Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 07:18, 31 paź 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

O to szkoda,że lubi wilogtno i na moją patelnię się nie nadaje.....buuu
Może kiedyś się na niego zdecyduję jak będę miała trochę cienia...dzięki za info

On lubi słoneczko, nie wykłada się wtedy tak bardzo. Tyle, żeby nie było to takie palące, suche miejsce
makadamia 07:21, 31 paź 2019

Margerytka40 napisał(a)

Lubi wilgotno i z moich obserwacji nie bardzo nadaje się na patelnię.

Ja tam go niespecjalnie podlewałam a nic mi nie zasychał. Patelni to u mnie nigdzie nie ma, ale na najbardziej słonecznej rabacie też się dobrze prezentował.

Tyle że on sam z siebie tto taki... bezkształtny jest. Trzeba mu dobrze dobrać towarzystwo
Margerytka40 07:27, 31 paź 2019

Asiu, u Ciebie inny mikroklimat. U mnie najgorzej prezentował się na froncie, na posumakowej. Na rondzie różnie. Zobaczę jak w przyszłym sezonie z nim będzie, z pewnością go zostawię, za długie kwitnienie wart jest zachodu
Wiolka5_7 08:11, 31 paź 2019

Margerytka40 napisał(a)

On lubi słoneczko, nie wykłada się wtedy tak bardzo. Tyle, żeby nie było to takie palące, suche miejsce

Jednak kupię go w jedno miejsce sloneczne i będę podlewać..... może jak się ukorzeni to potem nie będzie taki wymagający pod tym względem
Margerytka40 08:30, 31 paź 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Jednak kupię go w jedno miejsce sloneczne i będę podlewać..... może jak się ukorzeni to potem nie będzie taki wymagający pod tym względem

Pewnie, próbuj. Ciekawa jestem jak Ci się spodoba. On nie jest taki regularny, często rośnie jak sam chce. Troszkę go można podcinać. Ja tak robiłam i co prawda efekt był różny ale warto go mieć moim zdaniem
Margerytka40 08:40, 31 paź 2019

Jeszcze myślę nad drzewem, jakie posadzić tam między brzozami a sosnami. Ten klon Brilantissimum zaproponowany przez Pszczółkę bardzo mi się podoba tyle, że on raczej niezbyt duży a ja tam mam sporo miejsca i mogę pokusić się o jakieś większe drzewo. Fajnie zasłoniło by budynek wchodzący w kadr. Chyba coś z dużymi liśćmi fajnie by kontrastowało

Anda 08:49, 31 paź 2019

Asiu, tych klonów jak mrówków Obejrzyj jeszcze Acer rubrum, Acer platanoides, Acer negundo. Może coś wpadnie Ci w oko Agania ma piękne klony w ogrodzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 09:00, 31 paź 2019

Anda napisał(a)
Asiu, tych klonów jak mrówków Obejrzyj jeszcze Acer rubrum, Acer platanoides, Acer negundo. Może coś wpadnie Ci w oko Agania ma piękne klony w ogrodzie.

No właśnie tyle ich, że ciężko z wyborem. Wpadły mi w oko
Acer circinatum
Acer griseum
Acer pseudoplatanus "Nizetii"
Acer platanoides Princeton Gold choć ten chyba jednak za duży.
Margerytka40 09:04, 31 paź 2019

Chyba wolałabym by przebarwiał się jesienią na żółto lub pomarańczowo bo coś za dużo mam na tę chwilę jesiennych czerwieni , ussuryjski też mi się podoba tyle, że on chyba bardziej na czerwono, nawet mam go upatrzonego w szkółce na wszelki wypadek
Anda 09:08, 31 paź 2019

Nizetii docelowo ma być większy niż Princeton.

Tak zupełnie subiektywnie to wybrałabym griseum. Ma przepiękna korę i zwłaszcza wielopniowy jest bardzo dekoracyjny. Zimą ślicznie wygląda. Te pnie jak laseczki cynamonu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies