Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Anda 15:17, 12 sty 2018

A nie moglabys po calosci dac Silver Sceptre albo Carex morrowii bezodmianowy? U nas oba sa zimozielone, ale u Ciebie pewnie traca na wygladzie. Tylko one do polcienia i cienia sie najbardziej nadaja.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 15:18, 12 sty 2018

Monia81 napisał(a)
Asiu ja się tak tylko zastanawiam, czy są jakieś trawy, które po zimie wyglądały by bez zarzutu, wydaje mi się że do każdej rośliny można by mieć jakieś ale... z tego co czytam na innych wątkach to carexy dość szybko dochodzą do fajnego wyglądu po zimie..
Nie pasuje ci tylko ten carex, czy wogóle całe te zestawienie roślin..
Wiem im bliżej do sadzenia to robi się mętlik jednak w głowie, sama tak mam

Może źle się wyraziłam ale nawet teraz turzyce Ice Dance,Evergold np są u mnie ładne a ta Ss już od jesieni brzydka. Może za dużo wymagam ale jak może być ładniej czemu nie?
Margerytka40 15:25, 12 sty 2018

Anda napisał(a)
A nie moglabys po calosci dac Silver Sceptre albo Carex morrowii bezodmianowy? U nas oba sa zimozielone, ale u Ciebie pewnie traca na wygladzie. Tylko one do polcienia i cienia sie najbardziej nadaja.

Nie znam bezodmianowego . Nigdzie u nas nie widziałam. Coś tam muszę właśnie po całości i jak nic nie wymyślę to pewnie zostanie ten Ss

A może to ta o której Asia pisała u mnie.
Anda 15:42, 12 sty 2018

Tak po całości to ładnie by wyglądało Ewentualnie mogłabyś tam dać jako akcent 1 albo 3 większe hosty. Kontrast liści traw i host pięknie by wyglądał.

Tak. Ta bezodmianowa nie ma paseczków na liściach. Jest zielona.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 16:26, 12 sty 2018

Hmm,chyba bardziej by mi tam jednak jakaś paskowana trawa pasowała bo wszystko na zielono. W trawie pod sumakami będą kule bukszpanowe. Host nie chcę tam już,wystarczy tam gatunków
anna_t 16:59, 12 sty 2018

Asia podglądam planowanie cały czas i powiem ci tylko z doświadczenia że szczególiki to wyjdą w realu przy sadzeniu. Na papierze tak szczegółowo nie ma sensu. Pamiętasz jak było z twoim rondem
Nie zmieniaj sumakowej bo fajnie ja wymyslilyscie.
Margerytka40 17:45, 12 sty 2018

anna_t napisał(a)
Asia podglądam planowanie cały czas i powiem ci tylko z doświadczenia że szczególiki to wyjdą w realu przy sadzeniu. Na papierze tak szczegółowo nie ma sensu. Pamiętasz jak było z twoim rondem
Nie zmieniaj sumakowej bo fajnie ja wymyslilyscie.

Szczególiki zostawiam ale jakieś większe plamy chciałabym jednak zaplanować,łatwiej mi to sobie wtedy zwizualizować. Powiem tak : żałuję ,że ronda nie zaplanowałam jeszcze dokładniej i w którymś momencie poleciałam na żywioł bo wiele tam jeszcze zmienię na pewno . Starałam się na razie zostawić go jak jest i zobaczyć jak to w przyszłym sezonie będzie ale jak od razu mi coś nie pasuje to nic już tego nie zmieni. Tak już mam
Na sumakowej jeśli zmienię to te carexy na inne
sylwia_slomc... 17:52, 12 sty 2018

Oj te dylematy Też rozmyślam nad nowymi rabatami .....i czy znajdę na nie czas jak już teraz nie wyrabiam.....ale nie dam rady udawać, że coś z tymi miejscami zrobić trzeba

U ciebie bardzo fajnie te trawniki i ścieżki pomyślaneDużo trawki do ściągania....
Margerytka40 18:06, 12 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Oj te dylematy Też rozmyślam nad nowymi rabatami .....i czy znajdę na nie czas jak już teraz nie wyrabiam.....ale nie dam rady udawać, że coś z tymi miejscami zrobić trzeba

U ciebie bardzo fajnie te trawniki i ścieżki pomyślaneDużo trawki do ściągania....

Trawę to pewnie będę ściągać i ściągać i ściągać ale już w zeszłym roku miałam niezłą zaprawę więc nabrałam wprawy
Gruszka_na_w... 18:21, 12 sty 2018

Trawy nie u wszystkich rosną jednakowo. Jeżeli SS u Ciebie kiepsko rośnie, to wybierz taką, która rośnie u Ciebie przyzwoicie. Po kilkuletnich doświadczeniach zgodzę się z Anią, że najlepiej robić plan z uwzględnieniem roślin głównych, a potem dobrać wypełnienia. Nie zawsze to, co dobrze wygląda na papierze, idealnie wpisuje się w całość. Coś tam zawsze wyskoczy jako tło i zaburzy ogólny wygląd.

I tak zapewniam niemy podziw. Kompletnie nie radzę sobie z tak szczegółowym planowaniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies