Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

sylwia_slomc... 20:09, 08 gru 2017

Kurcze a u mnie hakonka od Irenki , która od razu podzieliłam na dwa, a miały po dwa listki po podziale, ładnie w tym sezonie podrosła i się zagęszcza, wiosną już będą całkiem całkiem, i jeszcze dokupiłam kolejną i też od razu podzieliłam tylko na trzyWszystko chyba zależy od ziemi i stanowiska.
Margerytka40 20:23, 08 gru 2017

Haniu

Powiem Ci dlaczego Twój plan mi się podoba. Jest kolorystycznie stonowany i tak lubię ,zaproponowałaś derenia White Gold a baaardzo mi się one podobają i z tego co Pszczółka pisała nie trzeba ich ciąć drastycznie żeby miały wybarwione pędy.Silvery super pasują do tego zestawu tylko nie chciałabym żeby ta rabata była płaska a ss to chyba niska trawa. Chyba,że się mylę. Jaką osiąga wysokość? Moje dzielone i trudno mi stwierdzić.
Margerytka40 20:29, 08 gru 2017

effka napisał(a)
Bardzo fajny plan w puzzlach. Może ten duży kulisty krzew pod domem ukształtować z derenia elegantissima? Buksy kule ciemnozielone będą ładnie kontrastować z jasnozielono-białymi listkami derenia. Hakone aureola przy buksach, bergenie, może kostrzewy żółte carex everillo i szałwię omszoną?

Właśnie się zastanawiam czy na oobrzeżach tej rabaty nie wcisnąć jakoś szałwii. Od strony chodnika jest więcej słońca,może by dała radę i wtedy na trójkątnej by mi pasowała.
Margerytka40 20:59, 08 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kurcze a u mnie hakonka od Irenki , która od razu podzieliłam na dwa, a miały po dwa listki po podziale, ładnie w tym sezonie podrosła i się zagęszcza, wiosną już będą całkiem całkiem, i jeszcze dokupiłam kolejną i też od razu podzieliłam tylko na trzyWszystko chyba zależy od ziemi i stanowiska.

No właśnie zdania są podzielone,jednym rośnie w oczach a innym stoi jak zaklęta. W przyszłym sezonie okaże się jak spisuje się u mnie bo sporo mam kupionych w tym roku i dzielonych.
Margerytka40 21:02, 08 gru 2017

Wiolka5_7 napisał(a)
Hej! Moim zdaniem to nieprawda ,że hakone słabo rośnie.Moja hakonka aureola po 2 sezonach urosła w wielkie kępy.Trzeba ją posadzić w żyzną ziemię z korą i super przyrasta.

Wiolu,dajesz nadzieję fotkami(szkoda,że usunęłaś). Witam u mnie
Gruszka_na_w... 21:04, 08 gru 2017

U mnie ma taką sama wysokość jak hakone, ok. 25-30 cm. Moje Silvery to tegoroczne młódki, ale u Polinki możesz obejrzeć wielkość kilkuletnich egzemplarzy.
Skoro tam ma być kulkowisko, to tyle powinno wystarczyć. Na Ogrodowisku piękną hakone widziałam tylko u Małej Mi. U tych Zielono zakręconych też nie pokazują powalających egzemplarzy (poza jednym z ogrodu pokazowego). Pani u Finki w szkółce mówiła mi, że efekt jest po posadzeniu 3 sztuk do dołka. Masz o czym myśleć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
paniprzyroda 21:10, 08 gru 2017

Nie powiem, że nie podczytuję, nawet systematycznie ładny kawałek ogrodu ogarnęłaś. A planowanie z takim zaangażowanym zespołem cudowne
Słówko o dereniach. Moim zdecydowanym faworytem jest dereń biały aurea. Cięłam bezlitośnie co roku, zagęszczały się szybko. Niestety, oddałam je, bo na dziś miejsca na tej rabacie dla nich nie ma. Zrobiłam jednak sadzonkę i już bardziej przemyślanie gdzieś ją ulokuję.
Wiolka5_7 21:27, 08 gru 2017

Hej!Nie chciałam ci wątku zaśmiecaćPowodzenia w planowaniu
Margerytka40 napisał(a)

Wiolu,dajesz nadzieję fotkami(szkoda,że usunęłaś). Witam u mnie
Margerytka40 21:28, 08 gru 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie ma taką sama wysokość jak hakone, ok. 25-30 cm. Moje Silvery to tegoroczne młódki, ale u Polinki możesz obejrzeć wielkość kilkuletnich egzemplarzy.
Skoro tam ma być kulkowisko, to tyle powinno wystarczyć. Na Ogrodowisku piękną hakone widziałam tylko u Małej Mi. U tych Zielono zakręconych też nie pokazują powalających egzemplarzy (poza jednym z ogrodu pokazowego). Pani u Finki w szkółce mówiła mi, że efekt jest po posadzeniu 3 sztuk do dołka. Masz o czym myśleć.

No tak,ja przecież widziałam u Polinki te turzyce! Wróciłam tam teraz i przypomniałam sobie. Jakby moje miały takie być to w ciemno je tam sadzę . Oj ,narobiłaś mi ochoty Haniu
polinka 21:40, 08 gru 2017

Asiu-sprawdzone info od Toszki to hacone od razu dostaje kopa po oborniku. W tym roku dałam granulowany pod żółte hacone i od razu ruszyły Na wiosnę dobrze jest obsypać kompostem. Z moich obserwacji to zielona szybciej przybiera na masie niż zółta-(mam po dwie odmiany jednej i drugiej) Toszka też twierdzi, że w 3 sezonie dopiero pokazuje na co ją stać
A Silvery świetnie rosną w cieniu i półcieniu na wilgotnej glebie. Ogólnie po tym sezzonie mam obserwacje, że większość carexów uwielbia duuużo wody. Wiecej może napiszę jak wróce do swojego wątku...
Pozdrawiam serdecznie Asiu!