Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 10:55, 22 sie 2017

Makusia napisał(a)
Śliczne te derenie! I czy takie małe? Na zdrowe wyglądają.

Zdrowiutkie są i przyrosty widać świeże mają. Małe za małą cenę bo już nie chciałam ryzykować jakby znowu przyszły nie te co chciałam
Margerytka40 11:11, 22 sie 2017

Chyba jednak chcę zielone i przebarwiające się ładnie,nie kolumnowe. Lecę szukać.
Szkoda,że mój grujecznik mi się tam nie widzi,to jego przemarzanie co wiosnę mnie wkurza. Zresztą chcę tam coś mniej delikatnego i zwiewnego.
makadamia 12:42, 22 sie 2017

Margerytka40 napisał(a)
Tak sobie myślę,że może w pierwszej kolejności trzeba pomyśleć co zrobić z tym cypelkiem między dwoma kołami trawnika,o tym

Może wtedy łatwiej będzie z resztą. Tylko,że mam pustkę aktualnie. Przychodzi mi do głowy posadzenie tam jakiegoś extra drzewa A pod nim może jakiś placyk. Z ławeczką?

Już zeszłej jesieni robiłam Ci rysunki z drzewkiem w różnych konfiguracjach
Także drzewko na cypelku jak najbardziej, pytanie tylko: na tym, który narysowałaś, czy na tym między uszami? Trzeba by dokładniej zaplanować nasadzenia: albo krzewy albo drzewo. Tak, żeby drzewo miało dookoła pnia trochę luzu.
makadamia 12:44, 22 sie 2017

Margerytka40 napisał(a)

Jak coś bardzo lubię jestem w stanie znieść chwilowy mało atrakcyjny wygląd i odwrotnie ,jak nie do końca darzę uczuciem aż mnie ręce swędzą
Z tymi paprociami jednak ta druga opcja zwycięża i właśnie szykuję zmasowany atak. Coś tam jednak zostawię,może się przyda

Tak to bywa

Te paprocie rosną w zbyt eksponowanym miejscu i chyba za bardzo na słońcu.
Natomiast w różnych cienistych kątach robiłyby świetną robotę - nie wyrzucaj wszystkich
makadamia 12:46, 22 sie 2017

Margerytka40 napisał(a)
Na ten mój cypelek chciałabym jakieś drzewo przebarwiające się jesienią na czerwono,może klon jakiś. W sumie mogłoby być chyba nawet całosezonowo czerwone.
I może coś takiego pod tym drzewem.

Ja co prawda myślałam bardziej o bylinach niż bukszpanach, ale generalnie o taki efekt mi chodziło, jak pisałam o miejscu dookoła pnia.
Margerytka40 15:02, 22 sie 2017

makadamia napisał(a)

Już zeszłej jesieni robiłam Ci rysunki z drzewkiem w różnych konfiguracjach
Także drzewko na cypelku jak najbardziej, pytanie tylko: na tym, który narysowałaś, czy na tym między uszami? Trzeba by dokładniej zaplanować nasadzenia: albo krzewy albo drzewo. Tak, żeby drzewo miało dookoła pnia trochę luzu.

I to jest właśnie pytanie,które mnie nurtuje. Cypelek,czy między uszami. Przydałyby się po dwa warianty na te miejsca. Jeden z drzewkiem,drugi bez
Na teraz jednak lokalizacja między uszami bardziej mi się podoba. Tam mam już zarys tego co chcę i może niech tak zostanie. Co prawda realizacja tego zajmie mi długie lata,myślę o efekcie dojrzałej rabaty ale zaryzykuję.

Coś mi się porobiło i jak słyszę krzewy to widzę tylko brzydkie krzaczory,no może za wyjątkiem dereni na które mam fazę aktualnie. Ty wiesz,że ja już szykuję się do wywalania moich forsycji,pęcherznic,krzewuszek? Jakoś mój sposób widzenia ogrodu nie uwzględnia ich ani trochę. Zapomniałam-hortensje to też krzewy. One zawsze i wszędzie.
Drzewa,trawy,byliny O to tak . Może zostawię moje dwie kaliny Park Harwest bo fantastycznie wyglądają jesienią.
Margerytka40 17:35, 22 sie 2017

Znalazłam potencjalnego kandydata na cypelek. Klon Flamingo,mam okaz nieszczepiony i zamierzam ostro go ciąć żeby trzymać go w ryzach i raczej prowadzić na okazały krzew niż drzewo. Dziś tak wygląda

Wiem,że ma złą opinię na O ale zaryzykuję. Zobaczyłam jeszcze u naszej Bozgi śliczny okaz i to tylko utwierdziło mnie w przekonaniu żeby się go nie pozbywać. Zresztą mam też formę szczepioną i póki co nie narzekam na niego . Myślę co do niego
makadamia 17:52, 22 sie 2017

Margerytka40 napisał(a)

Coś mi się porobiło i jak słyszę krzewy to widzę tylko brzydkie krzaczory,no może za wyjątkiem dereni na które mam fazę aktualnie. Ty wiesz,że ja już szykuję się do wywalania moich forsycji,pęcherznic,krzewuszek? /quote]

Forsycje, pęcherznice, krzewuszki to nie są jakieś nadzwyczajne krzewy, więc nie ma co żałować.
Ale ogólnie, w dużym ogrodzie krzewy są zbawieniem i nie skreślałabym ich tak pochopnie
Margerytka40 18:08, 22 sie 2017

Z tym klonem chciałabym uzyskaćtaki efekt
Margerytka40 18:16, 22 sie 2017

Asiu
Póki co trochę jestem zmuszona pousuwać te krzewy bo rosną w miejscach ,gdzie nie pasują. To stare już krzewy i nieumiejętnie przeze mnie prowadzone trochę. Pobiorę sobie sadzoneczki i ukorzenię,tak w razie czego jakby miały się przydać. Przesadzane nie wiem czy by przetrwały.