Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 15:14, 24 paź 2017

Mireczko - dzisiejsze zdjęcie lawendy dla Ciebie

A obok azalia, której przebarwianie bardzo mi się podoba - za nią azalia, która już się posypała do gołego

New dawn jeszcze podryguje z lekka Ma trochę też nierozwiniętych pąków. No i zaskoczenie - jeszcze mi kwitną pojedyncze kwiatki powojnika Solina, które zauważyłam dopiero robiąc zdjęcie

Kasia_CS 15:21, 24 paź 2017

No i teraz zapytowywanko - na razie przymiarka gdzie posadzić kulę bukszpanową i jednego stożka - pomyślałam, ze moze w tych miejscach co na zdjęciu - wykopałam tylko dołki, żeby nie stawiać w doniczce - nie przemawia mi to wtedy zbytnio do wyobraźni...

MIalam w planach dosadzenie tam gdzie wrzosy jakichś azalii japonskich (wrzosy wtedy out) na froncie azalii wielkokwiatowych.
Czy ta wierzba nie stłamsi kulki i stożka? Dojdą jeszcze na tą rabatę jakieś mniejsze kulki rozrzucone.

Zastanawia mnie jeszcze ten pieniek - ostatnio Ania-kwartet wspomniała mi znów o glediczji i trochę sobie ją poogladałam na zdjęciach - moze faktycznie to jest myśl? Albo umbra... No i magnolia, ale się boję, że w tej okolicy nie będę za bardzo mogła jej korzeni zostawić w spokoju, tylko wiecznie będę coś grzebać i przeszkadzać...
Kasia_CS 19:42, 24 paź 2017

Może wtedy tak po dosadzeniu kulek by było? Daje radę? pewnie jakieś trawy bym dosadziła
UrsaMaior 10:21, 25 paź 2017

Kurczę...wiesz co... ja to bym tę wierzbę wywaliła. Pomogłam?
Kasia_CS 10:59, 25 paź 2017

No nie bo ja tez bym wywalila, ale K mi nie daje ona teraz kostropata, ale będzie mocno cięta w szczelny grzybek cały sezon.. niemniej jednak teraz zostaje.. strzelaj dalej
Kasya 11:12, 25 paź 2017

Kasia, a ty nie masz tam malo ziemi ?? bo cos zapamiętalam ze ty masz ogrod na garazu ? czy nie ?
bo czytam ze chcesz wielkie drzewa sadzic..
Kasia_CS 11:17, 25 paź 2017

Duże drzewo to na miejscu suchelca - tam mam normalnie glebę ponoć wgłąb - jest taki wykrojony prostokąt z działki, gdzie nie ma garażu - zaczyna się właśnie w miejscu od porośniętego bluszczem kikuta w lewo w stronę furtki aż do końca - tam też rosną te moje duże graby.
Kasia_CS 11:19, 25 paź 2017

Przywołam takie stare zdjęcie - jak mniej więcej to wygląda, choć widzę że złe proporcje trochę w nim zachowałam
Kasya 11:22, 25 paź 2017

Kasia_CS napisał(a)
Duże drzewo to na miejscu suchelca - tam mam normalnie glebę ponoć wgłąb - jest taki wykrojony prostokąt z działki, gdzie nie ma garażu - zaczyna się właśnie w miejscu od porośniętego bluszczem kikuta w lewo w stronę furtki aż do końca - tam też rosną te moje duże graby.

mhm, no to fajnie ze mas zmozliwosc sadzic drzewa
glediczja jest piekna ale rosnie baaardzo rozlozysta
ogladalam piekne drzewa na kabatach, na osiedlu przy aptece DOZ, rosna tam 3 szt i maja ok 15 lat pokrywaja wiekszosc skweru ktory ma ze 2 tys m2,jak nie wiecej... trzeba sie z tym liczyc
Kasia_CS 11:29, 25 paź 2017

hm.. to by glediczja odpadała... Bo trochę się do niej przekonałam wizualnie po postudiowaniu fotek. Czytałam, że mogą rosnąć duże.. Ale może faktycznie zbyt rozłożysta na moje warunki. Nadal w sferze marzeń pozostaje magnolia Alba lennei prowadzona jako drzewko ale ona tez potrafi chyba być duża.. mam na nią drugie miejsce - trochę przed moimi grabami.