Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 10:13, 08 gru 2017

Pierwszy raz w życiu zostałam posądzona o perfekcjonizm.
Ale to fakt: na tym forum roślinom stawia się bardzo wysokie wymagania
Mają długo kwitnąć, długo trzymać liście, mieć ładny pokrój, nie śmiecić, nie chorować, zdobić cały sezon (a najlepiej - cały rok) i jeszcze być bezobsługowe

A najlepsze jest to, że tak naprawdę, to bardzo często "polecane gatunki" mają więcej wspólnego z modą, niż z rzeczywistymi wadami/zaletami roślin. I tylko my sobie racjonalizujemy nasze wybory
Kawa 10:19, 08 gru 2017

ooo jakie planowanie
Bardzo podoba mi się kula po oknem
ale nie robiłabym jej z pęcherznicy
brzydko się starzeje
dereń
ten pin bergeni z hacone śliczy
ta drobna bergenia ma swój urok
sylwia_slomc... 11:47, 08 gru 2017

makadamia napisał(a)
Pierwszy raz w życiu zostałam posądzona o perfekcjonizm.
Ale to fakt: na tym forum roślinom stawia się bardzo wysokie wymagania
Mają długo kwitnąć, długo trzymać liście, mieć ładny pokrój, nie śmiecić, nie chorować, zdobić cały sezon (a najlepiej - cały rok) i jeszcze być bezobsługowe

A najlepsze jest to, że tak naprawdę, to bardzo często "polecane gatunki" mają więcej wspólnego z modą, niż z rzeczywistymi wadami/zaletami roślin. I tylko my sobie racjonalizujemy nasze wybory

Jest dokładnie taj jak piszesz Asiu
ren133 13:09, 08 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)
No właśnie szukam takich żeby nie były sine. Niedźwiedzie futro znalazłam,albo seslerię skalną bądź Heufleriana ale tych nie znam w sensie na żywo,czy nie mają czasem jakiegoś odcienia sinego

Asiu, heuflerianę ja mam przy tarasie ... na pewno nie jest sina ... ja osobiście bardzo ją lubię
Margerytka40 16:56, 08 gru 2017

makadamia napisał(a)

Sylwiu, ja sama w pewnym momencie bezmyślnie zaproponowałam perowskią a dopiero potem się zreflektowałam (przyznaję się sama, zanim ktoś mi to wypomni). Co więcej, znalazłam kiedyś bardzo ładne zestawienie szarego z żółtym, więc ten tego...

Asiu, dla Ciebie też mam piny:
bergenia z hakone
nie mam pewności, co to jest, ale podobne do seslerii i szałwi

Pin z bergenią powalający i tylko utwierdza mnie w słuszności wyboru. Przyznaję że pół dnia myślałam dziś nad pomysłem Gruszki bo też jest świetny ale dalej przewagę ma hakone . Co do trójkąta to dalej nie wiem. Myślę,że trzeba by brać pod uwagę przy jego obsadzaniu również miejsce po drugiej stronie chodnika czyli w okolicy tej formowanej sosny. Tam też myślałam o trawach,może z byliną.

Miałam jeszcze myśl żeby w trójkątnej rabacie posadzić posiadanego jałowca w formie niwaka ale z tą sosną obok chyba nie byłby to zgrany duet . Za dużo kulek nawet jak dla mnie biorąc pod uwagę jeszcze kule pod sumakiem .
Margerytka40 17:00, 08 gru 2017

ren133 napisał(a)

Asiu, heuflerianę ja mam przy tarasie ... na pewno nie jest sina ... ja osobiście bardzo ją lubię

Pamiętam ją u Ciebie i jeśli Ty ,perfekcyjna ogrodniczka,jesteś z niej zadowolona to warta rozważenia
Margerytka40 17:07, 08 gru 2017

Kawa napisał(a)
ooo jakie planowanie
Bardzo podoba mi się kula po oknem
ale nie robiłabym jej z pęcherznicy
brzydko się starzeje
dereń
ten pin bergeni z hacone śliczy
ta drobna bergenia ma swój urok

Pęcherznicę już wybiłam sobie z głowy. Dereń znacznie lepszy do tego miejsca. Kula z niego wydaje się tam bardzo pasująca i jak dla mnie zaletą jeszcze zimowy kolorek.
Margerytka40 17:16, 08 gru 2017

Nie wiem czy mogę bo to konkurencja ale wrzucę link hacone.
eVka 19:12, 08 gru 2017

Bardzo fajny plan w puzzlach. Może ten duży kulisty krzew pod domem ukształtować z derenia elegantissima? Buksy kule ciemnozielone będą ładnie kontrastować z jasnozielono-białymi listkami derenia. Hakone aureola przy buksach, bergenie, może kostrzewy żółte carex everillo i szałwię omszoną?
Gruszka_na_w... 19:41, 08 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)

Pin z bergenią powalający i tylko utwierdza mnie w słuszności wyboru. Przyznaję że pół dnia myślałam dziś nad pomysłem Gruszki bo też jest świetny ale dalej przewagę ma hakone . Co do trójkąta to dalej nie wiem. Myślę,że trzeba by brać pod uwagę przy jego obsadzaniu również miejsce po drugiej stronie chodnika czyli w okolicy tej formowanej sosny. Tam też myślałam o trawach,może z byliną.

Mam u siebie hakone i silvery. Ta pierwsza po trzech latach ma średnicę 10-15 cm. Teraz już nie jest ozdobą. Silvery w ciągu sezonu z mikroskopijnych sadzonek osiągnęły solidne gabaryty. Podobnie rozrastają się turzyce z żółtym paskiem: Evergold i jakaś druga, z nieco węższym liściem. Do tej pory zdobią rabaty.
Doniczka P9 malutkiej hakone kosztuje u mnie ponad 10 zł (ze dwa listki tam są). Silvery łatwo dzielić i są sporo tańsze.
U siebie staram się w miarę szybko uzyskać wizualny efekt, stąd moja tendencja do wybierania roślin, które nabierają masy w ciągu sezonu, góra dwóch. Hakone tego warunku nie spełnia. Stąd mój sceptycyzm w zaakceptowaniu jej jako wypełniacza rabaty. Gdzieś na uboczu, mogłabym czekać. Na froncie już nie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies