Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 23:29, 04 cze 2021

Ale się dziś styrałam!! Z jednej strony nie zrobiłam jakoś bardzo dużo, gdyby tak podsumować, ale pracowałam na ciasnej rabacie i musiałam lawirować między roślinami, cebulkami tulipanów.. jedynie czosnek w donicy udało się bez problemu przenieść

Wykopałam kilka kęp traw i oczyściłam co się dało, bo jakoś słabo ruszyły, w ich miejsce wsadziłam podzielone epimedium, dorzuciłam śniedki, które wczoraj mi Mama u siebie ukopala. Jeszcze w kilku miejscach też je wrzuciłam

Potem zaczęłam manewry na przyszłej rabacie dereniowej musiałam przenieść hakonkę, cebule tulipanów zabezpieczyć, ulepszyć glebę i przy tym nie połamać rosnących wokół czosnków, rozchodnika, azalii... No brzuch się dziś nagimnastykował na potęgę. Ale sukces był i dereń ładnie się wkomponował.

Rzutem na taśmę jeszcze mojego niwaczka ciachnęłam, bo już się mocno zlewały te poszczególne piętra.

Fotki będą jutro
Kasia_CS 23:46, 04 cze 2021

nicol21 napisał(a)

Sprawdzałaś pH ziemi? Magnolie lubią kwaśną...

Ewelina, to 2 egzemplarze tej magnolii kupione niemal jednocześnie w kwietniu z tego samego źródła. Ja swoją trzymałam do teraz w donicy, cięcie przeprowadziłam po przekwitnięciu kwiatów. I liści świeżych nie puściła.. minęły ze 3 tygodnie od tej pory, dopiero przedwczoraj posadzilam do przygotowanego stanowiska, bo już nie mogłam patrzeć na te łyse patyki, uznając to może wina trzymania w donicy.
Moja mama jeszcze nawet jej z donicy ruszyła, a wygląda świetnie wygląda na to, że powinnam ją ciąć dopiero po wypuszczeniu liści, a nie dzień po utracie kwiatów...
Kasia_CS 00:01, 05 cze 2021

ajka napisał(a)
Jakie twoje rabaty juz dojrzałe, u mnie przeważają puste dziury i chwasty Jak policzyłam ile kory muszę kupić to mnie przytkało

Magnolię u siebie też tnę, nie narzekała, kwitnie

ja mam nawet kilka worków (u mnie wiele nie trzeba ) ale jakoś nie mogę się ogarnąć, żeby je rozsypać ale to masz jak moja mama - ostatnio chyba 2 palety kupiła.. i się robi ilość, echhhh...

a właśnie - jaki moment na cięcie wybierasz? ja się chyba zwyczajnie pospieszyłam biorąc dosłownie tekst, że po kwitnieniu...
Kasia_CS 00:03, 05 cze 2021

tulucy napisał(a)
Ja cięłam Betty, od dołu, żeby miała ładne nóżki. Nie zrobiło to chyba na niej najmniejszego wrażenia. A może uznała, że to dobrze mieć ładne nóżki

jak każda kobitka lubi mieć je zadbane Ciebie też spytam - kiedy konkretnie tniesz? jak już się zazieleni po kwiatach?
Gosiek33 06:04, 05 cze 2021

Cięłam po kwitnieniu, ale gdy była już cała w liściach. Widzę, że właśnie pora na Heaven Scent.

Susan choć cała w liściach to kwiaty dopiero przekwitają
inka74 06:57, 05 cze 2021

Ja też tnę po kwitnieniu jak już są liście...

Kobieta, ty się opanuj z tymi robotami ogrodowymi bo na rabacie urodzisz. W 8 miesiącu żeby tyle się narobić...
tulucy 12:45, 05 cze 2021

Ja cięłam na pewno w liściach i po kwitnieniu. Bo pamiętam, że chciałam odsłonić rośliny pod nią, żeby było luźniej.
Kasia_CS 13:32, 05 cze 2021

a co moglabym jej dać, żeby nieco wspomóc? Mam jakiś nawóz do magnolii, mam coś do lepszego ukorzeniania... ale nie wiem, czy akurat nie lepiej papu dla tych liści jednak?
tulucy 14:06, 05 cze 2021

Kasia, wiesz, że ja niczym nic...
Kasia_CS 14:16, 05 cze 2021

tulucy napisał(a)
Kasia, wiesz, że ja niczym nic...

Wiem, ja z reguły też-chyba, że gnojówką podklać, ale nie wiem czy dobrze kojarzę, że kwasolubow niekoniecznie? Ja mam różne specyfiki i większość leży nieotwarta nawet...