Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:32, 06 paź 2021

Nowa12 napisał(a)
Ale masz pracowity sezon. A efekty już zachwycają. Takie przestrzenie jak u Ciebie to dopiero się prezentują.

Chyba czwarty albo i piąty już sezon taki bardzo pracowity. Niby na spokojnie, bez presji ale jednak chciałabym podomykać kilka rzeczy.
Wczoraj wysypałam zrębki na nowej rabacie. Oczywiście jak zwykle brakło. Dziś mają jeszcze dowieźć
AniazUroczyska 13:05, 06 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)

Wczoraj wysypałam zrębki na nowej rabacie. Oczywiście jak zwykle brakło. Dziś mają jeszcze dowieźć

Liściaste czy iglaste? W jakiej cenie?
Margerytka40 13:39, 06 paź 2021

AniazUroczyska napisał(a)

Liściaste czy iglaste? W jakiej cenie?

Iglaste. 150 za 2m sześcienne z przywozem. Wysypałam część wiosną i super mi się wpasował w mój leśny zakątek. Teraz naleciało igieł z moich sosen dodatkowo i cieszę się bo nie muszę ich sprzątać
inka74 14:18, 06 paź 2021

Marcinki twoje piękne. Ja dziś z pola przytargałam takie drobne białe chmurki. Nie wiem co to jest ale wyglądają ślicznie i delikatnie.
Margerytka40 14:37, 06 paź 2021

inka74 napisał(a)
Marcinki twoje piękne. Ja dziś z pola przytargałam takie drobne białe chmurki. Nie wiem co to jest ale wyglądają ślicznie i delikatnie.

Iwonka chyba wiem o co Ci chodzi. Też ostatnio wykopałam takie z mojego chwastownika. Dałam na różankę. Nawet sprawdzałam co to ale teraz już nie pamiętam
Wiesz, wykopałam dziś kaliny na kwaśnej, ustawiłam je tylko na razie i miałam zrobić zdjęcie i pokazać ale zaczęło lać
Margerytka40 14:44, 06 paź 2021

Ustawiłam je mniej więcej tak

Margerytka40 16:25, 06 paź 2021

Dziś wykopując kaliny wprost nie mogłam uwierzyć ile korzeni tych sąsiadujących za ogrodzeniem osik narosło. Sucho jak pieprz mimo, że reszta ogrodu wilgotna. Wszystko co wyczyściłam zakładając tę rabatę z podwójną siłą narosło. Sieć korzeni, które wypijają każdą kroplę wody. Dobrze, że zabrałam stamtąd ogrodówki ale i kaliny nie wiem ile dadzą radę. Nie mam pomysłu już co posadzić. Z przodu tej rabaty jest jeszcze trochę wilgoci, tam jest niżej i pewnie dlatego. Chciałam tam Annabelki, chyba spróbuję. Już tam rosną ale muszę je wysunąć do przodu. Za nimi potrzebne mi 2 albo 3 krzewy sucho i cieniolubne albo choć tolerujące cień. Resztę wypełnię chyba hostami, one u mnie dobrze sobie radzą nawet w tak trudnych miejscach. Wyszło by coś tak

Myślę czy pęcherznice dały by radę choć te żółte chyba z annabelkami tak sobie.
inka74 16:32, 06 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)

Iwonka chyba wiem o co Ci chodzi. Też ostatnio wykopałam takie z mojego chwastownika. Dałam na różankę. Nawet sprawdzałam co to ale teraz już nie pamiętam
Wiesz, wykopałam dziś kaliny na kwaśnej, ustawiłam je tylko na razie i miałam zrobić zdjęcie i pokazać ale zaczęło lać
Mogę się mylić ale to chyba boltonia astrowata. Danusia ostatnio u siebie pokazywała. Kwitnie teraz, drobne białe kwiatki z żółtym środkiem. Podobne troszkę do rumianku ale łodygi mają sztywne jak u marcinków. Kwiaty są tylko takie delikatniejsze. Wysokość do pół uda, mniej na więcej. Naprawdę fajna roślinka, chyba jeszcze kilka przytargam łodyg.
mirkaka 18:46, 06 paź 2021

Asia, jak Ty masz pięknie, wspaniale zaprojektowane rabaty, o tej porze roku widać te przebarwienia, cudnie to wygląda.
A weszłam sobie dziś na początek Twojego wątku, jak inaczej, zrobiłaś naprawdę niezłą rewolucję
Magleska 19:05, 06 paź 2021

Asia zaglądam na bieżąco i podziwiam Twoje poczynania
nie pomogę co na suche stanowiska ,bo u mnie więcej mokrych niestety