Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Toszka 09:16, 26 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)
Wracając do hortensji,dziewczyny czy mogę je posadzić w ziemię do iglaków? Akurat mam . I mam obornik granulowany i siarkę . Mogę to wszystko dać do dołków?

Tak, możesz. Absolutnie, tylko dodaj obornik i korę i dokładnie przekop szerszy dołek.
Świeże zrębki warto polać mocznikiem 5%. Szybciej się przekompostują i nie będą roślinom kraść azotu. Trawą ściółkuj. Gleba fajna się zrobi. Pulchna.
Przy takich kosztach usługi mielenia zastanów się czy nie bardziej opłaca się kupić rębak. Przecież nie musi być taki za 8tys. Mozna tańszy.
Margerytka40 09:45, 26 maj 2017

Chyba Cię ściągnęłam myślami Toszko. A siarkę sypać jeszcze czy za dużo już tego dobra?
Rębak na pewno by się przydał i pewnie kiedyś kupimy ale teraz do tych konarów prawie musiałam zamówić rębaczysko a nie rębak. Jeszcze pewnie ze dwa ,trzy razy trzeba będzie. Później jak już tylko zwykłe odpady z ogrodu będą z przycinania pewnie ten tańszy da radę.
Trawę będę rozkładać bo inaczej nie dam rady z chwaściorami. Próbowałam już w ubiegłym roku i przyzwyczaiłam się do jej widoku na rabatach.
Jeszcze te derenie kousa,je też mogę wsadzić w takie samo podłoże jak hortki? Z tego co wiem też im odpowiada lekko kwaśna ziemia.
AnkaK 12:48, 26 maj 2017

Ja mam taką mielarkę do gałęzi z marketu, 4 rok daje radę, ale cienkie gałązki przelatują przez nią gdy nie są dobrze wysuszone.
Dziewczyny lekko przegrabiają trawę z ziemią i wtedy aż tak bardzo jej nie widać.
Margerytka40 13:40, 26 maj 2017

Musimy kiedyś się zgadać na temat tego rębaka,ja trochę zawsze mam obawy jeśli chodzi o sprzęt z marketów. A jak grube gałązki dają radę,spalinowy masz czy elektryczny?
AnkaK 14:34, 26 maj 2017

Elektryczny. Coś takiego jak to: http://allegro.pl/rozdrabniacz-do-galezi-nac-lsg-2506-2500-w-frezowy-i6197213351.html
Kurcze nigdy nie mierzyłam gałęzi, tak na oko wybieram nadające się do mielenia, a z grubszymi M piłą działa. Takie na 2 palce szerokie spokojnie przechodzą - nie wiem jak to inaczej Ci opisać
Kawa 14:37, 26 maj 2017

gobasia napisał(a)
Kamilko Nie ma pąków czy mu usychają ...u mnie obsypany pąkami ,kwiaty się nie rozwijają tylko zasychają ..TeZ już duży ,tak do cycków mi sięga nie mam pojęcia co to może być?

ma pączki ale nie rozwijają sie wcale przyrosty przez 3 lata prawie zerowe
jakiś nieudażony
anabuko1 14:38, 26 maj 2017

No..no...super hortki kupiłaś. Mam tą odmianę.
A taka mielarka to przydałaby mi się. Bo mamy przeviez6 sporo krzaczorkow do karczowania .
Kawa 14:42, 26 maj 2017

hortki piękne
no właśnie chyba też zaczne ściółkować trawą
anna_t 15:23, 26 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)

Ja też muszę zawiesić póki co ekologię . Dziś idzie w ruch chemia niestety. Ja myślę że ekologicznie można zapobiegać bardziej ale przy ostrym wysypie szkodników te sposoby nie działają wystarczająco.
U mnnie zaczęło właśnie padać więc chyba raczej nici z pryskania. Jest nadzieja,że deszcz potopi dziadostwo

mi RT też na mszyce nie pomógł ale psikłam szarym mydłem i spadły
Toszka 15:28, 26 maj 2017

Nie wiem czy masz sypać siarkę, bo nie wiem jakie masz ph. Jesli powyżej 6,7 to sypnij. Kousa lubi kwaśnawo. Hortki rosną i w zasadzie, tylko słabiej się wybarwiają. Pomijam niebieskie ogrodówki

Ważne by sporo głębszy i sporo szerszy dołek przekopać zwłaszcza z korą (rozluźni glinę), obornik, ew. kompost. Jak masz mączkę to i ją daj.
Na cięzką glebę do rozluźnienia najlepszy jest gruby piach, kora, mączka i obornik.

Trudno mi uwierzyć, ze masz glinę - glina jest żółta. Często mylimy pojęcia w opisywaniu typu gleby. Ciężka, zbita, ciemna gleba jest wartościowa wymaga tylko dodatków organicznych.