Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

anna_t 13:44, 03 lis 2016

AniMa napisał(a)
Aniu wróciłam się u Ciebie o dobre 50 stron...czytam ze zrozumieniem...kostki są obłędne...jak dojde do końca zadam ci pytanie

kostki uwielbiam ale najbardziej to że wiem juz co chcę to jest cudowne uczucie
teraz doktoryzuje się w wielopniowych, zasypały mnie dziewczyny propozycjami i czytam i notatki robie co wybrac. będzie podsumowanie
anna_t 13:45, 03 lis 2016

ooooooooooo gratulacje
AniMa 13:53, 03 lis 2016

Aaaa, dziękuję...,Fajnie, pierwsza seteczka:
AniMa 13:56, 03 lis 2016

Aniu ja tez przegryzam temat drzew...ale wsadzanie na wiosne. Parocja mnie zachywca, tak samo brzoza i grab wielopienny. Z dwoma ostatnimi boje się tylko, że za wysokie urosną... Ot cały dylemat...
Parocje na pewno juz zaplanowałam na rabaty na środku trawnika z tyłu.... Dopiero będę rysować....ale wczoraj urodzila sie koncepcja.... a twoje kwadraciki pomagają
U ciebie kwadraty - u mnie kulki
Nett 14:15, 03 lis 2016

anna_t napisał(a)

pronto granatowe? to jakieś do kamienia specjalne?

Multisurface. Napisane na nim, ze do kamienia też. Taki:
https://dodomku.pl/Pronto_multisurface_5in1_plyn_do_roznych_powierzchni/47504.html

Edit- tym samym myję fronty lakierowane i płytę indukcyjną, i okap szklany
UlaB 14:21, 03 lis 2016

anna_t napisał(a)

o chorera nie uzywam płynu do okien..ściereczke micro używam ale efekt mnie nie zadawala bo mam wapienną wodę i nawet plucząc w czystej wodzie zostają smugi
ja własnie dlatego zeby plam nie było widać wybrałam czarny i teraz szlag mnie trafia bo ja błysk lubie :/

propozycja moja - zmiekczacz wody na wejściu do domu
i życie staje się prostsze
dużo prostsze

urządzenia i instalacje domowe mające jakikolwiek kontakt z wodą odwdzięczają się za ta inwestycję
AniMa 14:24, 03 lis 2016

Netka dzięki za poradę

Ula u mnie to nie taka prosta sprawa...fachowcy tak zamontowali wejście wody do domu, że ciężko cokolwiek tam wstawić....ciągle z eMem kombinujemy bo mamy pompę ciepła i kiedyś kamień może ją rozwalić....(teoretycznie)
anbu 14:27, 03 lis 2016

Setka strzeliła Gratki
anna_t 14:36, 03 lis 2016

Aniu ty lecisz w kulki ja kantuję
Aneta dzięki, muszę go wychaczyć w sklepie i doczytac czy drobnym drukiem nie zabraniaja na granicie używać bo z takim czymś tez się spotkałam
Ula napisz cos wiecej o tym zmiekczaczu. za hydroforem moze być? piszesz o inwestycji, jakie to koszta? do samodzielnego montazu jak filtr czy hydraulik wołać?
UlaB 14:51, 03 lis 2016

Anie , u mnie wejście rury wodnej jest w piwnicy. Przyszli panowie hydraulicy, wycieli kawałek rury, zrobili odgałęzienie do zmiękczacza i dalej powrót do rury. Cięcie jest już na rurze od wody użytkowej, na ogrodową tego nei stawialiśmy. Musi tez byc podłaczenie do rury kanalizacyjnej, przynajmniej w mojej wersji. To sie stawia w domu, nie na zewnątrz.
Są rózne możliwosci takich zmiękczaczy, my mamy taki z zasobnikiem na sól. Sól kupujemy w formie tabletek (worek bodajże 25kg) - jest to zwykła NaCl czyli sól kuchenna. Cała woda przepłwya przez ten filtr, "śmeici" są wypuszcane do kanalizacji. Smak wody sie nie zmienia, skład chemiczny - bardzo. Do tego mozna dołozyc mineralizator w kuchni przy zlewie - wtedy jest dodatkowa wylewka w blacie.
My mamy zmiękczacz CosmoWater Home 22. Ile ksoztował dokladnie Ci nie powiem, bo razem instalowalismy odkurzacz centralny ale to było ok. 2 tysięcy (zakup w zaprzyjaznionej hurtowni, wiec moze nieco taniej). Podobne zmiekczacze widziałam np. w Casto.
Baterie w łazienkach myjemy co 2 tygodnie i wierzcie mi - są czystsze niz po dniu od mycia z czasów gdy nie mielsicmy zmiękczacza. Kamienia w garnkach, czajniku nie mam w ogole. Zlew w kuchni mam ze stali - nie msuze mówic jaka jest rozncia w utrzymaniu? No i w koncu nei martwie sie o zmywarke, pralke i instalację CO.