Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Bogdzia 22:26, 26 kwi 2017

AnkaK napisał(a)
Słyszę słyszę ☺ U Bogdzi jeszcze się nawet nie odmeldowałam oficjalne bo ciągły niedoczas mam przed tą majówką. Cieszę się z deszczu bo samo podlewa się to co posadziłam i przesadzałam, ale kopać w deszczu nie lubię. Grad mnie nie rusza, ale deszcz brrr. Choć w sobotę biorę łopatę niezależnie od pogody bo muszę odreagować ten tydzień ☺

Aniu ja Twój watek cały przeczytałam ale nic nie napisałam
AnkaK 22:29, 26 kwi 2017

Za dużo czytania to jeszcze nie ma, ale cieszę się, że zajrzałaś.
pestka56 01:31, 27 kwi 2017

Wezwałaś mnie do tablicy i świetnie, bo ja ostatnio w takim niedoczasie, że nawet w ogrodzie tylko patrzę co przymroziło i nosem siąkam

Derenie Flaviramea obiecałam pokazać. Naszukałam się zdjęć, ale w takim miejscu je mam, że prawie nie fotografuję. Zrobiłam więc specjalnie fotki.
Rośnie ich tu 9 w dwóch rzędach naprzemiennie co mniej więcej metr wzdłuż płotu (żywopłotu wierzbowego). W 2009 kupiłam tylko 3 małe krzaczuszki. Sadząc liczyłam, że się rozlezą i zmniejszą przestrzeń wymagającą pielenia. Nie rozlazły się. Musiałam je przymusić przez odkłady. Szybko się ukorzeniały. Odcinałam od rośliny matecznej i rozsadzałam.
Przez pierwsze 3 lata cięłam je 30-50 cm nad ziemią. Teraz strzygę po kwitnieniu na wys. 120-140 cm.
Nadal się nie rozłażą ani w tym miejscu, ani z drugiej strony ogrodu, gdzie mam jeszcze 5 sztuk.
Kwitną bardzo ładnie, a liście też mają jaśniejsze niż inne krzewy – zielone, ale bardziej w żółty.

Tak wyglądały 1 kwietnia w tym roku. To ta gestwa żółtych pędów. Czerwone należą do dereni sibirica.

19 Maj 2013

18 maj 2014
Margerytka40 05:49, 27 kwi 2017

Dziękuję Kasiu za opis jakże dokładny i za fotki. Przyznam się że przekonana jesteem do niego. Kolor pędów boski . Popytam jeszcze o sibrica. Który ładniejszy? S.chyba liście ma ciemniejsze?
mirkaka 06:21, 27 kwi 2017

Wybrałaś brzozy, a ja będę odradzać. U mnie są brzozy 20 letnie, wodę piją okrutnie, ale najgorsze jest śmiecenie późnym latem tymi suchymi kwiatkami, mam je wszędzie, w całym domu, i w całym ogrodzie. Gdybym miała teraz sadzić to na pewno nie brzozy.
Nie spiesz się z decyzją, popytaj jeszcze
Margerytka40 10:24, 27 kwi 2017

Dzięki Mirko za wypowiedź na temat brzóz. Tak naprawdę nie wiem co mam napisać. Mam brzozy już wielkie,te pospolite i zgadzam się,że to śmieciuchy i wodopije ale nie zamieniłabym ich na żadne inne. Uwielbiam je i zakątek który tworzą. Czy nie jest tak ,że każde drzewo ma swoje wady?
Miejsce na te nowe brzozy jest mokre i właściwie nie bezpośrednio przy domu. Zależy mi tam na kilku drzewach średniej wielkości O ażurowej koronie.
Brzozy najbardziej mi się tam widzą ale jeśli znajdę do niedzieli inne może jeszcze zmienię zdanie.
AnkaK 10:36, 27 kwi 2017

Doorenbosy nie śmiecą tak jak pospolite, nie urosną również tak wielkie. Jeśli masz tam mokro to jeszcze "osuszą" Ci teren.
Jeśli jednak chcesz te derenie F. to może drzewa powinny być bordowe? Z brzozami zrobi się jedna wielka zielona plama, ładna i owszem, ale bordo byłoby bardziej wyraziste. A nad śliwami lub jabłoniami myślałaś? One są niewielkich rozmiarów i do tego można je kupić w b.dobrych cenach.
Margerytka40 10:47, 27 kwi 2017

Aniu,przy samej bramie mam zaplanowane trzy śliwy Pissardii posadzone w trójkącie. Myślę więc,że za dużo by już przy ogrodzeniu było bordowego.
Jabłoni póki co nie brałam pod uwagę. Tak zupełnie małe tam nie pasują. Coś pośredniego między Pissardii a sosnami o ażurowej bądź owalnej koronie. Dobrze by było żeby ta korona zaczynała się na wysokości 1,70,2m.
Kawa 11:34, 27 kwi 2017

macham

o brzozach się nie wypowiadam ...
AnkaK 11:58, 27 kwi 2017

A widzisz to o Pissardi nie wiedziałam