Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To miejsce trzeba kochać

To miejsce trzeba kochać

kasia_c 22:25, 05 mar 2017

A to moje żurawki. Mało atrakcyjne po zimie, ale niektóre mają już małe listki
kasia_c 22:30, 05 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
Piękne te drzewa, szkoda, że nie mam miejsca na takie rozmiary.

Ja właśnie chcę kupić piwonię Sarah. Byłam w lidlu, irysy kupiłam, orlikow nie było, bo szperałam we wszystkich kartonach Piwonii nie widziałam. Jutro jeszcze raz tam wjadę.

Też szperałam we wszystkich i wydaje mi się, ze w każdym kartonie był ten sam zestaw i w każdym znalazłam po jednym opakowaniu piwonii. Udało mi się 4 wygrzebać. Ciekawe czy się przyjmą. Niektórzy mówią, że rośliny z marketów są słabe. Ja kupiłam i sprawdzę na swojej skórze czy się przyjmą. Nie da się ukryć, że jest taniej niż kupić ukorzenione rośliny w centrum ogrodniczym
_Martini_ 22:39, 05 mar 2017

Może ja wtedy nie zwróciłam uwagi na piwonię zajęta szukaniem tych orlikow kupiłam tam Alpina rok temu, tanio, wszystkie ładnie kwitły, z zebranych nasion zrobiłam sadzonki, które póki co, rosną. Mam też ciemierniki z lidla i różaneczniki i niektore cebulowe z biedry. Wszystko bez zastrzeżeń. Mogę robić takie zakupy w różnych miejscach, byle rośliny byly dobrze opisane.

Spora ta Twoja nowa rabata. Jakieś konkretne plany?
kasia_c 08:12, 06 mar 2017

Plany są a jakże. Taki projekcik rozrysowałam

Zostały mi jeszcze na tej rabacie duże jałowce. Nie pasują do koncepcji, ale boję się je ruszyć. Znalazło by się miejsce do przesadzenia, ale czy takie duże rośliny przeżyją?
_Martini_ 09:46, 06 mar 2017

No to padłąm. Wow, pełna profeska! Sama robiłaś projekt czy zlecony?
Widzę, że lubisz poukładane rabaty i szpalery. Ja niby też, ale nie zawsze mi to wychodzi tak, jak bym chciała.
Dojrzałam w projekcie Vanilla Fraise. Maiałam je (5szt) dwa sezony pod oknem w jadalni. Przesadziłam jesienią, bo mnie wnerwiały. Wykładały się mimo podwiązywania. Bardzo je lubię, szczególnie za kolor, ale pokrój mi nie odpowiadał. W to miejsce dałam Limelight, które stoją jak żołnierzyki.
Widziałam już hortensje u Ciebie, piękne zwarte krzaczki.

Różanka zaplanowana?
kasia_c 10:46, 06 mar 2017

Projekt miałam. Część nasadzeń jest zgodnych, ale dużo też zmieniałam. Spodobało mi się.Tu gdzie jest rabata zmieniana w projekcie były sosny, a przed nimi trawy, lilak Palibin, rozchodniki i śliwa dziecięca.

Na początku chcieliśmy te sosny zostawić, ale potem jak zrobiłam już inne rabaty, to te sosny jakoś przestały pasować do reszty. Były nieuporządkowane, niechlujnie wyglądały.

A ten rysunek to modyfikacja projektu jaki dostaliśmy. Kółeczka przemieściłam, żeby to sobie zobrazować. Nic szczególnego.

Różanka zaplanowana
_Martini_ 15:09, 06 mar 2017

Kolorystyka w moje gusta Sama właśnie zamawiałam różowe róże, ale inne odmiany. A te koła to ...?
kasia_c 19:37, 06 mar 2017

Koła to bukszpany. Zainspirowałam się tabatą różaną w ogrodzie dla roślin o mocnych nerwach. Ma być bukszpan żeby zimą ne było pustego placka. Na cisy mnie nie stać.
_Martini_ 22:24, 06 mar 2017

Bukszpany są piękne, szlachetne, mam ich trochę w ogrodzie, ale jakoś nie idzie mi robota z nimi. Kule nie chcą być kulami, a i reszta ciągle nie tworzy równych otoczek. Dlatego w nowym "projekcie" myślę iść trochę na łatwiznę i zastapić je danicą.
Będziesz miała nieźle z cięciem kul, trochę ich masz
kasia_c 20:32, 07 mar 2017

To prawda, kul sporo. Na razie kul nie przypominają. Kupiłam większe krzaczki po 29 zł w zeszłym roku i próbuję formować. Ja się nie przejmuję, że nie są do końca równe.
Ćwiczenie czyni mistrza, czy jakoś tak. Więc będę sobie ćwiczyć.