Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 15:43, 26 maj 2017

AnkaK napisał(a)
Elektryczny. Coś takiego jak to: http://allegro.pl/rozdrabniacz-do-galezi-nac-lsg-2506-2500-w-frezowy-i6197213351.html
Kurcze nigdy nie mierzyłam gałęzi, tak na oko wybieram nadające się do mielenia, a z grubszymi M piłą działa. Takie na 2 palce szerokie spokojnie przechodzą - nie wiem jak to inaczej Ci opisać

No na takie zwykłe cięcie może daję radę. Nie zagłębiałam się jeszcze w ten temat ale chyba trzeba będzie.
Margerytka40 15:49, 26 maj 2017

anabuko1 napisał(a)
No..no...super hortki kupiłaś. Mam tą odmianę.
A taka mielarka to przydałaby mi się. Bo mamy przeviez6 sporo krzaczorkow do karczowania .

Zachorowała na te hortki jak zobaczyłam u Ani z Kamiennego.
Mielarka dobra rzecz. Muszę zacząć zbierać.
Margerytka40 15:51, 26 maj 2017

Kawa napisał(a)
hortki piękne
no właśnie chyba też zaczne ściółkować trawą

Ja też mam taki zamiar. Trawy mam w nadmiarze
Margerytka40 15:54, 26 maj 2017

anna_t napisał(a)

mi RT też na mszyce nie pomógł ale psikłam szarym mydłem i spadły

U mnie mydło nie dało rady. Kalina miała całe gałązki oblepione aż czarno.
Margerytka40 16:01, 26 maj 2017

Toszka napisał(a)
Nie wiem czy masz sypać siarkę, bo nie wiem jakie masz ph. Jesli powyżej 6,7 to sypnij. Kousa lubi kwaśnawo. Hortki rosną i w zasadzie, tylko słabiej się wybarwiają. Pomijam niebieskie ogrodówki

Ważne by sporo głębszy i sporo szerszy dołek przekopać zwłaszcza z korą (rozluźni glinę), obornik, ew. kompost. Jak masz mączkę to i ją daj.
Na cięzką glebę do rozluźnienia najlepszy jest gruby piach, kora, mączka i obornik.

Trudno mi uwierzyć, ze masz glinę - glina jest żółta. Często mylimy pojęcia w opisywaniu typu gleby. Ciężka, zbita, ciemna gleba jest wartościowa wymaga tylko dodatków organicznych.

No to u mnie właśnie ciężka i zbita. Żółta nie jest. Chyba mogę się cieszyć?
Zdaję sobie sprawę,że trzeba ją rozluźnić. Staram się to sukcesywnie robić. Zaopatrzyłam się w mączke,gorzej z obornikiem . Mam sporo głębokiego odchodu ale trochę się boje go dawać. Na razie dosypuje do kompostu.
Toszka 16:13, 26 maj 2017

Też mam gołębi i idzie na kompost.
Szukaj stajni, szkółek jeździeckich... mają i często rozdają. Trzeba sobie tylko samemu zapakować w worki. teraz przepisy unijne zabraniają trzymania wielkich pryzm obornika. Kary za to są. Często oddają obornik z wielką chęcią.

Ciężka, ciemna ziemia jest urodzajna, dobra... trzeba ją tylko naturalnie wspomóc.
Margarete 16:25, 26 maj 2017

Fotki obejrzałam, u mnie moja kalina Eskimo ma też tak samo poskrecane liście...coś ja ewidentnie żre ale nie wiem jak temu zaradzic. Za to miłorząb mariken w ogóle żadnych liści nie wypuścił, tkwi cały czas w fazie pąka...dlaczego ? juz przecież ciepło, i padało...nie wiem, może sie na mój zywopłot przemarznięty zapatrzył...

Piekne egzemplarze hortek kupiłaś, takie ładnie rozkrzewione sa, ale bedzie radocha jak sie u ciebie zadomowia
Margerytka40 16:31, 26 maj 2017

Muszę popytać. W sumie to teściowie mojej siostry mają gospidarstwo i hodują krowy. Zupełnie zapomniałam . Taki bydlęcy też mógłby byc. Też go trzeba przekompostować? Pewnie tak. Jakbym na jesieni sobie to przywiozła i przez zimę by przeleżał to wiosną można go juz używać?
Toszka 16:36, 26 maj 2017

Można. Minimum 6 miesięcy musi poleżeć. Możesz też sukcesywnie do kompostownika wrzucać, jako warstwę.
Margerytka40 16:37, 26 maj 2017

Margarete napisał(a)
Fotki obejrzałam, u mnie moja kalina Eskimo ma też tak samo poskrecane liście...coś ja ewidentnie żre ale nie wiem jak temu zaradzic. Za to miłorząb mariken w ogóle żadnych liści nie wypuścił, tkwi cały czas w fazie pąka...dlaczego ? juz przecież ciepło, i padało...nie wiem, może sie na mój zywopłot przemarznięty zapatrzył...

Piekne egzemplarze hortek kupiłaś, takie ładnie rozkrzewione sa, ale bedzie radocha jak sie u ciebie zadomowia

Małgoś w tym roku to pogrom z tymi szkodnikami. Mszyce to pikuś. Je widać i wiadomo. Na głosu i uderzeniu też mam skręcone,zdeformowane liście a nic tam nie widzę. Też nie mam pojęcia czym to załatwić
A te pączki u marikena masz zielone?