Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 15:06, 11 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Takie duże świerki Conica chcesz przesadzać?
Może je zostawić i fajnie obsadzić, wyeksponować?

Mirelko plan na tę rabatę już mam i nie przewiduje on tych conica. Duże są to fakt ale próbować warto. Może by się udało a jak nie to trudno. Jak będę biadolić to nigdy nie urządzę tego ogrodu tak jak bym chciała
makadamia 07:23, 12 maj 2017

Asiu, tego srebrnego świerka posadziłabym gdzieś z tyłu tego małego domku,
a z tymi conicami chyba trzeba się będzie pożegnać. Można by im było szukać jakiegoś słonecznego miejsca gdzieś pod żywopłotem oddzielającym od części użytkowej, ale ta rabata jeszcze nie gotowa, trzeba by było przenosić na przechowalnik, a one już są za duże na takie kombinacje.
Za dużo roboty a efekt niepewny, bo conici uwielbiają łapać przędziorka. Jest duża szansa, że i tak za parę lat byś wywalała.

Jak będziesz przenosić tego srebrnego, to pamiętaj, że on korzeni się płytko, ale strasznie szeroko.
Margerytka40 09:55, 12 maj 2017

makadamia napisał(a)
Asiu, tego srebrnego świerka posadziłabym gdzieś z tyłu tego małego domku,
a z tymi conicami chyba trzeba się będzie pożegnać. Można by im było szukać jakiegoś słonecznego miejsca gdzieś pod żywopłotem oddzielającym od części użytkowej, ale ta rabata jeszcze nie gotowa, trzeba by było przenosić na przechowalnik, a one już są za duże na takie kombinacje.
Za dużo roboty a efekt niepewny, bo conici uwielbiają łapać przędziorka. Jest duża szansa, że i tak za parę lat byś wywalała.

Jak będziesz przenosić tego srebrnego, to pamiętaj, że on korzeni się płytko, ale strasznie szeroko.

No to te conika wywalę jednak, masz rację z tym przędziorkiem bo one też już są po atakach owego. Na zdjęciach nie widać ale idealne nie są
Co do srebrnego to myślę jeszcze ale za domkiem chyba nie jednak. Tam już i tak dość tłoczno a poza tym słoneczka mało. Może po drugiej stronie bramy,tam rośnie już jeden zwykły. Tylko będą dwa a mi jakoś albo 1 albo 3. Poza tym chciałam tam przesadzić jabłonki Royalyty i Olę bo w samym ogrodzie nie widzę dla nich miejsca,więc poszłyby tam na wygnanie... Już nawet myślę cz by nie dało się jakiejś poduchy z tego świerka zrobić,łatwiej byłoby mi go gdzieś wtedy wcisnąć może.
Margerytka40 10:01, 12 maj 2017

W sumie to pomyślałam teraz ,że po drugiej stronie przy bramie ten świerk zwykły mogę wywalić i dać w ten róg tego srebrnego i do towarzystwa jeszcze dwa spod siatki tej przed tym laskiem . Mam tam dwa takie też jakby lekko posrebrzane i były by trzy .
makadamia 10:05, 12 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)
W sumie to pomyślałam teraz ,że po drugiej stronie przy bramie ten świerk zwykły mogę wywalić i dać w ten róg tego srebrnego i do towarzystwa jeszcze dwa spod siatki tej przed tym laskiem . Mam tam dwa takie też jakby lekko posrebrzane i były by trzy .

Dobry plan

U mnie rosną obok siebie zwykły i srebrny i w wyglądzie to niebo a ziemia
Margerytka40 10:10, 12 maj 2017

No i tak zrobię . Rozwiąże mi to jeszcze problem przed tym laskiem, bo te co zostaną pójdą w diabły i będzie można drzewka posadzić. Marzą mi się tam klony
AnkaK 12:13, 12 maj 2017

Asia proszę Cię, moje poczucie smaku kończy się na tym, która czekolada jest dobra, a która nie
Sporo pracy za Tobą. Bardzo lubiłam ten moment, gdy wynurzały się po ściąganiu darni kształty rabat. I wiesz co? Pewnie to zabrzmi dziwnie, ale trochę Ci tego zdzierania trawy zazdroszczę U mnie rabaty wytyczone, żadnej nowej już raczej nie wepchnę. Pozostanie lawirowanie z roślinami między nimi, a to już nie to samo noooo
Co do świerków Conica - jak postanowione, że idą out to niech idą jak najszybciej! Żeby Cię nie kusiło, że może gdzieś upchniesz. Masz rację, że zostawiając coś bo szkoda, nigdy nie osiągniesz tego co chcesz.
I nie mówię o wyrzucaniu na kompost od razu, żeby nie było, że nie szanuję roślin. To co mnie nie pasowało - rozdawałam. Oprócz roślin po których widziałam, że są w kiepskiej kondycji bo po co mam komuś dawać coś chorego, zainfekowanego. Conicę też miałam, walczyłam z przędziorkami 3 lata, ale w końcu padł.
Może daj ogłoszenie na O. - może komuś się przydadzą i spróbuje je uratować.
Zazdraszczam urlopu mocno. Kiedy komunia?
makadamia 12:20, 12 maj 2017

AnkaK napisał(a)
Asia proszę Cię, moje poczucie smaku kończy się na tym, która czekolada jest dobra, a która nie

Każda dobra, a niektóre nawet bardziej, kurza ich twarz
Margerytka40 12:37, 12 maj 2017

Ania masz rację,ukazywanie się kształtów nowych rabat to bardzo miłe uczucie ale to zdzieranie darni już nie. Choć przyznam,że myŝlałam że będzie gorzej. Jak zazdrościsz-znasz adres . Najgorsze to wykopywanie staroci do wywalenia i to ,że niestety wielu rzeczy sama nie dam rady zrobić . Muszę eMa zatrudniać a on w tygodniu kompletnie nieosiągalny. I tak to wszystko się ślimaczy jakoś. Dołuje mnie to na maksa bo ja lubię już,natychmiast. Zrobić i podziwiać.

Z urlopu też bardzo się cieszę,tym bardziej że pogoda w końcu się zrobiła . Komunia 28,po komunii do roboty. Świerki wykopię chyba jeszcze dzisiaj,trochę przędziorek je liznął już więc nie chcę ich nikomu wpychać. Kurcze zależy mi żeby uporać się raz dwa z tą rabatą bo po komunii eM ma urlop to wyrwał by te jałowce z przodu i tam bym już coś robiła..
AnkaK 13:40, 12 maj 2017

Właśnie z tego powodu, że mój eM też nieczasowy wiecznie, a jak czasowy to się trzeba nagadać, że hej, to sama postawiłam ogrodzenie na froncie, naumiałam się kłaść ekobordy, kostkę brukową, szlifować deski i murować Poddałam się jednie przy wycince 30 letniej wierzby i tak samo wiekowych modrzewi.
Fakt, że ja jestem silna baba i gdy coś muszę to na już.
Dużo masz tego do wykopania? Może wpadnę jutro z łopatą Sąsiedzi mieliby z nas chyba spory ubaw