Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 08:38, 29 sie 2016

Natka powiedz mi jak Twój zakwas? Gotowy już? Znalazłaś info jak tym rodki podlewać? Jakim stężeniem? Mój ma dzisiaj trzeci dzień, żon się cieszy, że to na żurek

AniuCh to ja dziękuję za zaproszenie- tym razem Twoja kolej

JoHanka, nie powiem, żeby maltretowanie bryły korzeniowej sprawiało mi przyjemność, ale ufam Mądrym Głowom- jak trza, to trza

HAniu, dobry pomysł- jeżeli okaże się, że Pani po weryfikacji zasobów Ivory nie znajdzie, to będę dzwonić i metodą na Anbu prosić o zdjęcia

A teraz satysfakcja dla wszystkich Mądrych Głów:
Dorosłam do tego, że okularowa wzdłuż siatki i żywopłotu sąsiada powinna mieć mój własny żywopłot....cieszcie się i mówcie głośno "a nie mówiłam"
Hosty stamtąd wylecą, bo o zgrozo! zauważyłam o co chodzi z hostami. Zastanawiałam się w maju dlaczego u mojej eS one takie piękne (w słońcu), i wszędzie takie piękne, a u mnie zmarnowane. To nie o uciążliwość przeprowadzkową chodzi.
Czerwiec-lipiec jest dla host rosnących w słońcu zabójczy. Byłam w sierpniu u mojej eS i co ja patrzę??? Hosty przypalone, brzydkie. Ich lipcowe słońce wykańcza. Więc na wiosnę pójdą pod brzozy i powiększą kolekcję. W ich miejsce żywopłot.
Co myślicie?
AnnaCh 08:52, 29 sie 2016

A nie mówiłam
Dobrze będzie, tylko z czego ten żywopłot?
Marta nie przejmuj się, ja już w tym roku tuje przesadzałam, bo też "dorosłam" do tego, że przydałby się żywopłot (ale jak widzisz u mnie nie mam sąsiedzkiego ). Przy lawendach gigantach już się tuje by nie zmieściły, a poza tym ciągle nie chcę się szczelnie odgradzać, to tam za malutki, ażurowy letni żywopłot mają robić ML Jak przeżyją.
P.S. Wyjątkowo dobrze mi się z Tobą gada, więc ja jak najbardzej jestem chętna na spotkania
anbu 09:20, 29 sie 2016

Makusia napisał(a)

A teraz satysfakcja dla wszystkich Mądrych Głów:
Dorosłam do tego, że okularowa wzdłuż siatki i żywopłotu sąsiada powinna mieć mój własny żywopłot....cieszcie się i mówcie głośno "a nie mówiłam"

A nie mówiłam Własny, osobisty żywopłot to jest to!

Marta czy Ty pokazywałaś zdjęcia Umbr, czy przegapiłam?
Makusia 09:21, 29 sie 2016

Anbu nie pokazywałam, bo fizycznie jeszcze ich nie mam. Mam dzwonić we wtorek, kiedy je przywiozą
anbu 09:23, 29 sie 2016

No to czekamy na fotorelację
natka098 09:35, 29 sie 2016

Marta, tak odnalazłam wpis Mazana o zakwasie:

Mazan napisał(a)

Zakwas ma pH ok. 3. Podlewasz dając np.2 l na krzew. Żeby nie zaszkodzić rozcieńczasz do 4,5 - 5 pH. Zakwas ma działanie natychmiastowe i w zetknięciu z korzeniami może zniszczyć mikoryzę lub uszkodzić na młodych korzeniach korę. W jakim stosunku rozcieńczysz zależy od odczynu, zwięzłości i wielkości rośliny. Ja dla swoich stosuję 1:3.

a tu cała rozmowa
Toszka 10:10, 29 sie 2016

Na okularową najlepszy będzie żywopłot ze Szmaragdów. Da ładną zieloną ścianę.

W kwestii dorastania - jedni robią to wcześniej a inni później, zwłaszcza jak pazurami trzymają się młodości C'est la vie
asiak 13:42, 29 sie 2016

Marta, czy to Ty podawałaś namiar na kredę? Pogubiłam się
Makusia 14:31, 29 sie 2016

Natka-dziękuję- poczytam zanim zakwas będzie gotowy, bo dobrze by było wiedzieć, co z nim zrobić

Aniu - relacja będzie- nie mogłabym się nie pochwalić

Toszka- też myślałam o tujach..

Asiu- tak, ja w każdym razie ja też
Na herbicydach
AnnaCh 14:42, 29 sie 2016

No i do tego nie dość, że żywopłot, to jeszcze z tujek, których ponoć nie lubisz Dojrzewasz