Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Agatorek 18:29, 02 cze 2021

Kasiu, wg Pana ze szkółki, gdzie ja kupowałam magnolie (mają tylko magnolie), magnolii nie powinno się przycinać, jeśli nie jest to cięcie np suchej gałązki, po złamaniu lub podobne (nie w celu uzyskania ładniejszego wyglądu).
Chociaż tutaj na forum czytałam, że nic się nie działo po przycinaniu.
Kasia_CS 18:30, 02 cze 2021

Dziś udało się nieco popracować i jestem z siebie wielce zadowolona

Udało mi się zrobić miejsce na 2 róże robiąc tetrisy - ostatecznie Olivia rose dostała fajne eksponowane miejsce widoczne z drzwi wyjsciowyh do ogródka - wyleciał stamtąd duży rozchodnik i trafił do donicy - nie wiem, dlaczego wcześniej na to nie wpadłam

Druga różyczka, to kupiona wczoraj Amica, dla której usunęłam jedną trawę i przeniosłam poziomkę Przy okazji zrobiłam za nią miejsce do przywiezionej dziś krzewuszki na pniu

Oto i ona - Amica jak wściekła - oby była fajniutka w tle badyl od krzewuszki

I orlik taki zwyczajny różowy, tylko w mega słońcu przekłamany kolor - jeszcze nie jest wsadzony, bo już czasu nie starczyło
Anda 18:33, 02 cze 2021

Agatorek napisał(a)
Kasiu, wg Pana ze szkółki, gdzie ja kupowałam magnolie (mają tylko magnolie), magnolii nie powinno się przycinać, jeśli nie jest to cięcie np suchej gałązki, po złamaniu lub podobne (nie w celu uzyskania ładniejszego wyglądu).

Pan szkólkowy nie widział pewnie magnolii u Wioli
Magnolie nie wymagają przycinania, ale zabronione nie jest
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:33, 02 cze 2021

Amica zapączkowana na bogato
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 18:34, 02 cze 2021

Agatorek napisał(a)

no właśnie tyle razy czytałam na forum, że z magnoliami tyle mitów jest - nie przesadzać, nie ciąć... może powinnam poczekać aż się w ziemi zaaklimatyzuje, bo będzie mi przykro jak zdechnie.. na razie zapowiada się słabo - mizerne ma listki... a ciachnęłam ją tylko za przekwitniętymi kwiatami, ale gałązki dość łyse ma obecnie.. nie puszcza więcej liści . Spróbują ją jakimś pro-ukorzeniającym czyms może ją podlać.
Kasia_CS 18:39, 02 cze 2021

Cała rabata z Amicą i krzewuszką

A tu Olivia rose już też posadzona - i ładnie pachnie

Agatorek 18:41, 02 cze 2021

Anda napisał(a)

Pan szkólkowy nie widział pewnie magnolii u Wioli
Magnolie nie wymagają przycinania, ale zabronione nie jest

Ha ha, na pewno nie widział
Agatorek 18:43, 02 cze 2021

Ale ta Olivia jest ładna

I ładny masz tam busz .
Kasia_CS 18:49, 02 cze 2021

Kolejny nabytek wczorajszy - dereń kousa - stoi w miejscu, które będzie w miarę docelowe - posadzę go między hakonkami aureola

W szerszej perspektywie - widać go za hakuro w głębi, ale będzie nieco wysunięty do przodu

Po srodku trawnika wysadzony rozchodnik, ale za ciężki na mój obecny stan i czeka na małżonka

Kasia_CS 18:53, 02 cze 2021

Największa hortka ogrodowa, która rośnie w zacisznym miejscu ma już naprawdę duże pąki

Naparstnice wysiały się w losowych miejscach. A ostrogowiec gnie się za agrestem - koniecznie muszę go przenieść, bo aż szkoda chłopaka