Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:26, 31 paź 2019

Iwonka napisał(a)
Asiu na żółto fajnie przebarwia sie tulipanowiec i platan. To drzewa o dużych liściach, w sezonie są mocna przesłona. Platan jest solidniejszy i ma piękna kore . Tulipanowiec bardziej kruchy.
Moze klon pospolity? Moj Golden globe po 10 latach jest ogromny i dobrze przesłania. Zrobilam mu dokumentację jesienną to możesz zerknąć. Ładnie się przebarwia. Niemniej mam ostatnio problem z drzewami kulistymi. Są ładne w mlodosci, niestety np ogromna kula po latach jest trudna kompozycyjnie. Przytłacza rabate. Stąd chyba lepsze drzewa o luzniejszej, bardziej naturalnej koronie.
Albo gaik brzozowy z doorenbosow. Szybszy efekt tylko liście mniejsze. Jedna brzoza też wyglądałaby ładnie ale przy tylu sosnach mimo jasnego pnia troche zginie. Mam dojrzale sosny, niestety z wiekiem uroda nie grzesza. Stąd gaik brzozowy mógłby je kiedyś zastąpić. Przepraszam za taki czarny scenariusz ale po fascynacji sosnami z wiekiem mija mi miłość do nich. W tym roku straciły tyle igieł ze na wiosnę z dwoma na pewno się żegnam.
Buki też super trzymają liście i są bardzo gęstą przesłona. Mam kilka, też możesz u mnie zobaczyć jak po latach wyglądają.
Rozpisalam sie, ale sadzenie drzew to Asiu temat do dłuższego zastanowienia. Wszystkie młode są śliczne, niestey po latach mogą nas zaskoczyć ☺

Prawda jest taka, że brałam pod uwagę, że te sosny może kiedyś znikną. M sam kiedyś napomknął o wycięciu ale póki co są i chyba jeszcze zostaną. Jakoś tak przyzwyczaiłam się do nich i spróbuję je trochę złagodzić, zamaskować, zwał jak zwał. Zajrzę do Ciebie wieczorkiem na pewno. Chyba jednak wolałabym tam klona, nie koniecznie kulistego. Ten Princeton Gold chyba nie rośnie tak kuliście. Może początkowo ale sądząc po fotkach w necie z wiekiem nabiera chyba bardziej swobodny pokrój. Może się mylę
Margerytka40 12:29, 31 paź 2019

Kawa napisał(a)
Asia podglądam cały czas i czytam dyskusje

U mnie jak zwykle rozkładanie na czynniki pierwsze. Naplanuję, ruszę niebo i ziemię a na końcu wracam do pierwszych planów. Choć tym razem chyba nie, rh to stanowczo nie moja bajka
Margerytka40 12:32, 31 paź 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Princeton Gold jest zawsze dekoracyjny i kolorystycznie stabilny. Albo bordowego klona Crimson i tym podobne. Tam trzeba duże, ładne drzewo, żeby przyciągało wzrok i dało odpór brzozom i sosnom.

Tulipanowiec fajny, choć egzotyczny, a kora platanu - ją trzeba lubić.

Ale on Ewuś mam nadzieję, nie jest w sezonie wściekle żółty? , wolałabym zielono żółty odcień
Margerytka40 12:33, 31 paź 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Albo gaik z brzóz, wtedy może być nawet bukiet brzóz.

Brzóz nie, nie. Starczą te, które już mam
Margerytka40 12:38, 31 paź 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Brałaś ligustr pod uwagę, a co sadzisz o tawule szarej?
Piekny bały deszcz wiosną, ładne tło od wiosny do jesieni, zimą ptaki mają się gdzie schować i szybko rośnie, a w razie czego można odmłodzić przycinając do zera po iluś tam latach.

Z drzew cudny jest dereń skrętolistny, ale on chyba duży nie rośnie, pięknie na tle sosen by wygladał, tylko nie wiem jak z brzozami zagra czy by go było widać. Klon ussuryjski jest prześliczny, ale w czerwienie idzie to prawda, w pomarańcze idą u mnie tulipanowce.

Z drzew ślicznie przebarwiają sie derenie jadalne i ładne cały rok, a do tego może byc drzewem wielopniowym.

Z krzewów jeszcze mi pigwowce i obiela do głowy przyszły. Pigwowiec pieknie kwitnie wiosną, potem sąś owoce na nalewki i forma kulista( u mnie)

Tawuły szare gdzieś w ogrodzie chcę mieć bo też je lubię głównie prócz kwitnienia za to, że można je utrzymać w ryzach poprzez cięcie. Jako małe białe chmurki bardziej mi odpowiadają bo rosnące naturalnie to już jednak krzaczory. Pigwowce wywaliłam wszystkie co do jednego
Pszczelarnia 13:14, 31 paź 2019

Wg mnie nie jest. Ale tę żółć widać. Poszukam zdjęć swojego z maja i lipca. U mnie rośnie na patelni i go nie przypala (to cecha charakterystyczna dla niego).
Wiolka5_7 13:18, 31 paź 2019

Margerytka40 napisał(a)

Pewnie, próbuj. Ciekawa jestem jak Ci się spodoba. On nie jest taki regularny, często rośnie jak sam chce. Troszkę go można podcinać. Ja tak robiłam i co prawda efekt był różny ale warto go mieć moim zdaniem

Na fotkach mi się podoba mi tam w sumie pasuje ,że rośnie jak chce
Jak będzie fajnie rósł to na pewno się polubimy, a fiolety w ogrodzie uwielbiam
Iwonka 14:54, 31 paź 2019

Margerytka40 napisał(a)

Prawda jest taka, że brałam pod uwagę, że te sosny może kiedyś znikną. M sam kiedyś napomknął o wycięciu ale póki co są i chyba jeszcze zostaną. Jakoś tak przyzwyczaiłam się do nich i spróbuję je trochę złagodzić, zamaskować, zwał jak zwał. Zajrzę do Ciebie wieczorkiem na pewno. Chyba jednak wolałabym tam klona, nie koniecznie kulistego. Ten Princeton Gold chyba nie rośnie tak kuliście. Może początkowo ale sądząc po fotkach w necie z wiekiem nabiera chyba bardziej swobodny pokrój. Może się mylę

Właśnie sprawdziłam tego klona Princeton gold, faktycznie w młodości to kula, potem luźna forma. Klon ma świetne liście, fajnie przysłania. Pomyślę, czy moją kulę wiosną nie przyciąć tak, aby nieco prześwietlić koronę i uzyskać coś delikatniejszego.
A przy sadzeniu uwzględnij, że sosen może kiedyś zabraknąć, to znacznie ułatwi ci późniejsze decyzje. Chyba, że twoje nie wyłysieją jak moje. Bo sosny są ładne, ale nie zawsze rosną tak jak chcemy.
Magleska 17:06, 31 paź 2019

Asia czytam całą burzę mózgów ….na pewno wybierzesz coś co Ci będzie odpowiadać a planowanie i myślenie o ogrodzie pomaga w wielu sytuacjach -przynajmniej dla mnie ….więc zajmuj głowę i trzymam kciuki za całokształt
buziaki
ps.to jest moje ulubione motto ….wisi mi na ścianie i staram się do niego stosować …..

jeśli chcesz to pisz i zaraz wywalę ten obrazek
Margerytka40 17:36, 31 paź 2019

Magleska napisał(a)
Asia czytam całą burzę mózgów ….na pewno wybierzesz coś co Ci będzie odpowiadać a planowanie i myślenie o ogrodzie pomaga w wielu sytuacjach -przynajmniej dla mnie ….więc zajmuj głowę i trzymam kciuki za całokształt
buziaki
ps.to jest moje ulubione motto ….wisi mi na ścianie i staram się do niego stosować …..

jeśli chcesz to pisz i zaraz wywalę ten obrazek

Madzia dzięki, nic tak nie podnosi na duchu jak to motto, też mam podobne podejście i trudno mnie złamać. Ostatnie dni jednak dały mi mocno do wiwatu, stanęłam ni stąd ni zowąd przed wizją ciężkiej i często śmiertelnej choroby. Nawet sadząc cebulowe miałam myśli, że mogę nie zobaczyć efektu. Wczoraj był dla mnie bardzo ważny dzień po którym wyszło słońce. Nie mniej jednak czeka mnie operacja i to ona da dopiero 100% pewność. Jestem jednak dobrej myśli.