A teraz pytanko do Łucji - czym Ty mnie kobieto uszczęśliwiłaś ? Mówiłaś wtedy, że to wieczornik - Aprilek też to dostała i też nie bardzo chyba wiedziała co to, bo różni się liśćmi - w końcu zakwitł i wygląda tak
Wymyśiłam sobie, że fajnie mniej więcej w tym miejscu wyglądałoby jakie drzewko jasno ulistnione dałam dla przykładu derenia elegantossima na pniu, który sobie czeka na wsadzenie gdzieś Na razie służy za prezentację
To miejsce mam na jednej z ważnieszych osi widokowych i... myślałam o klonie carnival w miarę wysoko szczepionym. Dereń variegata pagodowy? Coś Wam przychodzi do głowy?
Kwiaty są na wysokości tak ok 70cm
Liście na początku tworzyły zwartą kępkę takich długich, waskich i okrągło zakończonych. Niestety ktoś zdeptał albo zeżarl pół kępy, ale widać po resztkach jak to mniej więcej wygląda pierwotnie
Wolę coś wysokiego od krzewu, tym bardziej, że ta od w całości wygląda tak-musiałam zaznaczyć ręcznie mniej więcej gdzie to drzewko, no dereń chwilowo zadołowany z boku
Widok wprost z mieszkania
Z kanapy na tarasie
Jeszcze niedawno stałam się przez przypadek posiadaczką poszarpanej myśląc, że źle oznaczyli w ogródku i kupuje gaure-mają identycznie cętkowane wąskie listki
edit...
jezu, mój umysł jakiś poszarpany chyba - nie ta, tylko firletka lepka
Zanim zakwita, myślałam, że to gaura, bo liście w tym stadium bardzo zbliżone wg mnie
I kwiat