Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

sylwia_slomc... 21:00, 07 gru 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mnie w tym sezonie zachwyciła turzyca Silver Sceptre. Świetnie rośnie w cieniu i półcieniu.Dobrze się komponuje z ciemną zielenią. Na efekt kulek wtopionych w hakone trzeba będzie bardzo długo czekać. Ta trawa nie ma spektakularnych przyrostów. Trzeba by kupić bardzo duże sadzonki i gęsto posadzić.
Front to takie specyficzne miejsce. Tam raczej nie można zbyt długo czekać na rozrośnięcie roślin.
Moje typy to:
bukszpanowe kulki, runianka, dereń rozłogowy 'White Gold' na dużą kulę i turzyca Silver Sceptre, białe, liliowe i fioletowe tulipany, czosnki

Dodałabym do tego fioletowe liliowce, żeby w lecie coś kwitło
Gruszka_na_w... 21:57, 07 gru 2017

Sylwia, Margerytka chce mieć uporządkowany front. Liliowce nazbyt są rozwichrzone.Tej rabacie dobrze zrobi ograniczona ilość gatunków.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 22:09, 07 gru 2017

Haniu mnie się wydawało, że liliowce podobne z wyglądu do traw, a kolor w lecie by wniosły, przecież nie muszą być rozsypane tylko plamą posadzone mogą być Te w fioletach czy bordach z dużymi kwiatami są chyba nie wysokie. Ta rabata jest duża pod sumakami nie sądzę, że byłby bałagan....

No ale dla każdego porządek co innego oznacza
Margerytka40 22:29, 07 gru 2017

Kochani bardzo dziękuję,że zaglądacie,podpowiadacie i angażujecie się w tworzenie mojego ogrodu na nowo. Bardzo mnie to cieszy i bez względu czy Wasze typy są bardziej lub mniej trafione,każdy jest cenny. Jak jest burza mózgów wszystkie pomysły dozwolone. Lubię z Wami planować. Nie chciałam żeby ten wpis zabrzmiał patetycznie ale jakoś tak wyszło
Buziaczki dla wszystkich,którzy tu zaglądają
Pszczelarnia 22:41, 07 gru 2017

A ja się bardzo cieszę z Twojego wątku i burzy mózgów, bo min. po to jest właśnie forum pasjonatów. A my wszyscy nimi jesteśmy.

Margerytka40 23:04, 07 gru 2017

Miło mi bardzo Ewuniu . Planowania u mnie nie zabraknie jeszcze długo
makadamia 07:27, 08 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

A bo jak wyczytałam o lawendzie i coś w jej kolorze to rozpędem zaczęłam o tych niebiesko listnych myśleć

Sylwiu, ja sama w pewnym momencie bezmyślnie zaproponowałam perowskią a dopiero potem się zreflektowałam (przyznaję się sama, zanim ktoś mi to wypomni). Co więcej, znalazłam kiedyś bardzo ładne zestawienie szarego z żółtym, więc ten tego...

Asiu, dla Ciebie też mam piny:
bergenia z hakone
nie mam pewności, co to jest, ale podobne do seslerii i szałwi
makadamia 07:36, 08 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Haniu mnie się wydawało, że liliowce podobne z wyglądu do traw, a kolor w lecie by wniosły, przecież nie muszą być rozsypane tylko plamą posadzone mogą być Te w fioletach czy bordach z dużymi kwiatami są chyba nie wysokie. Ta rabata jest duża pod sumakami nie sądzę, że byłby bałagan....

No ale dla każdego porządek co innego oznacza

Sylwiu, też tak myślałam, a w tym roku przyjrzałam się uważniej swoim stella d'oro. Do lipca faktycznie przypominają trawy (mają szersze liście, więc nie są takie zwiewne), w lipcu kwitną, a potem te liście są bardzo nieporządne: połamane, poplątane. W zasadzie kwalifikują się do ścięcia.
U Ciebie, w otoczeniu pól i łąk, to nie przeszkadza, ale u Asi na froncie raczej rzucałoby się w oczy.
Liliowce teraz bym sadziła gdzieś w odległych częściach ogrodu, w dużych plamach (kwiaty będzie widać, a bałaganu liściowego nie), albo za roślinami późnego lata, które je zasłonią po kwitnieniu (np.: rozplenice).
makadamia 07:46, 08 gru 2017

mrokasia napisał(a)
Sylwia, he he he, wymieniasz moje porażki - czyśćca i rogownicę .
Obie rośliny wyeksmitowałam bez żalu bo poza krótkimi okresami wyglądały koszmarnie mimo, że teoretycznie powinny dobrze u mnie rosnąć bo piach i słońce...

Ja też mam mieszane doświadczenia z nimi.
Doszłam do wniosku, że one potrzebują NAPRAWDĘ suchych i słonecznych stanowisk, a dodatkowo - mocnego ograniczania, co jest trudne, bo obie rośliny mają skłonność do silnego rozrastania się. Dobrze wyglądają w niewielkich plamach lub pasach, mocno odmłodzone na wiosnę. Jak się rozrosną, to czyśćcowi od razu gniją starsze liście, a rogownicy wykładają się długie pędy.
sylwia_slomc... 09:56, 08 gru 2017

Ale z Was perfekcjonistki ja się w tym roku przekonałam, że nie ma roślin perfekcyjnych... Nawet buksy choć cudne i sprawdzone potrafią grzyba złapać lub ćmę i szpecą wtedy , a nie zdobią lubimy różne rośliny i inne doświadczenia z nimi mamy ja się wczoraj przekonałam owijając drzewa, że dwa identyczne klony wydawałoby się w identycznych warunkach posadzone- odległość jakieś cztery metry od siebie, tej samej wysokości sadzone w tym samym dniu- a jeden od drugiego dwa razy wyższy jest po trzech latach. Pies pogrzebany w ziemi jeden ma bardziej gliniasto- nie wiele , ale jednak różnicę zrobiło