Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 09:31, 07 paź 2021

Agania napisał(a)

Ty chcesz koniecznie kwitnący?
Ja bardziej o japońskim pomyślałam, ja u siebie tylko jakieś patyki mogłabym wetknąć, dołki w tym miejscu już wykopiesz?

Coś wyższego tam chcę. Dołki dam radę
mirkaka 09:36, 07 paź 2021

Jeszcze mi jaśmin wpadł do głowy, to krzew który wg mnie wszędzie da radę
Ja posadziłam sobie sadzonkę przeze mnie ukorzenioną, pod świerkami i rośnie, nawet się rozrasta Posadziłam tego Aureum, o żółtych listkach, ale tam jest sporo cienia i listki raczej są zielone
Margerytka40 09:42, 07 paź 2021

mirkaka napisał(a)
Ponoć cisy mają głęboki system korzeniowy, lubią cień, może dadzą tam radę?
Najlepiej wybudować jakąś betonową zaporę przed tymi korzeniami, bo inaczej całą rabatę ci zjedzą.

Myślę, że i zapora nie dałaby rady. Te korzenie bardzo głęboko też idą. Teraz to musiałabym rozwalić wszystko a i tak pewnie za 2,3 lata to samo. Walka z wiatrakami niestety. Jedyna nadzieja, że kiedyś wytną te drzewska. Walą się już przy wichurach. W tym roku dwa razy się łamały, kikuty do tej pory są bo wycięliśmy to co udało się sięgnąć. Do reszty sprzęt potrzebny. Działka należy do kolei, zarząd w Warszawie. Dzwonię ale mają to gdzieś. Pewnie jak jakieś drzewo zwali się komuś na głowę i dojdzie do nieszczęścia to dopiero się ruszą. Jak dzwoniłam to powiedzieli, że to nie takie proste, że pozwolenia na wycięcie itd ale nikt się nawet nie pokazał by zobaczyć jak to wygląda. Ulało mi się trochę ale mocno mnie to wkurza
Mirka 09:45, 07 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)

Myślę, że i zapora nie dałaby rady. Te korzenie bardzo głęboko też idą. Teraz to musiałabym rozwalić wszystko a i tak pewnie za 2,3 lata to samo. Walka z wiatrakami niestety. Jedyna nadzieja, że kiedyś wytną te drzewska. Walą się już przy wichurach. W tym roku dwa razy się łamały, kikuty do tej pory są bo wycięliśmy to co udało się sięgnąć. Do reszty sprzęt potrzebny. Działka należy do kolei, zarząd w Warszawie. Dzwonię ale mają to gdzieś. Pewnie jak jakieś drzewo zwali się komuś na głowę i dojdzie do nieszczęścia to dopiero się ruszą. Jak dzwoniłam to powiedzieli, że to nie takie proste, że pozwolenia na wycięcie itd ale nikt się nawet nie pokazał by zobaczyć jak to wygląda. Ulało mi się trochę ale mocno mnie to wkurza

Nie można tego jakoś opryskiem potraktować?
Margerytka40 09:46, 07 paź 2021

mirkaka napisał(a)
Ponoć cisy mają głęboki system korzeniowy, lubią cień, może dadzą tam radę?
Najlepiej wybudować jakąś betonową zaporę przed tymi korzeniami, bo inaczej całą rabatę ci zjedzą.

Przy ogrodzeniu na tyłach tej rabaty mam posadzony żywopłot z choin kanadyjskich. O dziwo daje sobie radę. Szału nie ma ale nie usycha. Nawet przyrasta. Gdyby nie te korzenie pewnie byłby już ładny
Margerytka40 09:48, 07 paź 2021

Mirka napisał(a)

Nie można tego jakoś opryskiem potraktować?

Nie wiem Mirko, na takie korzenie to chyba oprysk nie da rady
Margerytka40 09:50, 07 paź 2021

mirkaka napisał(a)
Jeszcze mi jaśmin wpadł do głowy, to krzew który wg mnie wszędzie da radę
Ja posadziłam sobie sadzonkę przeze mnie ukorzenioną, pod świerkami i rośnie, nawet się rozrasta Posadziłam tego Aureum, o żółtych listkach, ale tam jest sporo cienia i listki raczej są zielone

Jakieś tam typy już mam. Jaśmin może i też dałby radę
MartaCho 10:36, 07 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)

A jaka kalina? U mnie w trudnych warunkach dość dobrze radzą sobie kaliny koreańskie

Ja mam kalinę japońską Cascade. Ponoć najlepiej rośnie w zacisznym półcieniu, ale u mnie to taki bardzo cienisty ten półcień
Margerytka40 11:14, 07 paź 2021

MartaCho napisał(a)

Ja mam kalinę japońską Cascade. Ponoć najlepiej rośnie w zacisznym półcieniu, ale u mnie to taki bardzo cienisty ten półcień

W głębokim cieniu może słabiej kwitnąć. Kaliny japońskie lubią wilgotną glebę, na suszę reagują zwieszonymi liśćmi. Przynajmniej u mnie tak jest.
sylwia_slomc... 11:36, 07 paź 2021

Margerytka40 napisał(a)

Na tę obielę mam ochotę tylko ona w cieniu będzie kwitła? Tam mało słońca zagląda.

Ona kwitnie wiosną większość drzew dopiero listki puszcza lub ma malutkie, moja jest zacieniona szałasem i wierzbami, a kwitnie co roku i ma pełno kwiatów jeszcze mi żylistek przyszedł do głowy, ale nie wiem jak w cieniu się zachowa bo moje w słońcu.