Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Roocika 19:25, 06 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)
Ustawiłam je mniej więcej tak

Sucho i cieniście? Tylko śnieguliczki mi przychodzą na myśl, u nas rosną pod brzozami.
Może Ewa Anda Ci coś doradzi?

A z tymi korzeniami to wiem o czym piszesz, bo właśnie miałam podobną sytuację na swojej rabacie, tylko u mnie wierzby zza plota się rozpanoszyły.

Mirka 20:24, 06 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)
Dziś wykopując kaliny wprost nie mogłam uwierzyć ile korzeni tych sąsiadujących za ogrodzeniem osik narosło. Sucho jak pieprz mimo, że reszta ogrodu wilgotna. Wszystko co wyczyściłam zakładając tę rabatę z podwójną siłą narosło. Sieć korzeni, które wypijają każdą kroplę wody. Dobrze, że zabrałam stamtąd ogrodówki ale i kaliny nie wiem ile dadzą radę. Nie mam pomysłu już co posadzić. Z przodu tej rabaty jest jeszcze trochę wilgoci, tam jest niżej i pewnie dlatego. Chciałam tam Annabelki, chyba spróbuję. Już tam rosną ale muszę je wysunąć do przodu. Za nimi potrzebne mi 2 albo 3 krzewy sucho i cieniolubne albo choć tolerujące cień. Resztę wypełnię chyba hostami, one u mnie dobrze sobie radzą nawet w tak trudnych miejscach. Wyszło by coś tak

Myślę czy pęcherznice dały by radę choć te żółte chyba z annabelkami tak sobie.

Asia co do planowania nasadzeń nie pomogę.
Ale Pęcherznica da radę na pewno u mnie rosną przy brzozach i sosnach.
sylwia_slomc... 20:59, 06 paź 2021

A weź pod uwagę obielę i tawuły Van Heuta lub Grefsheim u mnie pod wierzbami płaczącymi sobie radzą bez kłopotu. Jeszcze na pewno róże pomarszczone sobie też poradzą, ale tych trzeba pilnować bo rozłogami idą, albo zrobić głęboka barierę dla korzeni.
Margerytka40 22:04, 06 paź 2021

inka74 napisał(a)
Mogę się mylić ale to chyba boltonia astrowata. Danusia ostatnio u siebie pokazywała. Kwitnie teraz, drobne białe kwiatki z żółtym środkiem. Podobne troszkę do rumianku ale łodygi mają sztywne jak u marcinków. Kwiaty są tylko takie delikatniejsze. Wysokość do pół uda, mniej na więcej. Naprawdę fajna roślinka, chyba jeszcze kilka przytargam łodyg.

A to nie, te moje niższe.
Margerytka40 22:13, 06 paź 2021

mirkaka napisał(a)
Asia, jak Ty masz pięknie, wspaniale zaprojektowane rabaty, o tej porze roku widać te przebarwienia, cudnie to wygląda.
A weszłam sobie dziś na początek Twojego wątku, jak inaczej, zrobiłaś naprawdę niezłą rewolucję

Rewolucja taka, że jak wracam do starych zdjęć sama swojego ogrodu nie poznaję
Zbieram właśnie materiały do porównań przed i po i mam ubaw
Dziękuję Mirko za pochwałę. Rewolucja się opołaciła, miło mi się teraz mój ogród ogląda, jest bardziej uporządkowany. Jakieś tam korekty to wiadomo, ciągle są do zrobienia ale z grubsza jest dobrze
Margerytka40 22:18, 06 paź 2021

Magleska napisał(a)
Asia zaglądam na bieżąco i podziwiam Twoje poczynania
nie pomogę co na suche stanowiska ,bo u mnie więcej mokrych niestety

U mnie też w zasadzie wilgotno, gleba dość ciężka to trzyma wilgoć ale tu przez te drzewka mam zupełną pustynię. Niby cień, można by fajne roślinki wilgociolubne dać a tu masz
Margerytka40 22:23, 06 paź 2021

Roocika napisał(a)

Sucho i cieniście? Tylko śnieguliczki mi przychodzą na myśl, u nas rosną pod brzozami.
Może Ewa Anda Ci coś doradzi?

A z tymi korzeniami to wiem o czym piszesz, bo właśnie miałam podobną sytuację na swojej rabacie, tylko u mnie wierzby zza plota się rozpanoszyły.

2 lata było w miarę a teraz korzenie znów opanowały wszystko.. Wrrr.
Co robić, muszę się chyba poddać. Kaliny zostawię bo nie mam gdzie już ich przesadzić, azalie nie wiem. Śnieguliczki to te z białymi koralikami?
Margerytka40 22:25, 06 paź 2021

Mirka napisał(a)

Asia co do planowania nasadzeń nie pomogę.
Ale Pęcherznica da radę na pewno u mnie rosną przy brzozach i sosnach.

Nie przepadam za nimi ale jak nic nie wymyślę to chyba je posadzę.
Margerytka40 22:27, 06 paź 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
A weź pod uwagę obielę i tawuły Van Heuta lub Grefsheim u mnie pod wierzbami płaczącymi sobie radzą bez kłopotu. Jeszcze na pewno róże pomarszczone sobie też poradzą, ale tych trzeba pilnować bo rozłogami idą, albo zrobić głęboka barierę dla korzeni.

Na tę obielę mam ochotę tylko ona w cieniu będzie kwitła? Tam mało słońca zagląda.
Mirka 22:29, 06 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)

Nie przepadam za nimi ale jak nic nie wymyślę to chyba je posadzę.

Wiem nie wszystko nam się musi podobać. Ja akurat je lubię i mam z nich żywopłot jeszcze mały bo na wiosnę sadziłam.