Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

eVka 15:33, 05 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)

Mam jakiś zakręcony czas teraz. Dzielę dobę na tysiąc spraw i jeszcze pomału gorączka przedświąteczna się zaczyna . Ogrodowo to weryfikuję plany a po pierwsze robię od nowa papierowy plan ogrodu bo na starym nie da się już pracować. Wiele się zmieniło i ma się zmienić. Nanoszę więc to wszystko. Taka trochę zabawa ale chcę żeby to było czytelne głównie dla Was no bo ja to wszystko widzę . Może wkrótce uda mi się wrzucić rozrysowany front to poplanujemy? Sporo mam jeszcze wątpliwości,głównie na rabatę pod sumakami której kształt mnie wnerwia no i chodzi mi po głowie dosadzenie brzóz na tym froncie.

Super, czekamy
anabuko1 19:31, 05 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)

Mnie się też podoba choć do jakichś efektów daleko. Zapraszam do planowania wkrótce . Po świętach myślę

No tak grudniowy czas to przeważnie już o świętach .A po nowym roku, to i planowania i nowe wysiewy, coś się będzie działo
Margerytka40 01:05, 06 gru 2017

anabuko1 napisał(a)

No tak grudniowy czas to przeważnie już o świętach .A po nowym roku, to i planowania i nowe wysiewy, coś się będzie działo

W sumie to może i dobrze ,że ogrodowo teraz czas zwalnia,jest okazja odpoczaąć,poplanować właśnie. Ja trochę padłam po tym sezonie
makadamia 08:08, 06 gru 2017

Asiu, tak sobie wyobrażam Twoją ruderkę

zdjęcie stąd
Margerytka40 09:53, 06 gru 2017

makadamia napisał(a)
Asiu, tak sobie wyobrażam Twoją ruderkę

zdjęcie stąd

A wiesz,że wczoraj oglądałam ten ogród i też miałam takie skojarzenia?

Asiu a jak już tu jesteś to nie pokombinowałabyś z tymi sumakami moimi? Chcę tam rabatę ale nie potrafię wymyślić jej kształtu tak,żeby to z resztą się zgrało. Wrzucam jakiś stary plan,nad nowym pracuję .

Pole manewru niewielkie bo tam ten wjazd ale spójrz na to swoim okiem,może coś Ci wpadnie do głowy
makadamia 10:08, 06 gru 2017

Nie bardzo kumam o co chodzi
Cały teren pomiędzy chodnikiem a podjazdem miał być rabatą.
Chodzi o same nasadzenia na tej rabacie czy żeby ją jakoś z trawnikiem połączyć?
Margerytka40 10:34, 06 gru 2017

No właśnie to żeby całość była rabatą raczej nie przejdzie. Myślałam żeby tylko pod sumakami zrobić rabatę,ewentualnie roozciągnąć ją na ten trójkąt między werandą a domem od strony wjazdu. Bez trawnika. Coś w ten deseń

makadamia 10:48, 06 gru 2017

Jeśli bez trawnika, to znaczy że powiększylibyście podjazd, tak?
Margerytka40 10:55, 06 gru 2017

Chyba tak musimy zrobić . Tam ze względu na ten wjazd jest bardzo trudne miejsce i nie ma sensu tam rabata jak w pierwotnych planach. Kombinuję żeby miejsce na rabatę może troszkę podnieść,nie musiałabym wtedy grzebać w korzeniach sumaków. Niewiele myślę z 25cm.
makadamia 11:27, 06 gru 2017

Mnie się wydaje, że 25cm to całkiem dużo.
Nie wiem, czy to nie zaszkodzi sumakom (zwykle odradza się przysypywania pni drzew ziemią).

Miejsce jest trudne ze względu na suszę i duże nasłonecznienie, tak?

Dałabym tam kulki zimozielone (na okrągłej masz daniki czy jakieś inne tuje kuliste? to bym powtórzyła). Do tego sosny karłowe (Toszka polecała odmianę winter gold) i jakąś jedną bylinę, która nie potrzebuje dzielenia czy przesadzania. Była mowa o lawendzie, można jeszcze rozważyć perowskią.

Ps. Zdjęcia byś przypomniała. Jak już mówiłam - wszystkie straciłam jak mi informatyk grzebał w kompie