Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 21:18, 12 paź 2017

iwka napisał(a)
chyba coś w Twoim stylu

Piękny ogród . Faktycznie wiele tam tego ,co lubię. No i hortensje,trawy. Co prawda wolałabym ogród trochę bardziej formalny z tym że nie do końca. Nie ma tam strzyżonych żywopłotów i obwódek. Te chciałabym u siebie gdzieniegdzie. Ogólne moje odczucie przy oglądaniu fotek z tego miejsca to lekki oczopląs. Troszkę spokojniej bym chciała. Nie wiem czy mi się uda wyważyć tak to wszystko żeby było spokojnie ale nie nudno
Margerytka40 08:20, 13 paź 2017

Asiu M,Toszko!!!!

Co ja mam zrobić z tymi świerkami??? Chciałabym już je przesadzić bo walczę z tą rabatą i przydała by się jakaś decyzja. Nie chcę zostawiać tego do wiosny. Teraz dobry czas na przesadzanie.
makadamia 11:42, 13 paź 2017

Jestem Wybacz, że tyle to trwało.

Toszka chora i ledwie widzi na oczy, ale chwilę udało nam się pogadać i wnioski niniejszym przekazuję. Obawiam się, że nie będziesz zadowolona

Wniosek pierwszy: Toszka zrobiła risercz i okazało się, że świerki srebrne są ładne jak mają przestrzeń i światło. Jak rosną w kupie, to łysieją i szybciej łapią różne choroby. Także trzeba zostawić tam jednego, a resztę porozsadzać po innych kątach ogrodu.

Wniosek drugi: pamiętam, że jak kiedyś Ci proponowałam różaneczniki pod sosny, to trochę sceptycznie do sprawy podchodziłaś ale mam nadzieję że od tej pory zmieniłaś zdanie
Bo to zaciszne cienisto-półcieniste miejsce pasuje nam na kwaśną rabatę

Jako żywopłot posadzić wtedy choiny kanadyjskie i dobrze by było, żeby zachodziły łukiem przed te brzozy (żeby je oddzielić od różaneczników - choiny się głębiej korzenią).
Z tyłu jakaś ładna sosna kolumnowa. Pod nią duże różaneczniki. Potem niższe różaneczniki, fotergile, orszeliny. Można dać miskanty i hortensje.
Na przodzie, jako niskie piętro: kiścienie, azalie, hakone bosko wygląda w tym zestawieniu.

Rabata będzie całoroczna i bardzo atrakcyjna.
Ale nie wiem, czy się piszesz na taką koncepcję?
Margerytka40 12:50, 13 paź 2017

Asiu pozdròw Toszkę i życz jej zdrówka. Niech szybko wraca do zdrowia

Co do rabaty..... hmmm.
Masz rację,trochę to inne od moich wyobrażeń na to miejsce.
Żywopłot z choiny ok..tylko te rh,nie jestem przekonana. Nie mówię nie ale mam mieszane uczucia. Z drugiej strony mam ochotę spróbować. Wiem ,że radzicie mi dobrze .

Próbuję to sobie zwizualizować
Jak pociągnę żywopłot przed brzozy to je zasłonię,nie wiem do końca jak to widzisz.
makadamia 14:07, 13 paź 2017

Nie lubisz różaneczników w ogóle, czy po prostu miałaś inny pomysł na to miejsce?

Nie miałam czasu omówić z Toszką planu B, ale jak sama się zastanawiałam nad tym, to doszłam do wniosku, że faktycznie potrzebne są jakieś mocne, regularne formy w tym miejscu. Najlepiej zimozielone. I oprócz cisów (ba!) nie za bardzo znalazłam.
Margerytka40 14:43, 13 paź 2017

To nawet nie to ,że ich nie lubię. Doceniam ich pokròj i zimozieloność. Podziwiam kwitnące,nie zapominaj że mam Bogdzię na wyciągnięcie ręki prawie. Mam dużo obaw bo do tej pory raczej kiepsko mi z nimi szło i uważam je za trudne. Fakt,że sporo się od uśmiercenia ostatniego nauczyłam i wiem jakie błędy w ich uprawie popełniałam ,to pewnie trauma na ich punkcie.

Fakt jest taki ,że tak jak piszesz tam jest istotnie fajne miejsce dla nich i dumam i już prawie ,prawie jestem skłonna .
makadamia 15:13, 13 paź 2017

No to dołożę argumentów

Różaneczniki będą dawały mocny akcent w maju, kiedy hortensje i trawy będą jeszcze w powijakach. Przez resztę roku tworzą porządne tło.

Jeśli dasz punktowo orszeliny, będą kwitły latem (mam je od roku i wyglądają bardzo zachęcająco).

Jeśli dasz azalie - drugi szczyt atrakcyjności mają jesienią.

Kiścienie, pierisy są atrakcyjne z liści przez cały sezon.

Dodać im do towarzystwa trawy (miskanty i hakone) i już nie potrzebujesz bylin.
Margerytka40 15:55, 13 paź 2017

Taaaak,z tego zestawu to pewnie do rh wybrałabym tylko trawy,hortki,niskie azalie może choć azalia raczej powinna trochę więcej słońca mieć. Pierisy,kiścienie ....chyba nie. Nie przepadam za nimi. Czy orszelina nie rośnie duża? Jakoś tak za dużo mi tam dużych roślin. Chciałabym żeby te moje rabaty nie były napakowane. Zależy mi na wrażeniu luzu,przestrzeni,tak żeby rośliny nie właziły na siebie i każda była widoczna ,z wyraźnie oddzielonymi piętrami.
W zasadzie to niewiele wiem o tej orszelinie,lecę szukać.
m_gocha 22:48, 13 paź 2017

Asia, jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich rewolucji ogrodowych
Trochę mnie niestety nie było na forum (choć niekiedy zerkałam...)
Asia czy ja Tobie obiecałam sadzonki hortensji ogrodowych?
Zobacz priv...
Margerytka40 23:00, 13 paź 2017

m_gocha napisał(a)
Asia, jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich rewolucji ogrodowych
Trochę mnie niestety nie było na forum (choć niekiedy zerkałam...)
Asia czy ja Tobie obiecałam sadzonki hortensji ogrodowych?
Zobacz priv...

Tak Małgosiu to mnie. Nie widzę priv