Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

gobasia 14:35, 23 maj 2017

a ktory ladniej pachnie?
Kawa 14:39, 23 maj 2017

Asia co do zrębek - nie wiem
dziewczyny obsypywały takimi świezymi a czy ma znaczenie czy świeże czy zleżałe to nei wiem

- ja bym brała ciemniejszy bo bardziej widoczny
Margerytka40 14:46, 23 maj 2017

gobasia napisał(a)
a ktory ladniej pachnie?

Jaśniejszy,cuuuudownie
Margerytka40 14:53, 23 maj 2017

Kawa napisał(a)
Asia co do zrębek - nie wiem
dziewczyny obsypywały takimi świezymi a czy ma znaczenie czy świeże czy zleżałe to nei wiem

- ja bym brała ciemniejszy bo bardziej widoczny

Zrębki chyba posypę,trudno co będzie to będzie.
Ciemniejszy mało pachnie,trzeba z bliska. Za to ten jasny czuć już na ulicy.

Czy Palbiny pachną? Gdzieś czytałam,że tak. Mój nie pachnie,znaczy sie jak mam nos w krzaku to tak,ale z odległości wcale go nie czuć. Ogólnie nie jestem nim zachwycona. Chyba go nie lubię.
Kawa 14:54, 23 maj 2017

podobno palibiny baaaaardzo pachną czego nie moge stwierdzić ponieważ mój 5 letni jeszcze ani razu nie zakwitł,,,,, wrr
gobasia 15:02, 23 maj 2017

Kamilko Nie ma pąków czy mu usychają ...u mnie obsypany pąkami ,kwiaty się nie rozwijają tylko zasychają ..TeZ już duży ,tak do cycków mi sięga nie mam pojęcia co to może być?
Margerytka40 15:06, 23 maj 2017

Basiu u mnie też podobnie często się dzieje. W tym roku to nie wiem czy zaschnięte te kwiaty czy zmarzły. Jak przekwitnie to ciachnę go niżej i dam mu jeszcze szansę.
Gruszka_na_w... 23:36, 23 maj 2017

Asiu, moje Palibiny posadziłam w trójkącie (3 sztuki). Tnę je zawsze po kwitnieniu. Nie pachną tak ostro jak duże lilaki, ale zapach jest wyczuwalny z bliskiej odległości 2-3 m.On bardzo długo się zbiera do kwitnienia. Kwiatuszki w pełni rozkwitu są drobniutkie.
Ściółkowałam rabaty zrębkami. Bardzo dobrze się to sprawdzą, a na glinie to nawet rewelacyjnie, bo z czasem mieszam te zrębki z ziemią, co ja rozluźnia. Posiekane pałki miskantow były świetną ściółka pod truskawki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MirellaB 23:39, 23 maj 2017

Ekologiczne opryski u mnie nie podziałały na mszyce i musiałam sięgnąć po chemię.
Daję już sobie z nimi spokój.
Margerytka40 06:15, 24 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Asiu, moje Palibiny posadziłam w trójkącie (3 sztuki). Tnę je zawsze po kwitnieniu. Nie pachną tak ostro jak duże lilaki, ale zapach jest wyczuwalny z bliskiej odległości 2-3 m.On bardzo długo się zbiera do kwitnienia. Kwiatuszki w pełni rozkwitu są drobniutkie.
Ściółkowałam rabaty zrębkami. Bardzo dobrze się to sprawdzą, a na glinie to nawet rewelacyjnie, bo z czasem mieszam te zrębki z ziemią, co ja rozluźnia. Posiekane pałki miskantow były świetną ściółka pod truskawki.

Gruszeczko a wycinasz same kwiaty czy gałązki też skracasz? Mój praktycznie wcale nie pachnie. Zaczynam się zastanawiać czy to w ogóle jest Palibin. Choć niby wszystko się zgadza. Teraz jakbym jeszcze jakiegoś kupowała to jak będzie w fazie kwitnienia tylko i sprawdzę czy pachnie.
Z tymi zrębkami to też liczę na rozluźnienie mojej gliny . Wysypę je tam gdzie mam najgorszą ,może to coś da . Nie jestem w stanie wymienić ziemi w ogrodzie ale gdzie będę mogła to właśnie zrębkami ,korą i skoszoną trawą będę ściółkować. Trochę te zrębki nieciekawie wyglądają,myślałam że będzie to drobniej zmielone no ale trudno.