Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 06:21, 24 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Ekologiczne opryski u mnie nie podziałały na mszyce i musiałam sięgnąć po chemię.
Daję już sobie z nimi spokój.

Ja też muszę zawiesić póki co ekologię . Dziś idzie w ruch chemia niestety. Ja myślę że ekologicznie można zapobiegać bardziej ale przy ostrym wysypie szkodników te sposoby nie działają wystarczająco.
U mnnie zaczęło właśnie padać więc chyba raczej nici z pryskania. Jest nadzieja,że deszcz potopi dziadostwo
AnkaK 23:22, 24 maj 2017

Podglądam cały czas Jak tam przygotowania do niedzieli?
Zazdraszczam orlików - u mnie teraz kwiecia brak.
Cieszę się też z deszczu, bo już ciśnienia w sieci nie było tak wszyscy podlewali. Stałam pół godziny, żeby nakapały choć ze dwie konewki wody do pomidorów
Marta 23:42, 24 maj 2017

Śliczny rdest i orliki, a Inversa swój urok ma. Zawilce kuszą swoją bielą, coraz bardziej mi się podobają
Margerytka40 06:40, 25 maj 2017

Marta napisał(a)
Śliczny rdest i orliki, a Inversa swój urok ma. Zawilce kuszą swoją bielą, coraz bardziej mi się podobają

Rdest muszę podzielić jak przekwitnie bo też bardzo mi się podoba i chcę go więcej. Inversa,pomyśleć że mało brakowało a bym się go pozbyła. Dobrze że udało się i wpasował się w rabatę. Zawilce teraz są takie mało rzucające się w oczy . Teraz tyle koloru a u mnie chyba nawet za dużo.
Margerytka40 06:54, 25 maj 2017

AnkaK napisał(a)
Podglądam cały czas Jak tam przygotowania do niedzieli?
Zazdraszczam orlików - u mnie teraz kwiecia brak.
Cieszę się też z deszczu, bo już ciśnienia w sieci nie było tak wszyscy podlewali. Stałam pół godziny, żeby nakapały choć ze dwie konewki wody do pomidorów

Aniu,marzę żeby już było po. Nie lubię tego całego zamieszania.
Deszczyk był potrzebny bo też już trochę podlewałam. Nawet musiałam lać wodę żeby coś pokopać na tej mojej glinie,inaczej skała była. Połowa ogrodu jeszcze nie opielona,nie wyrabiam. Ręce mam do kolan a roboty nie widać. Koniecznie muszę wyściółkować co się da bo to syzyfowa praca. Strasznie dużo mam tego i chyba na pewno za dużo jak na moje dwie ręce. Robota nic się nie posuwa do przodu a ja nabieram totalnego doła.
Muszę chyba wrzucić na luz i co zrobię to będzie. Sama narzucam sobie jakąś dziwną presję. Wariatka ja.
Margerytka40 14:51, 25 maj 2017

Mój nowy nabytek

Nawet już pąki mają

Żałuje,że kupowałam wiosną tych hortek przez neta. Fakt,że te dwa razy droższe ale za to jakie A tamte to nie wiem czy za dwa lata zakwitną. Mikruski takie ,że ledwo je widać
gobasia 14:58, 25 maj 2017

Ladne krzaczki teraz dobre papu i dadzą pokaz
AnkaK 16:09, 25 maj 2017

Hortensje super! Dorodne okazy upolowałaś.
Ściółkuj zrębkami - dają radę. Też kiedyś zrębki sypałam, jak karczowaliśmy ogród. Czytałam gdzieś dyskusję o ściółkowaniu skoszoną trawą, która też daje radę (nie za gruba warstwa, żeby wysychała). Ściółkuj czym się da, bo robota z chwastami do obłędu może doprowadzić przecież.
Ja sypnęłam na część rabat w zeszłym tygodniu 30 worków kory, a i tak zabrakło. A warstwa cieniuteńka. Na resztę chyba z tą trawą spróbuję.
Margerytka40 21:09, 25 maj 2017

AnkaK napisał(a)
Hortensje super! Dorodne okazy upolowałaś.
Ściółkuj zrębkami - dają radę. Też kiedyś zrębki sypałam, jak karczowaliśmy ogród. Czytałam gdzieś dyskusję o ściółkowaniu skoszoną trawą, która też daje radę (nie za gruba warstwa, żeby wysychała). Ściółkuj czym się da, bo robota z chwastami do obłędu może doprowadzić przecież.
Ja sypnęłam na część rabat w zeszłym tygodniu 30 worków kory, a i tak zabrakło. A warstwa cieniuteńka. Na resztę chyba z tą trawą spróbuję.

U mnie 30 worków kory to pewnie na 1/10 ogrodu by starczyło . Zrębki jeszcze będę miała ,następna sterta do zmielenia już naszykowana i jak zaczniemy z tymi jałowcami na froncie to jeszcze duuuużo będzie. Takie mielenie to też dość drogi interes . Ostatnio pan z półtorej godziny mielił i 200zł wziął. Zastanawiam się czy nie taniej kupić korę a to puścić z dymem.
Margerytka40 08:10, 26 maj 2017

Wracając do hortensji,dziewczyny czy mogę je posadzić w ziemię do iglaków? Akurat mam . I mam obornik granulowany i siarkę . Mogę to wszystko dać do dołków?