sie 2017

Queen of the night jest prawie czarny, takie aksamitne, matowe płatki jakby ma

Purple pion to taki hmm... burgund? Cudowne są wg mnie-później poszukam fotki
Kasia_CS 15:55, 21 sie 2017

Tu mam zdjęcie -'z lewej widać Purple pion wykraczające w malinowy fiolet, kurczę noga z kolorow coś jestem. A te wysokie pojedyncze to queen. Queen u mnie kwitly najpóźniej z tulipanow

Anitka 16:01, 21 sie 2017

Kasia_CS napisał(a)
Tu mam zdjęcie -'z lewej widać Purple pion wykraczające w malinowy fiolet, kurczę noga z kolorow coś jestem. A te wysokie pojedyncze to queen. Queen u mnie kwitly najpóźniej z tulipanow

Bardzo dziękuje za to zdjęcie. Już wiem jak je zestawić. Zakupów nie żałuję. U mnie Queen to tej pory tylko były i jeszcze jakieś białe lub różowe. Te Purple pion super.
Marzenaka 16:12, 21 sie 2017

Kasiu a te na pierwszym planie tulipany białe z odrobiną fioletu to jakie?
Kasia_CS 16:36, 21 sie 2017

Marzenko, to są Flaming flag - też dostępne w B ne bardzo fajnie w zestawieniu z queenami wyglądały, tylko, że niższe są o ile dobrze pamiętam. ALe Queen nad wszystkim górowały, w końcu nazwa zobowiązuje