Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ana 18:16, 10 sie 2011

Czas pokazac "postępy" na ogrodzie.
Dziś "wyhapałam" miejsce pod ławeczkę - M mial układać kostkę, ale znów pada

Mi też przeszkodził deszcz, więc zajęłam się odnawianiem mojego kawowego stolika...wrrr.....mozolna robota

Mniejsza rabata japońska czeka na nasadzenia, a mi pomysłów brak Pomożecie?
Mam już do dyspozycji kosodrzewinkę na pniu, 3 kostrzewy sine, świerczka-poduszkę, cebule szachownicy cesarskiej....co dac tu jeszcze? coś wysokiego na pniu? Tak sobie myslę, że chciałabym tu troszku kwiatów, bo rabata jest dokladnie na wprost tarasu....

Hortensjowy szpaler nadal nie gotowy Och, coś mi ostatnio nie idzie....nie wiem czy wsadzać te nowe hortensje na miejsce czy nie - czy czekać aż zakwitną, żeby wiedzieć co to za odmiana?

Ana 19:40, 10 sie 2011

zrobiłam tak na szybko kolejny projekt hortensjowej rabaty, co o nim sądzicie? i co dać jeszcze międzo klonem a miskantem?

Sebek 20:11, 10 sie 2011

Ana napisał(a)
zrobiłam tak na szybko kolejny projekt hortensjowej rabaty, co o nim sądzicie? i co dać jeszcze międzo klonem a miskantem?

Potrzeba tu jakiegoś dość wysokiego i mocno zielonego punktu według mnie - może rododendron - albo jakiś świerk serbski lub stożek z cisa?
Sebek 20:20, 10 sie 2011

Ana napisał(a)

Mniejsza rabata japońska czeka na nasadzenia, a mi pomysłów brak Pomożecie?
Mam już do dyspozycji kosodrzewinkę na pniu, 3 kostrzewy sine, świerczka-poduszkę, cebule szachownicy cesarskiej....co dac tu jeszcze? coś wysokiego na pniu? Tak sobie myslę, że chciałabym tu troszku kwiatów, bo rabata jest dokladnie na wprost tarasu....

]

Ja bym to zrobił tak

Bordo to klon palmowy
Białe to jakiś większy głaz, koło niego po lewej trzy kępki kostrzewy, po prawej kosodrzewina.
Na lewo od klona albo byłby ten świerczek albo ta typowa japońska figurka na wzór świątyni, ale zapomniałem jak się nazywa
Ana 20:28, 10 sie 2011

Sebciu pagoda??

Dzięki - w sumie masz rację - stożek z cisa to byłoby to! Może zapoluję na takowy

Zamysł z japońską jest fajny...tylko jak to będzie taka "czysto" japońska to kwiaty już nie będą mi pasować żadne....myslałam, żeby ta rabata była takim przejściem od ogrodu kwiatowego do japońskiego, coś pomiędzy...
Sebek 20:35, 10 sie 2011

Ana napisał(a)
Sebciu pagoda??

Dzięki - w sumie masz rację - stożek z cisa to byłoby to! Może zapoluję na takowy

Zamysł z japońską jest fajny...tylko jak to będzie taka "czysto" japońska to kwiaty już nie będą mi pasować żadne....myslałam, żeby ta rabata była takim przejściem od ogrodu kwiatowego do japońskiego, coś pomiędzy...

Myślę, że kwiaty powinny też być, ale chyba tylko w donicach - koniecznie białe - jakoś tak mi intuicja podpowiada
Pagoda - no jasne, że tak

Zapomniałem dodać - całość widzę w białym żwirku wysypanym otoczakami, które masz
Ana 21:24, 10 sie 2011

A zamiast cisa mógłby być cyprysik stożkowy?? Albo jałowiec?

Sebek 21:52, 10 sie 2011

Myślę, że nawet tuja smaragd może być. powinno to być na pewno gęste i mieć zwarty pokrój....
hanka_andrus 21:59, 10 sie 2011

Mnie się wydaje,że tu żadne iglaste nie powinno być w takim zestawieniu.Wsadziłabym wysokiego miskanta,albo co innego,ale nie iglaka
Ana 22:01, 10 sie 2011

O! I mam zgryza
A może bambusa??