Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Działeczka Asi :)

Działeczka Asi :)

Iwk4 09:27, 28 paź 2016

Juzia napisał(a)
Ja zostawiam na zimę prawie wszystko, bo się po zimnicy łazić nie chce
Wiosną to co innego. Temperatura taka sama jak teraz, ale jakoś cieplej jednak spragnionemu ogrodnikowi

Ja też zostawiam.
To naturalna pierzynka. Liści z rabat też nie wygrabiam.
Dopiero wiosną.
Gruszka_na_w... 20:59, 29 paź 2016

Makusia napisał(a)
Obcinacie hosty? Gdzieś czytałam, że dziewczyny wręcz po jednym listku "wyrywają". Ja w ogóle nie miałam zamiaru nic z nimi robić licząc, że same się "zorganizują"...Trzeba ciąć?

Ścinam jesienią tylko bardzo wysokie astry. Omdlewające hosty mają dla mnie urok. Porządkuję rabaty na przełomie lutego i marca. Staram się pomóc dżdżownicom i mieszam opadłe liście z ziemią.
Asiu, rozpoczynasz przygodę z ogrodnictwem podobnie jak ja wiele lat temu. Życzę powodzenia!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
asiak 21:05, 29 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ścinam jesienią tylko bardzo wysokie astry. Omdlewające hosty mają dla mnie urok. Porządkuję rabaty na przełomie lutego i marca. Staram się pomóc dżdżownicom i mieszam opadłe liście z ziemią.
Asiu, rozpoczynasz przygodę z ogrodnictwem podobnie jak ja wiele lat temu. Życzę powodzenia!

Dziękuję
alis 21:41, 29 paź 2016

A liście hortek zbieracie? Niewiele już zostało na gałązkach.
hanka_andrus 21:43, 29 paź 2016

A ja z kolei wycinam co się da! U mnie przeważnie deszczowe jesienie i zimy. i pozostawione suchości są siedliskiem szarej pleśni, a do tego wiosną już mnie łatwiej wszystko do porządku doprowadzić.

Ale każdy ma swoje za i przeciw i robi jak mu pasuje. Pozdrawiam.
Gardener27 21:46, 29 paź 2016

asiak napisał(a)
To, co planowałam, zrobiłam
- wysadziłam wszystkie bratki
- przesadziłam rajską jabłoń
- przesadziłam bukszpanki
- przesadziłam 4 wrzosy na rabatę rodkową (na razie bez rodków )
- wsadziłam ukradziony bluszcz
- pograbiłam trochę liści
- wysadziłam resztę cebulek
- obcięłam hosty
I to na tyle...

Jak dla mnie to aż tyle Brawo Ty Dużo udało Ci się zrobić w ostatnim czasie Ja gdy wracam z pracy zaledwie uda mi się trochę liści zebrać z trawnika a potem zapada ciemna noc Weekendy zazwyczaj deszczowe więc siłą rzeczy się nie da nic działać ogrodowo a pracy jest sporo
Ostatnia zima daje do myślenia pod względem ochrony roślin przed niskimi temperaturami Najlepiej niczego nie usuwać uschniętego/przekwitniętego w ogrodzie, trawy wiązać w snopy, zgrabione liście z trawnika rozsypywać na rabatach i róże kopczykować Na wiosnę będzie sporo pracy ale lepsze to niż kupowanie od nowa roślin jakie się straciło
Nallar 22:37, 29 paź 2016

Przywitać się przyszłam z ogrodniczką co to w niedzielę w ziemi grzebie
Przyznaję że jeśli mam coś do zrobienia, to nie patrzę jaki to dzień tygodnia.
Twoja działeczka pięknieje w oczach, a wątek pełen porad. Muszę tu częściej zaglądać.
Madzenka 16:16, 30 paź 2016

Ja nie ogarniam już forum, nie nadążam z czytaniem....

Ja wycinam wszystko co sie da jesienia, wtedy mam mniej roboty wiosna. Po za tym wszędzie nasadzęń cebulowych wiec wiosna nie ma jak łazić po rabatach, coby cebul nie zdeptać.
bdan 06:09, 31 paź 2016

Asiu pozdrawaim poniedziałkowo, za samego rana, bo później ciężko będzie na ogrodowisku posiedzieć
asiak 11:48, 31 paź 2016

Gardener27 napisał(a)

Jak dla mnie to aż tyle Brawo Ty Dużo udało Ci się zrobić w ostatnim czasie Ja gdy wracam z pracy zaledwie uda mi się trochę liści zebrać z trawnika a potem zapada ciemna noc Weekendy zazwyczaj deszczowe więc siłą rzeczy się nie da nic działać ogrodowo a pracy jest sporo
Ostatnia zima daje do myślenia pod względem ochrony roślin przed niskimi temperaturami Najlepiej niczego nie usuwać uschniętego/przekwitniętego w ogrodzie, trawy wiązać w snopy, zgrabione liście z trawnika rozsypywać na rabatach i róże kopczykować Na wiosnę będzie sporo pracy ale lepsze to niż kupowanie od nowa roślin jakie się straciło

U mnie w zasadzie, to jeszcze nie ma nic uschniętego, bo nie ma z czego
Ale w przyszłym roku, to już pewnie tak
Jeszcze muszę pookrywać roślinki na zimę i malinki przyciąć. Czy lepiej przyciąć teraz czy na wiosnę, czy nie robi to różnicy?