Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:26, 06 gru 2017

Zrobiłam nowe
Bardzo sucho to jest bliżej bramy ,na dodatek skała. Tam gdzie zaznaczyłem na planie jest ok. Pod samymi smakami raczej półcień. Na obrzeżach więcej słoneczka. Może jak bym nie obsypywała pni? Można zrobić tam opaski . Bardziej mam wątpliwości czy to będzie dobrze wyglądało.
sylwia_slomc... 12:35, 06 gru 2017

Zrobiłabym tą rabatkę tak jak idzie teraz ta zielona trawka pod sumakami wzdłuż tego ciemnego odcięcia co go widać w obecnym trawniku. taka odległość od obrzeży raczej sumakom nie zaszkodziChyba bym dała takie nasadzenia niziutkie , z dwóch trzech gatunków kwitnących- zadarniających.
Margerytka40 12:44, 06 gru 2017

W pierwszych planach pod smakami miały być zimozielone kulki i hakone a tam gdzie niebieskie lawenda(może jednak spróbować tak zrobić?)
Po drugiej stronie chodnika zaznaczyłem jak będzie przebiegała linia rabaty.

Margerytka40 12:58, 06 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zrobiłabym tą rabatkę tak jak idzie teraz ta zielona trawka pod sumakami wzdłuż tego ciemnego odcięcia co go widać w obecnym trawniku. taka odległość od obrzeży raczej sumakom nie zaszkodziChyba bym dała takie nasadzenia niziutkie , z dwóch trzech gatunków kwitnących- zadarniających.

To ciemne miejsce to widać którędy biegnie"szlak komunikacyjny"
Jeśli miałabym pociągnąć rabaty w kierunku bramy musiałaby tam być ścieżka.
Może bergenia i hakone?
Margerytka40 13:23, 06 gru 2017

Na dobrą sprawę mogę najpierw zrobić rabatę pod samymi sumakami a później zobaczę co z resztą.
makadamia 13:26, 06 gru 2017

Asiu, myślę że likwidacja tego trójkącika to dobry pomysł.
Jak będziecie robili kostkę, to położyłabym ją tak:

i między domem a podjazdem posadziła rośliny.

jeśli czujesz wielką potrzebę (boisz się, że za dużo kostki będzie), to można zrobić oddzielną, trójkątną rabatę w kostce:

Tą rabatkę zrobić wtedy na podwyższeniu, nawieźć dobrej ziemi i sadzić, co pasuje.
Ale ja takiej potrzeby nie widzę.

Aaa, jak będziecie robili tą rabatę, to zróbcie odprowadzenie wody z rynien w ziemię - rury rozsączające. Tak, jak ja zrobiłam na swojej rabatce pod domem.
Monia81 13:27, 06 gru 2017

Pierwszy pomysł z hakonką i kulkami bardzo fajny, bo całoroczny, ja jeszcze bym wrzuciła coś kwitnącego wiosną
chociaż ta bergenia z hakonką też zestawik fajny i też całoroczny, a z tego co pamiętam,(chyba że coś pomieszałam)to bergenii chyba masz sporo ja bergenię planuje połączyć z turzycą ale tą brązową, zobaczymy co z tego wyjdzie trudny wybór
makadamia 13:28, 06 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)

To ciemne miejsce to widać którędy biegnie"szlak komunikacyjny"
Jeśli miałabym pociągnąć rabaty w kierunku bramy musiałaby tam być ścieżka.
Może bergenia i hakone?

Zarówno zestawienie bergenia/hakone jak i kulki/hakone będzie dobrze wyglądać. A najlepiej cała trójka razem

Tylko tam dalej, w rogu pod oknem coś jeszcze by się przydało.
Może cisy kolumnowe?
makadamia 13:36, 06 gru 2017

Margerytka40 13:46, 06 gru 2017

makadamia napisał(a)
Asiu, myślę że likwidacja tego trójkącika to dobry pomysł.
Jak będziecie robili kostkę, to położyłabym ją tak:

i między domem a podjazdem posadziła rośliny.

jeśli czujesz wielką potrzebę (boisz się, że za dużo kostki będzie), to można zrobić oddzielną, trójkątną rabatę w kostce:

Tą rabatkę zrobić wtedy na podwyższeniu, nawieźć dobrej ziemi i sadzić, co pasuje.
Ale ja takiej potrzeby nie widzę.

Aaa, jak będziecie robili tą rabatę, to zróbcie odprowadzenie wody z rynien w ziemię - rury rozsączające. Tak, jak ja zrobiłam na swojej rabatce pod domem.

Fajnie

Też bym chciała całą trójkę. Będę myśleć jak to rozmieścić. Tam pod oknem te cisy myślisz?