Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Agatorek 23:01, 02 cze 2021

Dobrze wiedzieć
Gosiek33 05:24, 03 cze 2021

Bardzo podobają mi się te nowe kadry.

Różyczka jak z reklamy. Czekam na pełny rozkwit jej pączków

I ten busz wiosennch roślin...
inka74 07:10, 03 cze 2021

Agatorek napisał(a)
Kasiu, wg Pana ze szkółki, gdzie ja kupowałam magnolie (mają tylko magnolie), magnolii nie powinno się przycinać, jeśli nie jest to cięcie np suchej gałązki, po złamaniu lub podobne (nie w celu uzyskania ładniejszego wyglądu).
Chociaż tutaj na forum czytałam, że nic się nie działo po przycinaniu.
Aga, bo nie każda odmiana magnolii zniesie cięcie i trzeba umieć to robić. W szkółkach się zabezpieczają na wszelki wypadek. Tniesz po kwitnieniu, raczej drobne gałązki i nie dużo na raz. Lepiej systematycznie co roku. Jak tniesz grubsze to zabezpieczasz maścią. Tniesz jak jest sucho. Magnolia szybko łapie choroby grzybowe przez otwarte rany. Stąd duże ryzyko uśmiercenia krzaczka. I trzeba uważać ze starymi drzewami.
Tnę, formuję i przesadzam na dodatek magnolie od 4-5 lat. 5 sztuk takich formowanych mam.

Elizabeth gdyby taka spora nie była docelowo to i u mnie by się znalazła... Cudne ma te kwiaty.
inka74 07:22, 03 cze 2021

Ciekawa ta różyczka Amica. Fajna może być do donicy.
Ty to jednak szalona jesteś i z tymi zakupami i z robotami w ogrodzie. Arbuz, 8 miesiąc i łopata w ręku ))
kasia1 07:51, 03 cze 2021

Kasiu, widzę, że Ty "gniazdowanie" odbywasz w ogrodzie
Wpadłam zobaczyć derenia. Ładny okaz i też chciałabym u siebie. Tylko jeszcze nie widzę, gdzie mogłabym go posadzić Duuużo zdrówka Wam życzę
Kasia_CS 12:48, 03 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)
Bardzo podobają mi się te nowe kadry.

Różyczka jak z reklamy. Czekam na pełny rozkwit jej pączków

I ten busz wiosennch roślin...

Cieszę się Gosiu, mam nadzieję, że ten mój ogród trochę nabierze charakteru z czasem. Chyba dojrzewam do jakichś zmian w końcu, bo u mnie często posadzenie jakiejś rośliny oznaczało, że tam będzie długo tkwić zanim uznam, że przesadzenie jej albo wręcz pozbycie się jest lepszym manewrem

Różyczka przykuła moją uwagę w ogrodniczym i od razu sobie wygooglalam, bo to zapączkowanie było bardzo kuszące. Kolor w moich klimatach, ryzyk fizyk

Jeszcze się nad Moin moin zastanawiam od pewnego czasu.
Kasia_CS 12:53, 03 cze 2021

inka74 napisał(a)
Aga, bo nie każda odmiana magnolii zniesie cięcie i trzeba umieć to robić. W szkółkach się zabezpieczają na wszelki wypadek. Tniesz po kwitnieniu, raczej drobne gałązki i nie dużo na raz. Lepiej systematycznie co roku. Jak tniesz grubsze to zabezpieczasz maścią. Tniesz jak jest sucho. Magnolia szybko łapie choroby grzybowe przez otwarte rany. Stąd duże ryzyko uśmiercenia krzaczka. I trzeba uważać ze starymi drzewami.
Tnę, formuję i przesadzam na dodatek magnolie od 4-5 lat. 5 sztuk takich formowanych mam.

Elizabeth gdyby taka spora nie była docelowo to i u mnie by się znalazła... Cudne ma te kwiaty.

No to trzymam kciuki za moją magnolię.. bo ryzyko spore podjęlam-jedynie co to dezynfekowalam sekator, a cięcie w dwóch ratach przeprowadziłam w odstępie 2 tygodni, ale to niezbyt wiele w kontekście odstępu np całego roku
Kasia_CS 13:03, 03 cze 2021

inka74 napisał(a)
Ciekawa ta różyczka Amica. Fajna może być do donicy.
Ty to jednak szalona jesteś i z tymi zakupami i z robotami w ogrodzie. Arbuz, 8 miesiąc i łopata w ręku ))

Tak, nawet sugerują, że dobra do pojemników- i ten wymiar 50x50- nawet jak będzie większa to i tak dobrze się zapowiada.

U mnie ciąża to chyba najlepszy czas na ogrodnicze działania-mam chociażby wolne-o ile dzieci zdrowe, to mogę coś porobić. W poprzedniej ciąży posadziłam o obwódkę ze 100 bukszpanów. Szyłam firanki na pergolę między skurczami, powiesiłam, a nad ranem urodziła się Kaja
Kasia_CS 13:07, 03 cze 2021

kasia1 napisał(a)
Kasiu, widzę, że Ty "gniazdowanie" odbywasz w ogrodzie
Wpadłam zobaczyć derenia. Ładny okaz i też chciałabym u siebie. Tylko jeszcze nie widzę, gdzie mogłabym go posadzić Duuużo zdrówka Wam życzę

To chyba taki zryw ostatnich dni, bo pogoda wreszcie fajna i poczyniłam jakieś zakupy ogrodnicze i przyszła odrobina natchnienia i musiałam wykorzystać

Ja też nie wiedziałam gdzie derenia posadzę, ale jak już przyniosłam to jakoś mi się żaróweczka zapaliła tylko jeszcze muszę zrobić roszady małe.

Dziękuję!
galgAsia 13:17, 03 cze 2021

Kasiu, wstawiłam u siebie zdjęcia Olivii - krzaczek i pierwszy kwiat
U mnie strasznie gorąco, ale w cieniu bardzo miło