Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak feniks z popiołów

Jak feniks z popiołów

wiklasia 21:07, 03 lip 2021

Kasiu inspirację do tego połączenia zaczerpnęłam z jednego ogrodu z programu Mai. Prezentowany był ogród zaprojektowany przez Danusie. Wprawdzie wśród baronów nie było tawulek, ale zdaje się, że zawilce albo jeżówki. Ale spodobał mi się ten pomysł i stąd taka moja jego realizacja.
wiklasia 21:09, 03 lip 2021

wiklasia 21:10, 03 lip 2021

Kasia_CS 21:39, 03 lip 2021

Johanka77 napisał(a)
No patrz! Czerwone, a ładne

pprawda, że dziwne ?
Martka 09:44, 04 lip 2021

Wiklasiu, połączenie tawułek i red barona zaskakujące i udane! A czerwony... Sama tak też mam, że brnę czasem w kolor, który nie jest moim ulubionym, potem to już "polubiam" i niekiedy ciągnę dalej wątek i ... brnę, aż złapię się za głowę, gdzie ja jestem?
Bujnie masz, świetne szersze kadry, widać jak ładnie wiją się Twoje rabaty. Dereń bardzo ładnie kwitnie, to kousa? Jak duży urośnie wedle prognoz?
wiklasia 19:38, 04 lip 2021

Martka podług prognoz spodziewać się mogę średniaka czyli max.3 m. A co życie pokaże to zobaczymy. Do czynienia mamy tu z Milky way.
Martka 20:18, 04 lip 2021

Milki way zatem pozdrawiam, wdzięcznie kwitnie i oby jak najdłużej
wiklasia 22:23, 04 lip 2021

Dziś tak trochę refleksyjnie.

Spacerowałam sobie dziś pośród beskidzkich łąk ("spacerowałam" -to taki eufemizm na moje stękanie i sapanie podczas wspinaczki pod górę). Widziałam kukliki, rdesty, firletki, dzwonki, ciemiężyce, bodziszki i inne cuda. Cała łąka huczała, bzyczała. Po prostu tętniła życiem. Motyl przeleciał, mrówka połaskotała po nodze. Każdy owad zagoniony latał z kwiatka na kwiatek...
Po powrocie do domu z górskiej wędrówki zaległam na moim trawniku.
A tu cisza. Nic nie lata, nic nie brzęczy, motyla nie uświadczysz. I pomyślałam jak strasznie zubożamy ten świat przez nasze dążenie do poprawiania matki natury. W imię wydumanych standardów. Idealnych, przystrzyżonych trawników.
Na poprawę własnego humoru leżakowanie przestawiłam w okolice lipy rosnącej tuż za płotem. Lipa właśnie kwitnie. I cała brzęczy od uwijających się wśród jej kwiatów pszczół.
Znalazłam namiastkę tego bogactwa życia, które jest codziennością na terenach, w które człowiek ograniczył swoją ingerencję.

Mam zagwostkę. Bo oczywiście, że lubię ładnie przystrzyżony trawnik. Bo ten trawnik sprawia, że przestrzeń wydaje się taka uporządkowana, dopieszczona. Bo rośliny piękniej prezentują się na jego tle. I wiem, że z trawnika trudno byłoby mi zrezygnować.
Dlatego postanowiłam w ramach wynagrodzenia bzykom więcej kwiecia w rabaty powsadzać. I pozwolić latającym żyć (choć kąsają niemiłosiernie). Nie wiem, czy wiecie ale okazuje się, że coraz więcej młodych piskląt i nielotów jest zagłodzonych. Bo człowiek pryska czym popadnie by pozbyć się owadów, strzyże trawniki, skwery itp. zamiast pozwolić im zakwitnąć. I populacja owadów spada. A to przecież one - owady w głównej mierze stanowią jadłospis skrzydlatych. Więc i skrzydlatych coraz mniej...
Johanka77 22:33, 04 lip 2021

To prawda.
Musimy zadbać o bzyczki.
HannaR 22:33, 04 lip 2021

Dużo inspiracji znajdziesz tu:
https://www.facebook.com/groups/dutchdreams

A może już tam jesteś?