Bardzo lubię takie wspominkowe zdjęcia z ogrodów. Pozwalają zachować wiarę, że rośliny jednak rosną. Pięknie z tym oczkiem wodnym macie.
Tak Asiu, codziennie córka mi dzwoni jak się Alusia czuje, pięcioletnie dziecko trudno jest utrzymać w stanie "oszczędzania się", a tylko taki tryb życia warunkuje powrót do pełnego zdrowia.
Lecę zobaczyć co u Ciebie, bo dawno nie byłam
Niewiele się dzieje w moim ogrodzie, usuwam pozostałości po zebranych warzywach, zbieram spadające jabłka, odchwaszczam
Robię przetwory i mam różne inne zajęcia
Czytałam na jakimś wątku o nowych przyrostach rododendronów, u mnie to wygląda tak, w środku poniżej przyrostu, to chyba pąk kwiatowy
Rodek wygląda normalnie poza tym pąkiem który jest w środku bo nie powinien brązowiec, byc może ze jakies robale złożyły w nim jaja i wtedy zbrazowieje całkiem i nie zakwitnie.Te jasniejsze przyrosty spowodowane przez padajace ostatnio deszcze , rh zaczął znów rosnac ale potem deszcz przestał padac i pąki sie nie wykształciły dobrze. Czasem takie pąki zakwitaja ale pojedynczymi kwiatami zamiast całym bukietem a czasem nie zakwitają i wtedy najlepiej je wiosna oberwac by roślina nie wysilała sie na ich rozwiniecie ale zeby zaczęła rosnac i wytworzy nowe zdrowe paki.
Mówisz, że pąk nie powinien brązowieć, ojej, muszę dzisiaj dobrze je obejrzeć.
Mam w ogrodzie dwa rodki... tak tylko dwa i na dodatek w bardzo złej formie, długo by pisać, dlaczego. Wiosną przesadziłam obydwa nad oczko wodne, żeby mieć na nie oko Oberwałam wszystkie pąki kwiatowe, żeby nie osłabiać rośliny. Wyraźnie widzę, że mają się lepiej, mają błyszczące sztywne liście (mniej poskręcane), zawiązały pąki, mają przyrosty.
W czerwcu pryskałam na mszyce, bo coś podobnego po nich łaziło, walczyłam z mrówkami w korzeniach. Może faktycznie jakieś robale napsociły i pąki teraz źle wyglądają. Muszę dokładnie zbadać sprawę