Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

ren133 19:42, 13 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)
Moje jeszcze nigdy nie przycinane ale też jakoś drastycznie nie chcę ich golić, trochę chyba tylko skorygować kształt.

Obcięłam dziś hortki i to baaaardzo . Aż mi się ręce trzęsły jak je cięłam.. Zobaczę efekty latem. Mam nadzieję że zrobiłam im przysługę

Pokaż
Margerytka40 19:43, 13 mar 2017

Anda napisał(a)
Super masz tą rozmnażalnię

Najgorzej ,że miejsca brakuje bo na parapetach jeszcze wysiewy. No normalnie ogród w domu.
Margerytka40 19:45, 13 mar 2017

ren133 napisał(a)

Pokaż

Jutro pokażę bo dziś nie sfociłam. Hortki czy tuje?
Toszka 20:27, 13 mar 2017

Przed cięciem tuj poczyść je w środku z suchego... W miarę dokładnie. Używaj rękawiczek. Po oczyszczeniu i wpuszczeniu światła ocenisz najlepiej ile mozna ciąć. Suche tujowe resztki trzeba zmieszać z młodym kompostem i kompostować śmiało.

Gałązki z cięcia też na kompost, ale jesli będą spore to trzeba rozdrobnić.

Ten cis "gniazdko" mocniej ciachnij. Zwłaszcza od góry. Śmiało, prawie połowę wysokości. Potem weź sobie stołeczek i od dołu, starannie każdą gałązkę przytnij mniej więcej o 1/3 lub połowę. Trzeba je zachęcić do wzrostu i roskrzewienia. Po cięciu górnej czapy, dolne partie dostaną więcej światła i ruszą, co uzupełni kształt. Cisy lepiej tnie się w półkulę niż w a la buksową kulkę. Cisa lepiej formować w poduchę, półkulę.
W trakcie strzyżenia rób zdjęcia. Na zdjęciach doskonale widać co trzeba poprawić.
ren133 20:28, 13 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)

Jutro pokażę bo dziś nie sfociłam. Hortki czy tuje?

Hortki
Margerytka40 20:33, 13 mar 2017

Z tymi tujami to dokładnie tak chciałam zrobić
A te gałązki w środku gniazdka (chodzi o cis) też obcinać?
Toszka 20:44, 13 mar 2017

Jeśli cisa ciachniesz mocniej, to gniazdko wyrówna się. To jakiś cis repandens, czyli o rozłożystym pokroju gdzie gałązki układają się na kształt kielicha. Jeśli i górne gałązki przytniesz to zaczną się rozkrzewiać, a "czara" wypełniać. Dlatego proponuję zastosować angielskie ogrodnicze przysłowie "musi być gorzej, by było lepiej" i mocno ciachnąć, formując stanowczo. Za 2-3 lata, przy starannym systematycznym cięciu nie poznasz swojego roztrzepańca (przyszłej kuli) kuli
Margerytka40 20:54, 13 mar 2017

No dobra ,będę ciąć. Co będzie to będzie . Pewnie zaraz po tym cięciu będę miała mieszane uczucia ale co tam.. Jak ma być lepiej to niech będzie najpierw gorzej . Sama sobie dodaję otuchy chyba
Margerytka40 09:24, 14 mar 2017

Obiecałam zdjęcia obciętych hortek

Wanilka,strasznie zarósł ją kopytnik. Chyba muszę go pousuwać

Limka

To pinky winky bardzo marna,połamana w ubiegłym roku ale daję jej jeszcze szanse.
Nikita 10:25, 14 mar 2017

Rany, Asiu dobrze, że to ciebie zagladnęłam...zapomniałam moje tuje oczyścić. Zajęłam się trawnikiem, cięciem berberysów i mini sadu a o tujach na śmierć zapomniałam. Muszę się za nie wziąść...ale kiedy jak tu deszcze znowu zapowiadają? I hortek też jeszcze nie cięłam.....