Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:14, 15 mar 2017

AnnaCh napisał(a)
Asiu, właśnie to pisałam, że jest materiał do pracy Za rok nie będzie różnicy między nimi, a wypasionymi w kosmicznych cenach. Jak nie będzie różnicy, to po co przepłacać

I tak mi Aniu mów.
Margerytka40 14:16, 15 mar 2017

A to znalazłam dziś na stoliku w werandzie

Nie wiem skąd się wzięło. Samo przyszło?
pestka56 14:35, 15 mar 2017

Fajny prezencik Ci "wyrósł". Tylko ja miałabym problem z odkryciem co to za cebólki.

Te hortki, może warto byłoby jeszcze troszkę przyciąć, żeby się ładniej rozkrzewiły.
Bozga tnie ostro. Zostawia tylko 2 oczka, a jak pojawiają się 3 listeczki, to je uszczuje i wtedy jeszcze lepiej się zagęszczają.
Tak samo mocno tnie hortensje Jankosia. Dziś na jej blogu jest instrukcja bardzo dokładna ze zdjęciami.
Margerytka40 14:45, 15 mar 2017

Kasiu

Myślę,że to cebulki mieczyków a właściwie pewna tego jestem. Ciekawi mnie skąd się wzięły. Poczekam na M ,może on coś wie

Hortki przytnę jeszcze
pestka56 15:00, 15 mar 2017

Mieczyków nigdy nie miałam i nawet cebulek nie widziałam. Ładne, grubiutkie i zdrowe są
Margerytka40 15:02, 15 mar 2017

Dziś obciachałam miskanta. Może jeszcze za wcześnie ale już mnie wnerwiała ta słoma. Tutaj późnym latem

A taki jest po obcięciu

Chciałabym go podzielić bo chyba już muszę. Cały środek kępy pusty jak widać. Mogę to teraz zrobić czy poczekać jak zacznie wypuszczać?
Bogdzia 15:05, 15 mar 2017

Dzielenie miskanta to straszna robota , nie dla Ciebie dla M.
Masz racje to cebulki mieczyków, ja mysle ze to prezent od tesciowej.
Ja w niedziele wyjade z domu dużo wczesniej przed spotkaniem bo jeszcze mam jedna wizytę do zaliczenia ale gdyby sie cos zmieniło to zadzwonię.
Margerytka40 15:08, 15 mar 2017

Bożenko,gdzieś mi przeczucie mówi,że coś o tym wiesz
Bogdzia 15:12, 15 mar 2017

Margerytka40 napisał(a)
Bożenko,gdzieś mi przeczucie mówi,że coś o tym wiesz

Nic nie wiem ale sie domyślam bo wiem od Ulki że bardzo ją cieszy Twoje zajmowanie się ogrodem.
pestka56 15:16, 15 mar 2017

Bezwzględnie musisz go podzielić. Ja poczekałabym na pierwsze kiełki na wierzchu, żeby wiedzieć jak ciąć i nie uszkodzić nadmiernie. Ale ten miskant to taka potęgą, że chyba możesz go porąbać szpadlem na części już teraz. Tylko nie wyjmuj z ziemi od razu całości, bo może przemarznąć zanim uda Ci się tę ilość obrobić. Możesz kawałkami po poprzecinaniu szpadlem.

Jeśli jeszcze nie dzieliłaś miskata, to uprzedzam, że będzie diablo ciężko.

Jak podzielisz na mniejsze kawałki możesz ziemię wytrząsać albo wypłukać mocnym strumieniem wody.

Na moje oko, to wyjdzie z tego z 8-10 pokaźnych kęp.

Ile lat on tak sobie rósł? Moje po 3 latach znowu będę dzielić. UF, jak pomyślę jak to robota.......