Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 10:32, 18 cze 2021

Jeśli się nie mylę, to Mini eden

Royal Jubilee

I w towarzystwie Queen od Sweden

Piwonie NN kończą
galgAsia 10:44, 18 cze 2021

Royal Jubilee Chodzi za mną od dłuższego czasu Jaka ona jest?
Kasia_CS 12:55, 18 cze 2021

Agatorek napisał(a)
Kasiu, narazie to tylko plany „patykiem pisane” .
Ale myślę o: Artemis, Wedding Piano, Pomponella, Cinderella, Pashmina, Herzogin Christiana, u Andy widziałam Munstead Wood, u Kasi (Kasyia) widziałam przepiękną Gipsy boy. U Irenki (Milki) też widziałam jakieś piękne (nie pamietam już nazw, ale były czerwone .
Nie wiem jeszcze co z tego wyniknie, ale warunki dla róż miałabym całkiem niezłe (glina, mnóstwo słońca i przewiew).

Artemis podziwiam u innych -u mnie mnie wkurza- chyba marna sadzonka była, nawet korzeń nie do końca mi się podobał jak przyszła w zamówieniu. Ale to jedno-dwa, że myślałam że jest bardziej biała/kremowa a ona jak dla mnie zbyt kremowo/żółtawa.
Wedding i Gipsy nie mam, Pomponellę mam i lubię Cindi też, ale mogłaby nie szmacieć tak po deszczach okrutnie
Pashmina u mnie słaba, ale jak zakwitnie, to nawet zasuszony kwiat wygląda całkiem całkiem herzogin Christiana też fajna, piękne kwiaty, ale jeszcze za krótko ją mam i niewiele o niej potrafię od siebie powiedzieć... MW przepięknie pachnie, tylko kolczak z niej okrutny
Kasia_CS 13:54, 18 cze 2021

lilarose napisał(a)
Ale Ci już róże kwitną! U mnie jeszcze wszystko w pąkach.
I nie wiem czy żałować, czy się cieszyć. Bo przecież wcale a wcale nie chciałabym czasu popychać

Upał rozom nie pomaga w długim kwitnieniu niestety zawsze mi tego szkoda, gdy zbyt szybko mija ten czas.. jedyny plus, że większość róż mi powtarza kwitnienie, więc to nie koniec
Kasia_CS 14:16, 18 cze 2021

April napisał(a)

O, cenne informacje o Lagunie. Mam drugi rok, naginam tylko bardzo młode pędy. Niedługo zakwitnie
A kiedy tniesz LO? i ile?
Ja pierwsze trzy lata cięłam lekko, niemal tylko kwiaty, ale urósł potwór. Odmłodziłam cięciem "po całości" i jeden rok a może i dwa, wracała do normy. W tym roku chyba pierwszy raz będzie znów w dobrej formie. Jeszcze w pąkach, nie taka wyrywna jak twoja, ale ma ich sporo.
Przydałyby mi się twoje spostrzeżenia o LO.

Tnę wszystkie róże wiosną gdy forsycja kwitnie Przede wszystkim kulkuję długie pędy, a jeśli już na nich kwitła to te pędy z batów wyrośnięte obcinam wiosną na kilka cm - to stara fotka, kiedy cięlam ją chyba najkonkretniej
Tu sprzed roku widać na tej drugiej fotce z postu wystające cięte pędy

W zeszłym roku kwitła tak

Czyli na część krzewu tnę lżej lub wcale, gdy jest to nowy, długi pęd, resztą znacznie skracam. Usuwam 1-2 pędy najstarsze w zależności od ich stanu.
Kasia_CS 15:33, 18 cze 2021

galgAsia napisał(a)
Ale zdradź jeszcze szczegóły techniczne - każdy pęd przypinasz do obeliska np. trytytką, czy może zaplatasz / przeplatasz przez pręty i się trzyma?

Pędy przypinam ogrodniczymi drutami w tej gumowej osnowie. I często nawet nie do ogrodzenia czy obelisku, a naginam i długim sznurkiem/niewidocznym drucikiem długim czasem nawet na 1,5m naginam do ziemi, żeby pęd wypoziomować i np szpilką do agrowlokniny mocuje do ziemi
mirkaka 17:42, 18 cze 2021

Kasiu, róże obłędne, jak znoszą te upały?
April 18:02, 18 cze 2021

Kasia_CS napisał(a)

Tnę wszystkie róże wiosną gdy forsycja kwitnie Przede wszystkim kulkuję długie pędy, a jeśli już na nich kwitła to te pędy z batów wyrośnięte obcinam wiosną na kilka cm - to stara fotka, kiedy cięlam ją chyba najkonkretniej
Tu sprzed roku widać na tej drugiej fotce z postu wystające cięte pędy

W zeszłym roku kwitła tak

Czyli na część krzewu tnę lżej lub wcale, gdy jest to nowy, długi pęd, resztą znacznie skracam. Usuwam 1-2 pędy najstarsze w zależności od ich stanu.

Dzięki za instrukcje. Ale chyba i tak mało kumata jestem z tymi różami. U mnie jest wielki, chaotyczny krzew....
Niby teorię znam, a w praktyce klops.
Kasya 18:21, 18 cze 2021

Piękne roze i ogródek się wydaje wielki
Agatorek 18:55, 18 cze 2021

Kasia_CS napisał(a)

Artemis podziwiam u innych -u mnie mnie wkurza- chyba marna sadzonka była, nawet korzeń nie do końca mi się podobał jak przyszła w zamówieniu. Ale to jedno-dwa, że myślałam że jest bardziej biała/kremowa a ona jak dla mnie zbyt kremowo/żółtawa.
Wedding i Gipsy nie mam, Pomponellę mam i lubię Cindi też, ale mogłaby nie szmacieć tak po deszczach okrutnie
Pashmina u mnie słaba, ale jak zakwitnie, to nawet zasuszony kwiat wygląda całkiem całkiem herzogin Christiana też fajna, piękne kwiaty, ale jeszcze za krótko ją mam i niewiele o niej potrafię od siebie powiedzieć... MW przepięknie pachnie, tylko kolczak z niej okrutny

A jakąś białą masz? Lub możesz polecić?

Twoje róże już przepiękne