Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zgodzie z naturą

W zgodzie z naturą

elka_ 19:48, 11 sie 2016

anbu napisał(a)
Jeju ja Wy sobie fajnie o tych wnusiach piszecie Pozdrowienia dla wszystkich Wnusiów, Babć no i Dziadków oczywiście

Aniu, dziękuję w imieniu Wnusiów, Babć i Dziadziów
elka_ 19:50, 11 sie 2016

Bogdzia napisał(a)
Oczko sliczne a kwiaty lilii zachwycajace.

Dziękuję Bogdziu Zdjęcia trochę poprawiają realia, a lilie zostały mi tylko te, inne chyba coś wcięło wrrrr
Gruszka_na_w... 19:53, 11 sie 2016

Bardzo lubię takie wspominkowe zdjęcia z ogrodów. Pozwalają zachować wiarę, że rośliny jednak rosną. Pięknie z tym oczkiem wodnym macie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
elka_ 19:53, 11 sie 2016

AsiaK_Z napisał(a)

I to jest bardzo dobra wiadomość Elu

Tak Asiu, codziennie córka mi dzwoni jak się Alusia czuje, pięcioletnie dziecko trudno jest utrzymać w stanie "oszczędzania się", a tylko taki tryb życia warunkuje powrót do pełnego zdrowia.
Lecę zobaczyć co u Ciebie, bo dawno nie byłam
elka_ 20:03, 11 sie 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo lubię takie wspominkowe zdjęcia z ogrodów. Pozwalają zachować wiarę, że rośliny jednak rosną. Pięknie z tym oczkiem wodnym macie.

Witaj Gruszko
Ciągle mijam Cię na różnych wątkach i obiecuję, że muszę do Ciebie zajrzeć, a tu proszę ubiegłaś mnie

Lubię dokumentować wszystko, uwielbiam zdjęcia oglądać i robić też , wszystko po to, aby kiedyś spojrzeć i zauważyć, że "rośliny jednak rosną"

Woda, to życie i w ogrodzie musi być oczko, ciurkadełko, strumyczek cokolwiek

Niebawem odwiedzę Cię
elka_ 20:04, 11 sie 2016

Niewiele się dzieje w moim ogrodzie, usuwam pozostałości po zebranych warzywach, zbieram spadające jabłka, odchwaszczam
Robię przetwory i mam różne inne zajęcia

Czytałam na jakimś wątku o nowych przyrostach rododendronów, u mnie to wygląda tak, w środku poniżej przyrostu, to chyba pąk kwiatowy

ciągle kwitnie Stella del Oro

i dojrzewają śliwki węgierki
Bogdzia 19:05, 12 sie 2016

Rodek wygląda normalnie poza tym pąkiem który jest w środku bo nie powinien brązowiec, byc może ze jakies robale złożyły w nim jaja i wtedy zbrazowieje całkiem i nie zakwitnie.Te jasniejsze przyrosty spowodowane przez padajace ostatnio deszcze , rh zaczął znów rosnac ale potem deszcz przestał padac i pąki sie nie wykształciły dobrze. Czasem takie pąki zakwitaja ale pojedynczymi kwiatami zamiast całym bukietem a czasem nie zakwitają i wtedy najlepiej je wiosna oberwac by roślina nie wysilała sie na ich rozwiniecie ale zeby zaczęła rosnac i wytworzy nowe zdrowe paki.
Mala_Mi 23:27, 12 sie 2016

Dziękuję za psychoterapię... i czytam, że wnusia chora.... młody organizm się szybko upora z chorobą.

Lotoskiem mogę się podzielić wiosną, ale musisz się przypomnieć, na chwilę obecną nie mam siły szukać notesu by wpisać
Warmia 08:08, 13 sie 2016

Elu, mam nadzieję, że z wnusią coraz lepiej. Pozdrów Martę
elka_ 09:47, 13 sie 2016

Bogdzia napisał(a)
Rodek wygląda normalnie poza tym pąkiem który jest w środku bo nie powinien brązowiec, byc może ze jakies robale złożyły w nim jaja i wtedy zbrazowieje całkiem i nie zakwitnie.Te jasniejsze przyrosty spowodowane przez padajace ostatnio deszcze , rh zaczął znów rosnac ale potem deszcz przestał padac i pąki sie nie wykształciły dobrze. Czasem takie pąki zakwitaja ale pojedynczymi kwiatami zamiast całym bukietem a czasem nie zakwitają i wtedy najlepiej je wiosna oberwac by roślina nie wysilała sie na ich rozwiniecie ale zeby zaczęła rosnac i wytworzy nowe zdrowe paki.

Mówisz, że pąk nie powinien brązowieć, ojej, muszę dzisiaj dobrze je obejrzeć.

Mam w ogrodzie dwa rodki... tak tylko dwa i na dodatek w bardzo złej formie, długo by pisać, dlaczego. Wiosną przesadziłam obydwa nad oczko wodne, żeby mieć na nie oko Oberwałam wszystkie pąki kwiatowe, żeby nie osłabiać rośliny. Wyraźnie widzę, że mają się lepiej, mają błyszczące sztywne liście (mniej poskręcane), zawiązały pąki, mają przyrosty.
W czerwcu pryskałam na mszyce, bo coś podobnego po nich łaziło, walczyłam z mrówkami w korzeniach. Może faktycznie jakieś robale napsociły i pąki teraz źle wyglądają. Muszę dokładnie zbadać sprawę

Dziękuję, Bogdziu, za zainteresowanie

Buziak :*